Всесвіт Warhammer 40,000 — один із найцікавіших вигаданих сеттінгів майбутнього, що вийшов далеко за межі “настолок”, для яких його створили у 80-х р. минулого століття. На жаль, хоча відеоігор у W40K за останні десятиліття й вийшло дуже багато, але з якістю їм пощастило менше, ніж “іграм у всесвіті Star Wars”.

Проте серед кількох десятків ігор за ліцензією Games Workshop все ж таки можна відібрати якісні проєкти, які сподобаються як фанату “Вахи”, так і гравцям, незнайомим з цим унікальним всесвітом. Зважаючи на першоджерело, цілком природно, що за жанром це здебільшого стратегії, але й інші жанри тут також можна зустріти.

 

Warhammer 40,000: Dawn of War II (2009)

Попри свій вже поважний вік, стратегія у реальному часі Dawn of War II все ще вважається однією з найкращих ігор у всесвіті W40K. На відміну від першої частини, сиквел повністю втратив будівництво бази, зосередившись на власне бойовій механіці. Dawn of War II отримала два великі доповнення – Chaos Rising та Retribution, і певну кількість DLC. У гри дуже схвальні відгуки у Steam і наразі більша кількість одночасних гравців, ніж у Dawn of War III, що вийшла через 8 років, у 2017 р.

 

Warhammer 40,000: Space Marine (2011)

Динамічний екшен від третьої особи, в якому гравець бере на себе роль космодесантника з ордену Ультрамаринів, що бореться з навалою орків та силами Хаосу. У гри були видовищні й криваві близькі бої, швидкий геймплей і дуже якісна, як на свій час, графіка. Space Marine досі, через понад десятиріччя після релізу, залишається одним з дуже небагатьох якісних екшенів у цьому всесвіті, тож не дивно, що у гри все ще є своя армія шанувальників. До речі, у 2021 р. вона отримала безплатне оновлення Anniversary Edition, до якого входять усі випущені DLC, саундтрек тощо.

 

Space Hulk: Tactics (2018)

Гра у традиційнішому для Warhammer 40,000 жанрі, ніж попередній Space Marine. Space Hulk: Tactics це покрокова тактика, що базується на настільній грі Space Hulk і зосереджується на зачищенні нагромаджень покинутих космічних кораблів. Як і в “настолці”, у відеогрі можна грати як за космодесантника, що зачищає покинуті коридори, так і за його супротивника — тиранідів-генокрадіїв.

 

Warhammer 40,000: Gladius – Relics of War (2018)

Покрокова 4X-стратегія з гексагональною картою, події відбуваються на планеті Gladius, де гравець може керувати однією з чотирьох рас — Імперською гвардією, Космодесантниками, орками та некронами. За ігровою механікою Gladius – Relics of War можна вважати аналогом Civilization, але з нюансами всесвіту W40K: у грі повністю відсутня дипломатія.

 

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr (2018)

Гра у незвичному для всесвіту жанрі action/RPG: Inquisitor – Martyr це такий собі Diablo-клон, з типовим розміщенням камери та майже класичним геймплеєм. Гравець бере на себе роль Інквізитора, який відправляється на дослідження покинутого лінкора у секторі Калігарі (розробленого спеціально для цієї гри). В Inquisitor – Martyr є різні класи, використання укриттів як гравцем, так і його супротивниками, можливість руйнування середовища і, традиційно для лору, вибір між пуританською та радикальною поведінкою Інквізитора.

 

Warhammer 40,000: Mechanicus (2018)

Покрокова тактика, в якій гравець керує загоном Адептус Механікус — культу кібернетично вдосконалених жерців-воїнів. Техно-адепти Механікус займаються пошуком та збереженням сакральних знань і створюють передові технології Імперіуму. Геймплейно бої у Mechanicus схожі на іншу популярну покрокову тактику — легендарну серію XCOM.

 

Battlefleet Gothic: Armada 2 (2019)

Космічна тактична стратегія у реальному часі, комп’ютерна адаптація настільної Battlefleet Gothic. Це спіноф головної серії Warhammer 40,000, який зосереджується на космічних баталіях, і “мініатюри” тут — не відтворення наземних армій з їхніми бійцями та технікою, а космічні кораблі. Armada 2 пропонує три сюжетні кампанії (за тиранідів, некронів та Імперіум) і всі 12 фракцій з оригінальної гри.

 

Warhammer 40,000: Battlesector (2021)

Покрокова тактика, що виглядає як максимально автентична адаптація настільної гри: рухаємо підрозділи легіону Кривавих Ангелів “квадратиками” карти та намагаємось знищити армії тиранідів. На початку гру критикували за невелику кількість контенту, але згодом розробник випустив кілька доповнень, і зараз у Steam Battlesector має 90% позитивних відгуків.

 

Necromunda: Hired Gun (2021)

Necromunda: Hired Gun, мабуть, найгірша гра у цій підбірці, але це, по-перше, рідкісний для W40K представник жанру шутерів від першої особи, і по-друге, у ньому ми граємо не за космодесантників, що теж зустрічається не так вже й часто. Гра базується на “настолці” Necromunda, в якій гравець керує бандитом у нетрях міста-вулика на однойменній планеті й бере участь у вуличних сутичках з іншими бандами. Necromunda: Hired Gun — це лінійний сюжетний однокористувацький шутер, геймплей якого не може запропонувати нічого видатного, але шанувальникам всесвіту буде цікаво подивитися на досить якісне зображення локацій міста-вулика.

 

Warhammer 40,000: Darktide (2022)

Ще один шутер від першої особи, дії якого відбуваються у місті-вулику, але цього разу сесійний багатокористувацький. Darktide (див. наш огляд) створений розробниками успішної серії Vermintide у фентезійному Warhammer і дуже схожий на спробу повторити успіх, але вже у світі W40K. На жаль, спроба вийшла не дуже вдалою, і після релізу гру досить сильно критикували. Проте розробник продовжував її підтримувати, і зараз, через рік після виходу, її рейтинг у Steam значно підвищився: 83% позитивних рецензій за останній місяць проти 66% – за весь час.

 

Warhammer 40,000: Chaos Gate – Daemonhunters (2022)

Однокористувацька покрокова тактика з рольовими елементами, цього разу про орден Сірих Лицарів, який протистоїть силам Хаосу. Гра є ребутом Warhammer 40,000: Chaos Gate 1998 р. і пропонує комплексний геймплей з модернізацією бази, будівництвом нових об’єктів, дослідженням нових технологій та бойовими місіями у різних світах. Шанувальникам книжкової “Вахи” буде цікаво дізнатися, що сюжет Warhammer 40,000: Chaos Gate – Daemonhunters написав відомий автор Black Library — Аарон Демскі-Боуден.

 

Warhammer 40,000: Boltgun (2023)

Однокористувацький “бумер шутер” від першої особи, графіка та ігровий процес якого імітують класичні шутери 90-х років. Boltgun дуже схожий на суміш оригінальних DOOM та Quake: такий самий швидкий геймплей, безупинний вогонь і безліч ворогів, що розлітаються перед головним героєм на криваві шматки, тільки граємо ми не за безіменного морського піхотинця, а за космодесантника з легіону Ультрамаринів. У гри навіть є сюжет, причому її події відбуваються через кілька років після Warhammer 40,000: Space Marine.