«Доктор Хто» – це не просто культовий британський серіал, а ціла епоха, найтриваліший науково-фантастичний серіал у світі. Пригоди інопланетянина на ім’я Доктор з планети Галіфрей вже давно стали невіддільною частиною британської культури. Слова «ТАРДІС» та «Далек» увійшли до словників. Цей серіал створив безліч цікавих науково-фантастичних сюжетів, надихнув вже кілька поколінь сценаристів по всьому світу, завдяки «Доктору Хто» стали відомими такі актори як Девід Теннант, Метт Сміт, Карен Ґіллан, Дженна Коулман, розпочали свої кар’єри Ендрю Гарфілд, Кері Малліган, Фелісіті Джонс та багато інших.

23 листопада 2023 року «Доктору Хто» виповнюється 60 років! Це досить непроста задача, розповісти про таку довгу історію серіалу, який неодноразово змінювався протягом свого існування. Але воно того варте! Зокрема, ви дізнаєтеся багато цікавого про серіал, його старі та сучасні релізи, а також про його вплив на формування нинішнього британського культурного коду.

Тим часом ті, хто серіал вже дивилися, можуть дізнатися щось нове та отримати невелику ретроспективу абсолютно всіх сезонів.

Перед тим як почати, процитую Одинадцятого Доктора:

ДЖЕРОНІМО!!!!

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Спочатку позначу кілька термінів, щоб було простіше:

Олдскул або класичний серіал 1963-1989 рр.;

Ньюскул – продовження серіалу з 2005 по нинішній час;

Хувіани або докторомани – фанати серіалу;

Історія «Доктора Хто» розпочинається в 1962 році, коли керівництво телеканалу BBC вирішило створити науково-фантастичний серіал. В грудні того ж року до Британії прибув канадський продюсер Сідні Ньюмен як керівник нового проєкту. Він був шанувальником наукової фантастики та вже мав схожий досвід на батьківщині.

Ньюман особисто придумав ідею машини часу ТАРДІС (TARDIS — Time And Relative Dimension(s) In Space), яку Доктор вкрав з рідної планети для подорожей разом зі своєю онукою. Фішкою ТАРДІС було те, що вона більша всередині ніж ззовні. Тобто, всередині невеликої синьої поліцейської будки 1960-х років розміщується дуже великий простір.

Виглядає ТАРДІС так через невеликий бюджет серіалу. Спочатку було вирішено, що машина часу Доктора має маскуватися під різні об’єкти, характерні для відповідних епох. Наприклад, колону в Стародавній Греції чи саркофаг в Єгипті тощо. Маючи певні фінансові обмеження, творці серіалу придумали прикол, що у ТАРДІС зламалася система маскування, а Доктору або лінь або він не хоче цю систему ремонтувати. Скоріше обидва варіанти одразу, бо, наприклад, фірмовий звук ТАРДІС Wroomp Wroomp виявляється весь час видавав інерційний гаситель, який Доктор ніколи не вимикає, бо так веселіше. ТАРДІС є одним з символів серіалу і супроводжує Доктора майже весь час протягом всіх його пригод. Змінюється лише її інтер’єр.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Ньюмен також придумав центрального персонажа, таємничого інопланетянина на ім’я Доктор, який і дав назву серіалу «Доктор Хто». Це буквально гра слів, яка відбувається весь час при першій зустрічі з головним героєм:

  • Як Вас звуть?
  • Доктор
  • Доктор хто?
  • Саме так!

Пізніше того ж року було розпочато виробництво, яке Сідні Ньюмен передав молодій продюсерці Веріті Ламберт, бо вірив у її потенціал. Таким чином Веріті стала однією з перших жінок продюсерів на британському телебаченні. Режисером першої серії став британець індійського походження Варіс Хусейн.

Ламберт і Хусейну вдалося вмовити 55-річного актора Вільяма Хартнелла зіграти Доктора. Хартнелл був відомий головним чином тим, що грав армійських сержантів та інших суворих персонажів у різноманітних фільмах. Йому сподобалася ідея і це була чудова можливість покращити відносини з онукою.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

«Доктор Хто» мав стати в першу чергу освітнім серіалом для дітей, в якому персонаж Доктора мандрував зі своїми супутниками-людьми в часі та розказував цікавинки про історичних особистостей та важливі події різних епох. Перша з 4-х серій, об’єднаних в один блок під назвою «Неземне дитя», вийшла о 17:15 23 листопада 1963 року, інші мали виходити щотижня. Перші враження були незадовільні. Причиною стало вбивство президента США Джона Кеннеді напередодні. Зокрема, персонаж Доктора в серіях «Неземного дитя» був занадто жорстким і це не дуже подобалося глядачам. Рейтинги були низькими й серіал мав високі шанси на закриття, але другий блок врятував «Доктора Хто» та зробив його популярним.

