В попередній частині я розказував про початок серіалу «Доктора Хто», а в цій розгляну його перезапуск у 21 сторіччі, який зробив серіал всесвітньо популярним і серед фанатів називається Ньюскулом.

У вересні 2003 року голова BBC One зміг переконати Worldwide, що замість нового телевізійного фільму по «Доктору Хто» варто створити новий сезон серіалу. Було вирішено звернутися до Рассела Ті Девіса (скорочено РТД), щоб він став шоураннером серіалу.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Це «Батько» сучасного «Доктора Хто»

Рассел був дуже великим фанатом «Доктора Хто», одним з найперших спогадів його дитинства був момент регенерації Першого Доктора у Другого і з того часу він буквально «закохався» в серіал. Свою кар’єру сценариста Ті Девіс почав теж завдяки пригодам Доктора, коли у 1987 році подав свою ідею сценарію для одного з епізодів, який згодом відхилили. Але Рассел не здався і деякі ідеї з цього серіалу переробив для першого сезону Ньюскула. Він з кінця 1990-х років постійно лобіював ідею відродження серіалу у форматі, який краще підходить для 21 століття. Ось основні нововведення Рассела Ті Девіса, які значно осучаснили серіал і дали йому новий поштовх популярності:

  1. Єдина сюжетна лінія для кожного сезону. Якщо раніше блоки серій «Доктора Хто» були майже не пов’язані один з одним спільним сюжетом, тепер кожен сезон має власну історію, яка тонко проходить через кожен епізод і обов’язково вирішується в епічному двох чи трисерійному фіналі. Такий формат тоді використовували «Таємниці Смолвілля» та «Баффі».
  2. У сезоні мало бути 13 епізодів по 45 хвилин, а замість блоків у кілька епізодів, глядачі отримували історії, які складалися з однієї або двох частин. Також була введена традиція обов’язкового різдвяного епізоду, які періодично сильно рухали сюжет вперед.
  3. Рассел Ті Девіс розумів, що поріг входження до нового серіалу був занадто високим, тому вирішив елегантно усунути «зайвий багаж» у вигляді багатолітньої та дуже значної міфології «Доктора Хто». По сюжету між фільмом 1996 року та перезапуском сталася Війна часу між двома найбільш розвиненими расами у Всесвіті: Повелителями часу та Далеками. Доктор був вимушений узяти участь в цій війні та в результаті знищив як всіх Далеків, так і весь свій народ. Сам персонаж залишився спустошеним, бо ця війна була проти його природи: Доктор – пацифіст, який ніколи не брав до рук зброї, буквально влаштовував геноциди під час війни. Через цей сюжетний момент Повелителі часу, Галіфрей, старі вороги Доктора, його супутники та попередні інкарнації залишилися за кадром з таємницею для майбутніх сюжетів. Звичайний глядач починав дивитися серіал наче з «чистого листа» і дозовано отримував інформацію про міфологію Олдскулу протягом всіх наступних серій.
  4. Було впроваджено новий девайс під назвою психопапір. Це документ, який підлаштовується під образ мислення людини та видає бажаний результат. Тобто, якщо Доктор хотів потрапити на військову базу, він показував цю «корочку» і військові думали, що він генерал. Це значно спрощувало написання серій, бо в Олдскулі Доктори витрачали іноді третину історії на пояснення хто вони й чому їх варто слухати.
  5. Девіс додав до оновленого «Доктора Хто» трохи властивої йому сатири на сучасне суспільство Великобританії, стало більше дорослого гумору.

Сумарно Рассел Ті Девіс написав сценарії для восьми епізодів, Стівен Моффат для двох, а Марк Гетіс, Пол Корнелл та Роберт Ширман по одному.

Зйомки першого сезону почалися в Кардіффі 18 липня 2004 року з Крістофером Екклстоном у ролі Дев’ятого Доктора та колишньою поп-співачкою Біллі Пайпер у ролі супутниці головного героя на ім’я Роуз Тайлер. Перший епізод «Роуз», названий на честь героїні нарешті вийшов о 19:00 26 березня 2005 року на BBC One. Це стало першим показом «Доктора Хто» за понад 15 років.

