Смартфон Galaxy S22 Ultra ще до свого анонсу ознаменував великі зміни в модельному ряду Samsung. Вперше за багато років компанія об’єднала лінійки Galaxy S та Galaxy Note в одну флагманську серію, й S22 Ultra став першим у своєму роді ультра-флагманом, що має вбудоване перо S Pen. Тому подивімося, що може запропонувати ця модель покупцям, які раніше обирали між новими Galaxy S та Note.

Дизайн

В Galaxy S22 Ultra доволі легко прослідковується дизайн Note20 Ultra, останньої моделі в легендарній лінійці, що вийшла наприкінці 2020 року. Тому у зовнішності нового смартфона є багато знайомого, починаючи з симетричної форми корпуса.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Як і в Note20 Ultra, в S22 Ultra компанія використала скляну фронтальну панель, яка закругляється по боках, створюючи плавний перехід до металевої рамки.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

У верхній частині екрану розташований компактний виріз фронтальної камери. Цього року Samsung все ще використовує звичний дизайн лицьової панелі, правда, покращення також є. Компанія встановила в S22 Ultra більш міцне скло Corning Gorilla Glass Victus+.

Тильна частина смартфона також виконана зі скла (Gorilla Glass Victus без приставки «плюс»), проте має більш унікальний дизайн. В Samsung обрали компактніший блок камер з об’єктивами, що майже не виступають з корпусу.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Він має акуратний вигляд, особливо на тлі розмірів смартфона, які складають 163,3×77,9×8,9 мм. Завдяки діагоналі 6,8-дюйма, Galaxy S22 Ultra став трохи меншим по висоті, проте ширшим та товщим, ніж Note20 Ultra. Вага нової моделі також збільшилася та складає 228 грамів.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Всі кнопки в Galaxy S22 Ultra винесені на праву частину корпусу, тут знходиться клавіша живлення та регулювання звуку.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Вже на старті продажів, компанія буде пропонувати декілька кольорів корпусу нового флагмана, й всі вони, на мою думку, вийшли вдалими. Покупці зможуть вибирати між кольорами: бургунді, зелений, фантом чорний та фантом білий.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Корпус Galaxy S22 Ultra та перо S Pen отримали захист від води та пилу за стандартом IP68, що в теорії дозволяє занурювати апарат у воду на глибину до 1,5 метри на час до 30 хвилин.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Загалом, дизайн та корпус Galaxy S22 Ultra залишають приємні враження, модель зберегла «ДНК серії Note» та комфортно відчувається в руці під час використання.

Дисплей Galaxy S22 Ultra

Смартфон отримав 6,8-дюймовий сенсорний Dynamic AMOLED 2X дисплей з роздільністю 3080х1440 точок, максимальною яскравістю 1750 ніт та підтримкою HDR10+.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Одним із нововведень в екрані цього року стала підтримка адаптивної частоти оновлення, яка в залежності від контенту може підійматися до 120 Гц та опускатися аж до 1 Гц. Тим самим економлячи заряд акумулятора, коли дисплей показує статичну картинку.

Ще одне нововведення – це сертифікація від VDE, яка засвідчує, що екран здатен показувати 100% кольорового простору DCI-P3.

Як і в минулорічних флагманах, компанія Samsung використала в Galaxy S22 Ultra вбудований під екран ультразвуковий сканер відбитків пальців. Він дуже швидкий та забезпечує доволі високу точність зчитування папілярних ліній.

Перо S Pen

Galaxy S22 Ultra – це перший смартфон S-серії, що отримав вбудоване перо S Pen. Проте, як кажуть в Samsung, їм не хотілося просто переносити ті самі можливості з однієї моделі в іншу. Тому для нового апарату перо було покращено.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Затримка вводу через S Pen в Galaxy S22 Ultra зменшилася з 9 мс до всього 2,8 мс. Крім того, в програмне забезпечення пера додалася підтримка системи на основі штучного інтелекту, яка за словами Samsung, може дуже точно передбачити, куди далі буде рухатися кінчик S Pen.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Використання нової мікросхеми від Wacom також має підвищити точність визначення пером координат з 360 до 480 циклів за секунду.

В іншому, S Pen так само вміє визначати 4096 ступенів натискання, та підтримує не тільки введення, але й розпізнавання рукописного тексту, переклад наведенням, створення знімків екрану та багато іншого.

Платформа

Було доволі багато чуток, щодо платформи Galaxy S22 Ultra, проте вони так і не справдилися. Для України, як і для інших країн Європи, смартфон буде поставлятися у версії з 4-нанометровим процесором Exynos 2200 – першим мобільним чипом Samsung, що був розроблений разом з AMD та отримав графіку RDNA 2 з трасуванням променів.

Якщо говорити детальніше, то процесор створено з архітектурою Armv9 за схемою 1+3+4, з одним високошвидкісним ядром Cortex-X2 (2,8 ГГц), трьома збалансованими ядрами Cortex-A710 (2,5 ГГц) та чотирма енергоефективними Cortex-A510 (1,7 ГГц). За обробку графіки в чипі відповідає прискорювач, що отримав назву Xclipse 920 та побудований на основі архітектури AMD RDNA 2 з підтримкою апаратного прискорення трасування променів (RT) і затінення зі змінною швидкістю (VRS).