Для другого блоку під назвою «Далеки» сценарист Террі Нейшн вирішив створити сюжет, де Доктор стикнувся б з расою Далеків – агресивних інопланетян-мутантів у броньованих костюмах, які за своїми переконаннями копіюють нацистів. Вони хочуть знищити всі раси у Всесвіті, бо вважають їх нижчими за себе створіннями. Їхній крик «Exterminate!» (укр. «Знищити!) став культовим, а самі Далеки були визнані одними з найкращих монстрів усіх часів.

Дизайн створив Реймонд Кузік і він вийшов неймовірним, бо до цього не гуманоїдні інопланетяни майже ніколи не були представлені на телебаченні. На початку Сідні Ньюмен був проти ідеї Далеків, але Веріті Ламберт змогла його переконати й серії вийшли в ефір. Саме завдяки блоку серій про Далеків, «Доктор Хто» почав часто збирати аудиторію по 12 і більше мільйонів глядачів, а культові монстри поверталися до серіалу не раз і продовжують це робити й нині, попри те, що головний герой періодично їх усіх знищує.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

EXTERMINATE!!! EXTERMINATE!!!

Серіал, який спочатку мав бути повчальним дитячим проєктом, став орієнтуватися на ширшу аудиторію і серії з науково-фантастичним напрямком почали витісняти чисто історичні епізоди. Якщо в перших сезонах Доктор міг зустрітися з Марко Поло і не відбувалося нічого надприродного для нашого світу, то починаючи з ери Третього Доктора, в такі серії обов’язково додавалися монстри чи злодії з майбутнього.

Змінився і підхід до головного героя. Вільям Хартнелл отримав свободу грати персонажа так, як вважає за необхідне. Він показав нам статного і мудрого інопланетянина, який хоч і був старим, але зберіг в собі юний авантюризм та цікавість до пригод. Саме від цього образу будуть відштовхуватися всі наступники Хартнелла, тому важко переоцінити ту працю, яку актор зробив для своєї ролі. Він продовжував зніматися навіть попри проблеми з серцем і пам’яттю, через які йому ставало все важче виконувати свою роль з кожним сезоном. Серіал з часом покинули усі актори, які грали його супутників, включно з Керол Енн Форд, яка грала його екранну онуку Сюзан. Згодом серіал покинула Веріті Ламберт і її замінив продюсер Іннес Ллойд.

Під час зйомок третього сезону стало зрозуміло, що Хартнелл не зможе надалі виконувати свою роль через проблеми зі здоров’ям, тому було потрібно знайти якийсь вихід з ситуації. Глядачі б не оцінили просту заміну актора свого улюбленого персонажа, тому Іннес Ллойд і редактор Джеррі Девіс придумали геніальну концепцію, яка зробила серіал вічним. В кінці протистояння з іншими культовими ворогами Доктора – кіберлюдьми у 2 серії 4 сезону, персонаж Хартнелла падає на підлогу ТАРДІС без сил і перетворюється на Другого Доктора, якого зіграв Патрік Тротон. Вільяму Хартнеллу було дуже боляче покидати серіал, але він розумів усю ситуацію і сам схвалив вибір свого наступника.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Історична подія – перша регенерація!

У міфологію «Доктора Хто» назавжди увійшов концепт «регенерації», який полягав у тому, що раса Доктора має таку особливість: коли Повелителі часу отримують смертельне поранення, вони не вмирають, а змінюють зовнішній вигляд і характер, тобто «регенерують». Працює така фішка 12 разів, а потім наступає реальна смерть. Саме ця концепція дозволила органічно для сюжету змінювати акторів, які грали персонажа Доктора, але кожен це робив по-своєму.