Прем’єру серіалу подивилися 10,81 мільйона глядачів, і через чотири дні після трансляції прем’єрного епізоду «Доктора Хто» було продовжено на різдвяний спецвипуск, а також на другий сезон. Серіал був добре прийнятий як критиками, так і фанатами, а також вперше в історії «Доктора Хто» отримав нагороду BAFTA.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Дев’ятий Доктор і Роуз Тайлер

На мою думку, перший сезон був чудовим перезапуском серіалу, але не ідеальним, бо відчувалося, що «Доктору Хто» потрібен час прокачатися, створити певну формулу. Наприклад, більшість серій, які написав РТД не дуже вражали й фанати майже ніколи їх не згадують, якщо попросити скласти топ-5 найкращих серій сезону. Виключенням є фінальна двосерійна історія «Злий Вовк» та «Шляхи розходяться». Якраз в цих серіях Девіс показав, що він може не найкращий сценарист, коли справа стосується окремих епізодів, зате основну сюжетну лінію та її кульмінацію він робить просто на 12/10.

Одними з найулюбленіших епізодів у глядачів став двосерійний моторошний сюжет про людей у протигазах «Пусте дитя» і «Доктор танцює». Їх написав Стівен Моффат і вже тоді він себе зарекомендував як один з найкращих сценаристів серіалу. У цих епізодах також з’явився персонаж капітана Джека Харкнесса, якого грає Джон Барроумен (глядачі ще його знають з ролі Малкольма Мерліна зі «Стріли»), який згодом отримає власний спіноф для дорослої аудиторії під назвою «Торчвуд». Якщо вам не вистачало крові, сексу та матюків у «Докторі Хто», цей серіал точно для вас.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Капітан Джек вирішив у власному спінофі й собі знайти супутників

Іншим важливим для згадки епізодом є шостий під назвою «Далек», в якому Доктор зустрічає свого ворога – останнього (на той момент) Далека, що вижив після Війни часу. Якщо в Олдскулі ці інопланетяни зупинялися звичайними сходами, якими вони не могли користуватися, то тепер вони можуть левітувати, їхній корпус покритий силовим полем, яке знешкоджує будь-які кулі, а їхні лазери викликають смерть з першого попадання. Далеки стали настільки сильними та страшними ворогами, що навіть один представник їхнього виду є загрозою для всього людства.

Тепер перейдемо до Дев’ятого Доктора у виконанні Крістофера Екклстона. Свого роду він був першовідкривачем цієї ролі в нову епоху, яким свого часу був Вільям Хартнелл. Сам Екклстон не був фанатом «Доктора Хто», але він дуже вірив у талант Рассела Ті Девіса, тому навіть написав йому електронного листа з проханням узяти його до серіалу на роль Доктора.

Екклстон придумав фірмову фразу Дев’ятого Доктора – «Фантастика!», вирішив не приховувати свій північний акцент, що теж стало фішкою персонажа. Одягнений він був у чорну шкіряну куртку, тим самим відмовившись від яскравого вбрання своїх попередників.

Це також підкреслювало темне минуле Доктора, бо він був серйозним, міг не пробачити супутникам обман (одного навіть вигнав, бо той вирішив забрати технологію майбутнього в минуле), а до своїх ворогів так жорстко не ставився ще жоден Доктор до нього. Він був готовий буквально розірвати Далека на шматки, коли зустрівся з ним. Попри свою темну сторону, він часто жартував і був завжди готовий пожертвувати собою заради порятунку інших. Саме цього Доктора одна велика фанатка серіалу – сама королева Єлизавета II називала своїм улюбленим.