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Об’єм оперативної та вбудованої пам’яті в Galaxy S22 Ultra залежить від версії. Базова модель буде пропонуватися з 8 ГБ «оперативки» та 128 ГБ швидкого сховища UFS 3.1. А от старші версії будуть пропонувати 12/256 ГБ, 12/512 ГБ та навіть буде версія з 12 ГБ оперативної та 1 ТБ вбудованої пам’яті. Підтримки карт microSD, як і в інших актуальних флагманах Samsung, в S22 Ultra немає, тому варто одразу розраховувати, яка версія смартфону підійде краще.

Зате модель підтримує використання двох nanoSIM-карт та надає можливість додавати eSIM.

Інші можливості платформи смартфона забезпечують роботу в безпровідних мережах за найновішим стандартом Wi-Fi 6E, підключення аксесуарів та передачу даних через Bluetooth 5.2, NFC та Ultra Wide Band (UWB). Для навігації Galaxy S22 Ultra може зв’язуватися із супутниковими системами A-GPS, GLONASS, BDS та GALILEO.

Під час першого знайомства в мене не було можливості прогнати на Galaxy S22 Ultra всі звичні тести, проте, на перший погляд, смартфон працює дуже швидко. Ми протестуємо його можливості вже за декілька днів, коли апарат опиниться в редакції.

Камери Galaxy S22 Ultra

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Samsung забезпечив смартфон оновленим блоком з чотирьох основних камер, хоча деякі модулі нам знайомі за минулими моделями. Отже, S22 Ultra отримав:

  • 108-мегапіксельну ширококутну камеру з великою матрицею 1/1,33 дюйма, діафрагмою f/1.8, лазерним та фазовим автофокусом, а також оптичною стабілізацією;
  • 10-мегапікскельну перископічну телефото з матрицею 1/3,52 дюйма, діафрагмою f/4.9, фазовим автофокусом, оптичною стабілізацією та підтримкою 10-кратного оптичного зума;
  • 10-мегапіксельну телефото з матрицею 1/3,52 дюйма, діафрагмою f/2.4, фазовим автофокусом, оптичною стабілізацією та 3-кратним оптичним зумом;
  • 12-мегапіксельну ультраширококутну з діафрагмою f/2.2, кутом огляду 120˚, матрицею 1/2,55 дюйма, фазовим автофокусом та електронною стабілізацією.

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Набір основних камер кардинально не змінився, компанія провела ревізію свого 108-мегапіксельного модуля та оновила обидва телефото. Тому буде цікаво подивитися, наскільки добре вони знімають, враховуючи нову архітектуру сигнального процесора в Exynos 2200 та оновлені алгоритми постобробки в One UI 4.1.

Фронтальна камера в Galaxy S22 Ultra одразу 40-мегапіксельна з діафрагмою f/2.2 та електронною стабілізацією.

Аудіо

Смартфон отримав стереодинаміки, які були налаштовані спеціалістами AKG та підтримує технологію Dolby Atmos. Звучить смартфон дуже голосно, на перший погляд, голосніше минулорічних моделей.

Навушники до S22 Ultra можна підключати безпровідним способом через Bluetooth 5.2, або ж спробувати знайти перехідник з USB Type-C на 3,5 мм роз’єм, щоб під’єднати провідні моделі.

Батарея Galaxy S22 Ultra

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

В апараті встановлений акумулятор на 5000 мА⋅год, а також підтримується швидка провідна зарядка до 45 Вт та безпровідна до 15 Вт. Як і раніше, смартфон можна використовувати для підзарядки таких аксесуарів, як розумні годинники чи навушники через функцію Wireless PowerShare.

Ціна Galaxy S22 Ultra

В Україні будуть доступні всі кольори смартфона, базова версія зі 8 ГБ оперативної та 128 ГБ вбудованої пам’яті буде стартувати з 39 999 грн, 12/256 ГБ обійдуться в 41 999 грн, а 12/512 ГБ – в 45 999 грн. Тим, хто передзамовить смартфони, компанія обіцяє подарувати безпровідні навушники Galaxy Buds Pro.

У підсумку

Galaxy S22 Ultra – перший погляд на новий флагман Samsung

Galaxy S22 Ultra доволі сильно спростив вибір користувачів, адже якщо раніше після анонсу на початку року нових смартфонів S-серії можна було ще чекати до серпня, щоб подивитися на нові моделі Note, то тепер лінійки об’єднали. При чому, як на мене, вдало. В останні роки смартфони Note все менше відрізнялась від S-серії за можливостями, і якби не S Pen, то певно б перестали існувати набагато раніше. Тому новий підхід компанії більш зрозумілий, вона більше не створює штучну конкуренцію у власному модельному ряду, обмежуючи одні флагманські моделі, щоб вони не завдавали проблем іншим. Тепер для найвибагливіших користувачів є Galaxy S22 Ultra, і я сподіваюсь, що вже скоро ми оцінимо його можливості в повноцінному тесті, тому не перемикайтеся.