Якщо вас зацікавила історія Першого Доктора, рекомендую подивитися фільм «Подорожі у просторі та часі» про створення «Доктора Хто» в якому Вільяма Хартнелла зіграв Девід Бредлі (Філч з «Гаррі Поттера»). Сильна робота, а деякі моменти б’ють просто в серце, особливо фінал, в якому виконавець Першого Доктора бачить свого спадкоємця через багато років у виконанні Метта Сміта.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Без Першого не може бути Одинадцятого.

Вже наступник Хартнелла, Патрік Тротон (ще варіант Траутон) показав нам трохи молодшого, більш веселого та активного Доктора, який з усім тим залишався мудрим. Саме Тротон ввів правило для акторів, які грають Доктора, не затримуватися на ролі більш ніж 3 сезони, щоб це не шкодило кар’єрі, бо далі всі будуть вас асоціювати лише з цим персонажем.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

За ери Другого Доктора (4-6 сезони) персонаж вперше почав використовувати інший культовий гаджет – звукову викрутку, яка дозволяла йому взаємодіяти з технікою, ламати електронні замки, збирати дані тощо. Дуже крутий девайс з різноманітними способами використання.

Серед супутників можна виділити горця Джеймі МакКрімона з початку 18 століття, який мандрував з Доктором до кінця його днів. Вперше з’явився Полковник Летбридж-Стюарт, який зіграє важливу роль у майбутніх серіях. У фіналі 6 сезону, Другий Доктор був вимушений звернутися до своєї раси Повелителів часу по допомогу. Згодом вони судили Доктора за втручання в історію, що суворо заборонено, змусили регенерувати та перемістили на Землю в 1970-ті роки. Таким чином завершилася історія Другого Доктора і почалася нова ера під проводом Третього Доктора, якого зіграв Джон Пертві.

Дивитися перші 6 сезонів «Доктора Хто» в наш час досить проблематично через політику каналу BBC тих часів. Епізоди серіалу транслювалися кілька разів, а потім за правилами спілки британських акторів знищувалися. Було врятовано чимало серій завдяки продажам за кордон, але багато серій (особливо постраждала ера Другого Доктора) досі залишилися втраченими. Фанати досі продовжують пошуки цих епізодів, на основі звукової доріжки та сценаріїв створюють анімаційні версії серій, існує багато пропозицій отримати грошове винагородження за знаходження втраченого матеріалу з серіалу. Сподіваюся, фанатам коли-небудь вдасться відтворити весь стертий матеріал по «Доктору Хто», може навіть за допомогою нейромереж, бо це важлива частина історії серіалу.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Поверніть Пертві!!!

7-11 сезони з Третім Доктором у виконанні Джона Пертві знімалися на кольорову плівку і їх ніхто не видаляв, через зміну політики, тому подивитися їх не викликає жодних труднощів. Доктор втратив пам’ять і його знайшов тепер вже Бригадир Летбридж-Стюарт, який заснував організацію UNIT, що бореться проти вторгнення інопланетян на Землю.

Доктор стає співробітником цієї організації й в обмін на ресурси, щоб відновити контроль над ТАРДІС, який у нього забрали Повелителі часу, захищає Землю від різних загроз. Цей Доктор був схожим на старого Джеймса Бонда і Q одночасно, бо міг спокійно знешкоджувати своїх противників космічним карате та створювати круті гаджети для різних ситуацій. Якщо його попередні інкарнації схилялися до переговорів з ворогом в моменти небезпеки чи старалися втекти, цей персонаж міг спокійно розбити недругу обличчя.

У серіалі з’явився персонаж Майстра у виконанні Роджера Дельгадо – колишнього друга дитинства Доктора, з яким вони розійшлися, бо той хотів лише знищувати та володарювати. Сам Доктор вважає Майстра своїм головним ворогом, хоча в реальному житті Пертві та Дельгадо були кращими друзями. До того ж смерть Роджера стала однією з причин, чому Пертві покинув серіал. Протистояння двох галіфрейців стане одним з найбільш напружених конфліктів протягом усього серіалу, бо Майстер теж може регенерувати, хоча він свій цикл витратив значно швидше ніж Доктор (по суті, Третій Доктор боровся з Тринадцятим Майстром), тому йому завжди доводилося боротися за ще одне життя.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Окрім Майстра з’явилися Сонтаранці, Силуріанці, Свідомість Нестін та ще багато вже класичних ворогів нашого улюбленого Повелителя часу. Серед супутників з’явився прогрес в плані написання персонажів. Якщо раніше це були абсолютно пусті персонажі, за винятком Джеймі, то після введення персонажа журналістки Сари Джейн Сміт (Елізабет Слейден) ситуація значно змінилася. Вона була цікавим персонажем, який мав характер і став для Доктора одним з найкращих друзів усіх часів. Саме після цієї супутниці всіх друзів Доктора почали робити цікавими особистостями, роль яких не зводиться до «подай те, принеси це, не заважай там».