На жаль, під час зйомок Екклстон посварився з продюсерською командою і вирішив покинути серіал після першого сезону. Його доля після «Доктора Хто» склалася не найкращим чином. Він був вимушений переїхати до Америки, бо BBC закрили йому вхід в нормальні британські серіали та відмовився навіть від пропозиції зіграти в спецвипуску до 50-ліття серіалу. Але попри весь негатив, нещодавно актор зізнався, що любив свого персонажа і шоу, а також виразив свою готовність більш активно спілкуватися з фанатами, а може колись навіть зіграти гостьову роль в новому спецвипуску.

Наступником Крістофера Екклстона став шотландський актор Девід Теннант. І це, мабуть, ідеальний вибір на роль Доктора. Девід був дуже великим фанатом серіалу з дитинства і навіть вирішив стати актором, бо йому подобалося це шоу. Коли йому запропонували роль, він спочатку подумав, що це жарт, бо серіал тільки розпочав трансляцію, а його попередник заявив про свій вихід з «Доктора Хто» лише через кілька днів. Але як тільки стало зрозуміло, що пропозиція серйозна, він радо погодився і вперше з’явився в кінці 13-ї серії 1-го сезону під назвою «Шляхи розходяться».

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Ось і найулюбленіший Доктор хувіан – Десятий!

Вже в першому різдвяному спецвипуску під назвою «Різдвяне вторгнення» Десятий Доктор вперше дебютував як повноцінний персонаж, але з сильними наслідками після регенерації, через що більшість хронометражу провів у ліжку. Але потім піднявся та епічно переміг в бою на мечах лідера прибульців і врятував Землю.

Перші епізоди другого сезону писалися під Девятого Доктора, тому Десятий в них не дуже розкривався, але вже четверта серія під назвою «Дівчина в каміні» від Стівена Моффата повноцінно працювала на розкриття персонажа Девіда Теннанта. Це був дуже зворушливий епізод про відносини Десятого Доктора із Маркізою де Помпадур протягом її життя. Хоча Десятий має титул головного Дон Жуана за весь серіал (кохав свою супутницю Роуз, одружився з Єлизаветою Першою, на початку 20 століття поки був без пам’яті полюбив медсестру Джоан Редферн, фліртував на космічному Титаніку з Астрід Пет) саме відносини з майбутньою фавориткою Людовіка XV запали багатьом глядачам в душу.

Девід Теннант надалі зіграв життєрадісного красунчика, який був дуже експресивним та любив життя понад усе. Міг стати у виключних випадках настільки серйозним та жорстоким, що це ставило під сумніви наскільки персонаж є позитивним. Загалом, Десятий Доктор взяв найкраще від П’ятого у виконанні Пітера Девісона, про що зізнався в невеликому благодійному епізоді-кросовері фразою «Мені подобалося бути тобою». До речі, Теннант згодом одружився з донькою Девісона Джорджією Моффетт. Ось така виходить сім’я Докторів.

Персонаж Девіда Теннанта окрім неймовірної харизми мав найкращі сюжети в усьому серіалі, тому він визнаний, якщо не найкращим Доктором, то одним з. Будь-який «Топ-10 найкращих епізодів «Доктора Хто» буде майже повністю складатися саме з серій про Десятого Доктора і цілком заслужено. Той самий випадок, коли щирий фанат переніс свою любов до серіалу на екран і заразив нею мільйони глядачів.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Як його можна не любити?

Другий сезон ще запам’ятався серіями, де повернули расу Кіберлюдей в серіал з сучасним дизайном. Ніколи не забуду момент, в якому людей за кадром на заводі різали на шматки, перетворюючи на Кіберлюдей, а в цей момент грала пісенька «The Lion Sleeps Tonight».

