Реліз ремастер-версії класичного українського шутера Chasm: The Rift виявився суцільним розчаруванням для українців. Як з’ясувалося, оновленням гри займалася російська студія, а виданням – компанія, створена росіянами у Великій Британії. На дев’ятому місяці повномасштабної війни це навіть не зрада, це суцільна неповага до українців з боку начебто української компанії. Але насправді все не так просто.

Наскільки відомо редакції «Межі», більшість розробників оригінального Chasm: The Rift негативно ставляться до цього релізу. Сподіваємось, що колись ми зможемо розповісти читачам більше подробиць цієї справи, а поки що запевняємо, що справжні розробники Chasm: The Rift не мають ніякого відношення до ремастеру гри, який вийшов у 2022 році.

А сьогодні ми хочемо нагадати вам, як починалась Chasm: The Rift. Це важлива для українського ринку гра, третя з розроблених в Україні відеоігор і друга видана на Заході. Без Chasm: The Rift і можливостей, які ця гра відкрила для вітчизняних ентузіастів, «Козаки», S.T.A.L.K.E.R. та Metro з’явилися б набагато пізніше, а можливо, й не з’явилися б зовсім.

Пропонуємо вашій увазі переклад статті (з коментарями з 2022 р.), яку Олег Данилов та Сергій Світличний (у той час автори писали під псевдонімами Олег Нілов та Сергій Моісеєнко) підготували після спілкування з розробниками з Action Forms навесні 1997 року, тобто за три місяці до релізу Chasm: The Rift, який відбувся 30 вересня 1997 р. Стаття під назвою «На краю Пропасти» була надрукована у «Компьютерном Обозрении» №18 (91) від 30 травня 1997 року. Скани оригиналу статті нижче в галереї.

Дисклеймер. Сьогодні здається, що ця стаття занадто позитивна, а її автори занадто в захваті від проєкту, про який пишуть. Але зверніть увагу, що це взагалі перша стаття авторів про українських розробників ігор (та будь-яких розробників взагалі), нічого подібного вони на той час не бачили і навіть не уявляли собі, що десь у Києві створюють відеоігри. Крім того, в середині 90-х років минулого сторіччя, до соціальних мереж, до мобільних телефонів і навіть до повноцінного інтернету, відеоігри ще не були чимось звичайним і сприймалися геть по-іншому.

У статті використані скриншоти з сайту Moby Games в оригінальному розмірі 640 × 480 пікселів.


Chasm: The Rift – 1997-2022

Олег Нілов, Сергій Моісеєнко

На краю прірви

Chasm (англ.) – безодня, прірва, розрив, пробіл (вимовляється «казм»).
Я бачив це, і мій розум було затьмарено.

На краю

У січневому номері московського журналу GAME.EXE (до речі, вони так і не заплатили одному з авторів гонорар за статтю 1998 р. – коментар з 2022 р.) була надрукована стаття «Над прірвою з шотганом» про гру Chasm: The Shadow Zone – 3D-action, що готується до видання Megamedia Corporation. Розробником гри було вказано київську фірму Action Forms. В нас з’явилося бажання познайомитися з розробниками, і тут почався справжній детектив. Ніхто в опитаних нами київських фірмах не чув ані назви Action Forms, ані назви самої гри. На розпитування пішло два дні.

Зазирнувши на Web-cepвep Megamedia, ми побачили три або чотири посилання, що стосувалися Chasm, але адреси розробника, на жаль, там не було. Ми скопіювали з сервера демоверсію, але знову ж таки на жаль, при перенесенні на інший комп’ютер одна з дискет «полетіла». На четвертий день ми надіслали листа до Megamedia з проханням надати нам адресу Action Forms (сам факт відправки листа на інший кінець світу виглядав тоді як фантастика і ми не дуже сподівалися на відповідь – коментар з 2022 р.). Через шість годин прийшла відповідь – усі контакти з пресою здійснюються лише через Megamedia як видавця гри (насправді це стандартна відповідь, але тоді ми цього ще не знали – коментар з 2022 р.).