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

У 1 серії 10 сезону стався знаковий момент, бо вийшов ювілейний випуск до 10-ліття серіалу під назвою «Троє Докторів». Назва говорить сама за себе, бо до своїх ролей повернулися Вільям Хартнелл (правда у вигляді завчасно записаних роликів, бо актор дуже погано себе почував) та Патрік Тротон. Трьох Докторів зібрали Повелителі часу, щоб ті допомогли їм перемогти сильного ворога. Це був перший кросовер між різними версіями Доктора, який не тільки порадував фанатів, а й просунув сюжет, бо Третьому повернули контроль над ТАРДІС. Але Доктор все одно продовжив захищати Землю і допомагати UNIT.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

«Доктор Хто» робив ці ваші кросовери успішно ще до появи Кіновсесвіту Marvel!

Після успішних 5 сезонів, Джон Пертві покидає серіал, створивши відомий серед фанатів «Доктора Хто» мем – «Поверніть Пертві!», який вживають після кожної регенерації головного героя, бо не всім людям подобаються зміни. Четвертим Доктором став Том Бейкер, образ якого став символом серіалу.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Хочеш мармеладку?

Том Бейкер грав Четвертого Доктора протягом 7 років і це була «золота ера» класичного серіалу. 12-17 сезони збирали в середньому по 12-13 млн глядачів, а один з епізодів блоку «Місто смерті» зібрав біля телеекранів 16 млн – найвищий результат для серіалу за весь час. Серію подивилася майже третина жителів Великої Британії, неймовірно!

В цей час над серіалом працював Дуглас Адамс, автор культового фантастичного роману «Путівник по Галактиці для космотуристів». Він редагував сценарії та створив історії для кількох епізодів, які були наповнені його фірмовим гумором. На жаль, епізод під назвою «Шада» так і не було показано через забастовку на BBC і остаточно його завершити та випустити вдалося лише у 2017 році. Деякі з ідей цього епізоду Адамс потім використав у своєму творі «Холістичне детективне агентство Дірка Джентлі».

Сам персонаж Четвертого Доктора був дуже неординарним та яскравим, його поведінка та несерйозність змушували очманіти будь-кого. Попри свою дивакуватість, в моменти небезпеки він показував свій розум та рішучість. Це досі один з небагатьох Докторів, який не боявся регенерації та спокійно прийняв своє нове «Я». Любив дуже мармелад і всім його пропонував, це стало його фірмовою фразою: «Хочеш мармеладку?». Серед супутників найбільше запам’ятався песик-робот K-9.

Його костюм з довжелезним шарфом від двох метрів і фетровий капелюх зробили образ культовим і саме цю версію персонажа можна найчастіше зустріти в попкультурі. Наприклад, 4-й Доктор з’явився коротко в одному з епізодів «Футурами», «Сімпсонів» та багатьох інших проєктах, які мали відсилку на «Доктора Хто».

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

На 18 сезоні рейтинги в серіалу почали падати й Том Бейкер вирішив покинути роль Доктора, залишившись рекордсменом за часом перебування в ролі цього персонажа. Наступним Доктором став Пітер Девісон, наймолодший виконавець цієї ролі на той момент, йому було всього 29 років.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

П’ятий Доктор виглядав молодим і поводився іноді невпевнено та нерішуче, хоча до цього прожив довге життя аж у чотирьох інкарнаціях. Якщо ви дивилися Ньюскул, він буде дуже нагадувати Десятого Доктора своєю людяністю та емоційністю. Він дуже любив своїх супутників, важко переживав їхню втрату і був завжди готовий пожертвувати собою заради них. Іноді надягав окуляри, які «робили його розумнішим», носив кеди та періодично грізно підвищував голос. Своїми якостями це був найбільш наближений до звичайної людини Доктор і глядачі це оцінили.

