Samsung мав показати новий процесор Exynos 2200 ще 11 січня, але презентація так і не відбулася, що одразу стало причиною великої кількості чуток про проблеми чипа. Проте нарешті компанія офіційно представила новий процесор та заявила про початок його масового виробництва, отже він має з’явитися у флагманській лінійці Galaxy S22.

Що цікавого в Exynos 2200?

Новий чип базується на декількох роках розробки Samsung у партнерстві з AMD та побудований за 4 нанометровим EUV процесом. Компанія використала архітектуру Armv9 за схемою 1+3+4, з одним високошвидкісним ядром Cortex-X2, трьома збалансованими ядрами Cortex-A710 та чотирма енергоефективними Cortex-A510.

Новий графічний блок в Exynos 2200 отримав назву Xclipse та архітектуру AMD RDNA 2 з підтримкою апаратного прискорення трасування променів (RT) і затінення зі змінною швидкістю (VRS).

Окрім цього, чип отримав оновлений NPU, як кажуть у Samsung, з подвоєною продуктивністю в порівнянні з попередником, що дозволяє процесору паралельно проводити більше обчислень і підвищити продуктивність функцій AI.

В Exynos 2200 також інтегрували швидший модем 3GPP Release 16 5G, який підтримує діапазони частот нижче 6 ГГц і mmWave (міліметрові хвилі). Завдяки новому радіомодулю E-UTRAN – подвійному підключенню (EN-DC), яке використовує сигнали 4G LTE і 5G NR, модем може підвищити швидкість до 10 Гбіт/с.

Архітектура сигнального процесора (ISP) Exynos 2200 була перероблена для підтримки нових камер, зокрема надвисокої роздільної здатності до 200 мегапікселів. Він також може підключати до семи окремих датчиків зображення та одночасно керувати чотирма для просунутих налаштувань кількох камер. Для запису відео ISP підтримує роздільну здатність до 4K HDR (або 8K).

https://www.youtube.com/watch?v=xeAxDgfat0M

Exynos 2200 отримав новий багатоформатний кодек (MFC), що дозволяє чипу декодувати відео до 4K зі швидкістю 240 кадрів в секунду або 8K зі швидкістю 60 кадрів в секунду. Крім того, MFC інтегрує енергоефективний декодер AV1, що забезпечує довший час відтворення відео.