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

В іншій двосерійній історії «Неможлива планета» / «Темниця Сатани» Доктор буквально зустрівся з самим Сатаною. А фінал сезону вийшов ще епічнішим за минулий. Доктор протистоїть одночасно Далекам та Кіберлюдям, які паралельно воюють між собою і перемагає, але втрачає супутницю Роуз, до якої дуже прив’язався.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Фанати отримали остаточну відповідь, хто сильніший: Далеки чи Кіберлюди

Загалом другий сезон був кращим за перший, але серед серій з Десятим Доктором він вважається найгіршим, бо для сценаристів це була проба пера. Рассел Ті Девіс написав цього разу лише п’ять епізодів і це також позитивно вплинуло на якість сезону загалом, бо шоураннер мав більше змоги сконцентруватися на загальній сюжетній лінії та дійсно крутому фіналі.

Серед інших авторів знову виділю чудову роботу Стівена Моффата «Дівчина в каміні», варто згадати Метта Джонса, який стикнув Доктора з Сатаною і Тома МакРея, який писав двосерійку про кіберлюдей. Тобі Вайтхаус може похизуватися тим, що створив чудову ностальгічну серію «Шкільна зустріч», в якій на епізод повернулася Сара Джейн Сміт і навіть песик K-9. Потім персонаж Сари Джейн отримає власний спіноф для молодшої аудиторії.

Третій сезон підвищив ставки. Нова супутниця Доктора Марта Джонс чудово замінила Роуз Тайлер і була, на мою думку, кориснішою в пригодах Десятого, ніж її попередниця. Друга половина сезону буквально бомбила глядача дуже якісним контентом, починаючи з двосерійної  історії «Людська природа» / «Сім’я крові» від сценариста Пола Корнелла.

У цих серіях, Доктор разом з Мартою були вимушені тимчасово переховуватися від Сім’ї крові в 1913 році. Ці жорстокі істоти мали дуже коротке життя і тому хотіли забрати його в Доктора, щоб запобігти власній смерті. Десятий вимушений був перетворитися на людину і залишити свої спогади в Марти. Ми бачимо як могло б скластися життя персонажа Девіда Теннанта, якби він був звичайною людиною. Дуже сильний сюжет, який чудово розкриває персонажа і його драму.

Наступна серія «Не кліпай» від Стівена Моффата вважається багатьма найкращою в серіалі, хоча персонаж Доктора присутній в цьому епізоді лише у вигляді запису відеокасет для головної героїні на ім’я Саллі Сперроу (Кері Малліган). Моффат представив одних з найбільш моторошних монстрів серіалу – Плакучих Ангелів.

Ці створіння мають таку особливість: поки ви на них дивитеся, вони нерухомі, як тільки втрачаєте їх з поля зору, стають дуже швидкими. Якщо доторкнуться до будь-якої живої істоти, переміщають її в минуле і живляться прожитим жертвою життям. Саме оця фішка з переміщенням статуй Ангелів буквально поки персонажі кліпають і зробила серію дуже напруженою та моторошною. Епізод згодом виграв премію «Г’юго» за найкращу драматичну постановку. Якщо не певні, чи варто дивитися серіал або хочете когось підсадити на «Доктора Хто», можете спокійно ознайомити з цією історією.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Поки ви кліпаєте вони наближаються!

Фінал сезону складався з трисерійної історії, в якій Рассел Ті Девіс повернув персонажа Майстра, якого геніально зіграв Джон Сімм. Цей чортяка всього за кілька епізодів наробив стільки креативних пакостей Доктору, його супутникам та всій планеті Земля, що став найкращим Майстром за всю історію серіалу. Також він мав звичку ставити круту музику в момент нищення людства, що тільки додавало злодію крутості. В кінці історії Марта Джонс покидає Доктора і в його ТАРДІС врізається космічний Титанік.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Уявіть наскільки серіал став успішним, що для різдвяного епізоду про космічний Титанік BBC покликали аж цілу Кайлі Міноуг для ролі супутниці Доктора.

З інших серій ще варто згадати те, що РТД написав одну зі своїх найкращих одиночних історій під назвою «Затор». А у двосерійній історії про Далеків зіграв молодий Ендрю Гарфілд.