Серіал повернув високі рейтинги, але Пітер Девісон скористався порадою, яку йому в підлітковому віці дав Патрік Тротон і вирішив піти з серіалу після трьох сезонів участі, про що потім жалкував. За ери П’ятого Доктора вийшов спецвипуск «П’ять Докторів» до 20-річного ювілею серіалу. Як і минулого разу в сюжеті повноцінно фігурували не всі Доктори: були задіяні Перший, якого вже грав інший актор, бо Вільям Хартнелл помер в 1975 році, Другий, Третій і П’ятий. Том Бейкер відмовився повертатися до ролі, бо пройшло замало часу з моменту як він покинув серіал. Він про це рішення згодом жалкував і не раз, а його повноцінну роль замінили вирізаними кліпами з епізоду «Шада», який так і не вийшов.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Шостим Доктором став Колін Бейкер і він вважається одним з найгірших Докторів за весь час існування серіалу. Окрім відверто клоунського костюма, його підвели сценарії та жахливо створений образ Доктора. Він був боягузливий, егоїстичний та високомірний, після регенерації перше, що цей ненормальний зробив – ледь не задушив свою супутницю Пері, заради якої П’ятий Доктор пожертвував життям.

В кінці сезону з участю Шостого Доктора стає зрозумілим план сценаристів, бо неприємний персонаж в цьому епізоді розкривається з кращої сторони. Це мала бути еволюція характеру від «поганця» до «старого доброго Доктора», яку зіпсували тим, що на початку свого шляху Шостий Доктор був занадто відштовхуючим типом. Якщо попередній Доктор міг розтопити будь-яке серце своєю молодою енергією та добротою, його наступника хотілося позбутися скоріше, щоб він регенерував у когось нормального. Шостий ще бісив своїми вихваляннями, що він найкраща версія Доктора.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Епізоди тепер йшли по 45 хвилин і глядачам цей формат не дуже сподобався, тому наступного сезону під назвою «Суд над Повелителем часу» було вирішено повернутися до попереднього формату у 25 хвилин. Попри непогані відгуки від критиків та глядачів, рейтинги впали майже вдвічі в порівнянні з минулим сезоном, тому Коліна Бейкера звільнили й він став єдиним виконавцем ролі Доктора, якого вигнало керівництво. Актор настільки образився, що відмовився зніматися в наступному епізоді серіалу, де його персонаж мав регенерувати, тому його грав наступник – Сільвестр МакКой у парику.

Всупереч рішенню BBC і статус найгіршого Доктора, Бейкер продовжив розвивати свого персонажа, шляхом написання книг про нього, участю в спецвипусках і різних конвенціях, де він активно спілкується з аудиторією. Якщо хочете побачити нормальний розвиток персонажа Коліна Бейкера, контора Big Finish вже багато років створює аудіоп’єси по «Доктору Хто», які чудово розширюють всесвіт серіалу і саме в них Шостий дійсно розкрився як персонаж, у нього там досить епічна сюжетна лінія, присутня фінальна самопожертва та особистий противник – Валеярд.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Він не такий простий, як вам здається

Сьомого Доктора (24-26 сезони) зіграв Сільвестр МакКой, який став першим шотландцем, що виконав головну роль у серіалі і якого вважають ледь не найцікавішим Доктором Олдскулу, при дуже посередніх сценаріях, які для нього написали. Це було схоже більше на якусь казку, ніж на наукову фантастику: магія, персонажі з легенд короля Артура, пришестя древнішого за всесвіт демона і ще багато речей, які звучали наче весело, але насправді істотно змінили логіку всього серіалу.

Водночас Сьомий Доктор як персонаж тільки радував, на початку він поводив себе наче клоун, але згодом почав показувати свою справжню натуру. Герой МакКоя – справжній маніпулятор, який контролює кожен елемент ситуації й готовий навіть використовувати своїх супутників для досягнення власних цілей. Сільвестр дуже талановито зіграв справжнього генія, «гросмейстера», який лише прикидається дурником і веде подвійну гру.

Це, мабуть, один з найтемніших образів Доктора, який балансує між «добром» і «злом». На жаль, чудова акторська гра не врятує жоден поганий сценарій і через низькі рейтинги (в середньому 3-4 млн глядачів, що в порівнянні з «золотими сезонами Третього та Четвертого Докторів» виглядало просто смішно) тому постала дискусія щодо раціональності подальшого продовження «Доктора Хто».

Для підняття рейтингів команда сценаристів почала генерувати на 27-й сезон дуже специфічні та провокаційні на той час ідеї, найскромнішою з яких було зробити Доктора жінкою. У підсумку в BBC вирішили закрити серіал з можливістю його продовження у майбутньому. 6 грудня 1989 року вважається датою смерті класичного серіалу «Доктор Хто», який прожив 26 сезонів. Творці сказали, що вирішили зробити перерву і шанувальники чекали новий сезон, але так його і не отримали.

Попри закриття, «Доктор Хто» за 26 років свого існування став культурним феноменом Великої Британії і його відродження було лише справою часу.

Через 7 років після закриття класичного серіалу була перша, на жаль, невдала спроба відродити «Доктора Хто». Спільним виробництвом Universal Studios і BBC Worldwide було створено повнометражний фільм, який зацікавив телеканал Fox і у випадку успішного показу на каналі «Доктор Хто» мав отримати новий повноцінний сезон.

Роль Восьмого Доктора пропонували багатьом акторам, зокрема Крістоферу Екклстону та Пітеру Капальді, які в майбутньому зіграли ролі Дев’ятого та Дванадцятого Докторів, але вони з різних причин відмовилися. В результаті нову версію Доктора зіграв Пол МакГанн, його супутницю на імя Грейс зіграла Дафна Ешбрук, а роль Майстра як головного антагоніста фільму виконав Ерік Робертс. Сільвестр МакКой повернувся до ролі Сьомого Доктора, щоб завершити свою історію та регенерувати.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

На мою думку, фільм 1996 року можна вважати чимось середнім між Олдскулом та Ньюскулом. Стало більше дійства та погонь, рівень спецефектів виріс, Восьмий Доктор вперше за всю історію серіалу поцілувався зі своєю супутницею Грейс, що було в класичному серіалі просто неможливим.

Пол МакГанн зіграв Доктора-романтика, який радів кожній дрібниці та дуже любив життя. Восьмий Доктор мав всі шанси стати однією з найкращих версій персонажа, але його історія на той час обмежилася лише фільмом 1996 року. Згодом у 2013 році МакГанн повторив свою роль в мініепізоді «Ніч Доктора», в якому його персонаж регенерував. Як і у випадку з Шостим Доктором, раджу ознайомитися з аудіоп’єсами від Big Finish, вони дуже круто розкрили персонажа Восьмого Доктора.

До 60-літнього ювілею серіалу «Доктор Хто». Частина перша

Головною проблемою запуску на телеканалі Fox стало те, що оригінальний серіал був майже незнайомий американській аудиторії й тому прем’єра зібрала лише 5,5 млн переглядів і стримані відгуки, чого виявилося недостатньо для переговорів про повноцінний сезон. Водночас, на BBC One у Великій Британії фільм отримав аудиторію у 9 млн глядачів і позитивні відгуки, в Австралії теж. Саме хибне орієнтування на американський ринок і стало причиною провалу першого перезапуску «Доктора Хто».

Окрім фільму 1996 року, аудіоп’єс від Big Finish та мільярдів неканонічних книжок, між закриттям старого серіалу в 1989 році та перезапуском 2005 вийшло кілька проєктів, які необхідно згадати. В 1993 році вийшов благодійний спецвипуск до 30-ліття серіалу, в якому фігурували всі Доктори, крім Першого та Другого (Тротон помер в 1987).

1999 року Стівен Моффат створив пародію на серіал під назвою «Доктор Хто: Прокляття фатальної смерті». Рекомендується для перегляду всім фанатам, бо де ви ще побачите Ровена Аткінсона (Містер Бін) в ролі досить гарного Доктора? А роль гарного Доктора виконав Г’ю Ґрант, який досі жаліє, що відмовився від пропозиції зіграти Дев’ятого Доктора в перезапуску. Одні з найбільш вдалих моментів вийшли з жінкою-Доктором (Джоанна Ламлі).

До 40-ліття серіалу у 2003 році вийшло шість анімаційних епізодів про нового Доктора, який отримав прізвище Шалка через свою неканонічність в майбутньому. Сценарій написав Пол Корнелл, якого ми ще згадаємо у наступній частині цього циклу матеріалів.