Четвертий сезон – це пік серіалу, його вершина! Починаючи від першої серії «Спільники» і завершуючи неймовірним фіналом «Вкрадена Земля / Кінець мандрівки» кожен епізод був як мінімум хорошим, а в більшості випадків неймовірним. Доктор отримав найкращу супутницю за весь серіал – Донну Ноубл, яка чудово доповнювала нашого галіфрейця і завжди ставила під сумнів його дії. Вона брала активну участь в пригодах і споглядати за їхніми з Доктором діалогами та перепалками було одним задоволенням.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Один з найкращих дуетів Доктор-супутниця за весь серіал

Я не буду розписувати всі чудові епізоди, бо це описувати просто весь сезон від початку до кінця. Згадаю лише, що Рассел Ті. Девіс планував залишити свій пост шоураннера і передати його Стівену Моффату. Останній написав подвійну історію «Тиша у Бібліотеці» / «Ліс мертвих», які стали черговими шедеврами цього неймовірного сценариста.

Він представив персонажа Рівер Сонг, яку детальніше розкриє в ері Одинадцятого Доктора, а також ввів на цей сюжет капець моторошних створінь під назвою Вашта нерада. Це мікроби, які пересуваються по тінях і пожирають людей за секунди. Перед смертю в людини починає двоїтися тінь і темнішати в очах. Тому фразами «У тебе двоїться тінь» або «Хто вимкнув світло?» можна налякати фаната «Доктора Хто» в реальному житті. Стівен Моффат зіграв на страху людини перед темрявою і зробив це дійсно моторошно.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Хто вимкнув світло?

Рассел Ті. Девіс написав свій Magnum opus. Фінал четвертого сезону – це кросовер «Доктора Хто», його спінофів «Торчвуд» та «Пригоди Сари Джейн Сміт». Автор зібрав абсолютно всіх супутників Доктора протистояти його вічному ворогу Давросу – творцю Далеків. Якби була можливість, він би й Дев’ятого Доктора в сюжет повернув, щоб у глядачів щелепа на місце не поверталася протягом всього хронометражу. Фінал був чудовим завершенням сюжетних ліній більшості персонажів, але Доктор в черговий раз залишився сам.

Рейтинги та оцінки четвертого сезону були найвищими за весь час і Рассел Ті Девіс вирішив піти на високій ноті після п’яти різдвяних спецвипусків, які вийшли з 25 грудня 2008 по 1 січня 2010 року. Поки ці епізоди виходили, був обраний актор на роль Одинадцятого Доктора – 27-річний Метт Сміт, який став наймолодшим виконавцем за всю історію серіалу, а Стівен Моффат з командою сценаристів отримали достатньо часу написати та зняти 5-й сезон. Таким чином, після регенерації Десятого Доктора вже через кілька місяців вийшло продовження.

Останні спецвипуски Десятого Доктора були просто неймовірними. «Планета мертвих» вийшов цікавим, але найслабшим епізодом, в порівнянні з іншими. «Наступний Доктор» чудова історія, а «Води Марсу» стали черговою «найкращою серією всіх часів». Двосерійна історія «Кінець часу» повернула Майстра Джона Сімма, який знову сяяв своєю харизмою, а також Повелителів часу. Лорда Президента раси Доктора зіграв сам Тімоті Далтон, колишній Джеймс Бонд.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина друга

Спробую без великих спойлерів, але Рассел Ті Девіс вкотре довів свою майстерність як сценарист тим, що Доктор всіх переміг, але в результаті не зміг обманути смерть. Десятий боявся її понад усе, якщо був спосіб якось уникнути цього, він його використовував. Але він не міг перебороти свою природу і героїчно пожертвував собою, бо завжди цінував життя інших більше за своє. Фінал епізоду фразою «Я не хочу йти» буквально розривав глядачів на шматки, бо Девід Теннант для багатьох став «тим самим Доктором», найкращим і найріднішим з усіх. Але серіал ніколи не стояв на місці й нас очікували вже нові пригоди Одинадцятого Доктора.