Chasm: The Rift

Тим часом до нас дійшли чутки, що Action Forms – це група студентів КПІ (тобто Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут»). Як випускники цього вишу ми ще більше зацікавилися. Наступного дня ми надіслали другого листа, у якому повідомили про намір взяти інтерв’ю у перших українських розробників ігор такого класу, пообіцявши не торкатися інтересів та авторських прав Megamedia. Через п’ять годин прийшла відповідь: перший розробник ігор в Україні – це луганська фірма «Меридіан-93», яка вже випустила гру Admiral Sea Battles. У цьому листі нарешті знайшлися e-mail адреси обох фірм. На шостий день ми надіслали листа безпосередньо до Action Forms. За чотири години задзвонив телефон. Детектив завершився…

Можливо, московські журналісти, геймери та видавці вже розпещені великою кількістю подібних ігор, але ми… Чесно кажучи, ми були не готові. Те, що ми побачили, на порядок перевершило наші найсміливіші очікування.

Chasm: The Rift

Інтермедія

Людство стикається з незрозумілим явищем – руйнацією нормальної послідовності часу від минулого до майбутнього. У земній атмосфері утворюються Канали Часу, які призводять до поєднання різних періодів соціального розвитку (дивна фраза, але так і написано – коментар з 2022 р.). Через ці Канали найагресивніші створіння починають проникати з минулого у майбутнє. Ви солдат спеціального підрозділу, який повинен зруйнувати ці Канали Часу і усунути всі чужі життєві форми. У процесі переходу всі живі створіння зазнають мутацій, що перетворюють їх на диких і агресивних монстрів.

Chasm: The Rift

Двоє студентів КПІ кілька років тому стикаються з легендарним твором id Software – DOOM, і захворіють ним. Але дещо у грі їх не влаштовує. Багато хто може лаяти чужі розробки, знаходити їх слабкі місця, але мало хто зважиться зробити гру на свій смак – для цього треба бути людиною і справді захопленою. Ярослав Кравченко та Олег Слюсар виявилися саме такими. Спочатку вони створювали Chasm тільки для себе – такий собі «домашній» проєкт, яких багато, напевно, існує по Україні й про які мало хто, напевно, знає. Коли до Ярослава та Олега приєдналися Ігор Карєв та Денис Верещагін, хлопці зрозуміли, що проєкт може вийти комерційним. Проблема полягала в тому, що у нас в країні мало хто зважився б вкладати гроші в довгостроковий проєкт, який не приносить негайного прибутку.

На початку Action Forms дуже допомогла співпраця з Global Ukraine і особисто з Олександром Сорокою, який зацікавився проєктом – саме в цей час вони довели гру до презентаційного рівня. А далі почали шукати інвесторів за допомогою Internet. Результатом пошуків стала співпраця з Megamedia Corporation, яка тоді вже працювала з луганською фірмою «Меридіан-93». Тож у цьому випадку думка щодо нереальності ведення бізнесу за допомогою Internet виявилося, м’яко кажучи, хибною. Почалося змагання з конкурентами, насамперед із DOOM та Quake.

Chasm: The Rift – 1997-2022

Engine

За визнанням самих авторів, рушій Chasm слабший за легендарний рушій Quake. Насамперед через відсутність у грі багатоповерхових рівнів. Але, чесно кажучи, ми помітили це лише за п’ятнадцять хвилин – гра бере іншим. У західній, та й у російській пресі неодноразово йшлося про те, що engine Chasm «дуже швидкий та дзеркально гладкий» (мається на увазі, що лагів і пригальмовування немає – коментар з 2022 р.) – це трохи застарілі відомості. У роздільній здатності 640 × 480 в деяких особливо складних місцях, гра буде злегка пригальмовувати, але навіть на DX4-100, 8 MB RAM, виглядає це загалом прийнятно. Принаймні швидше, ніж у «старших братів» (мається на увазі, що Chasm видає більше fps – коментар з 2022 р.). М’який хід монстрів, побудованих за полігональною технологією, просто заворожує. Всі рухи персонажів дуже натурально анімовані та виглядають цілком реалістично.

Chasm: The Rift

Звісно ж, створення гри відбувається за допомогою лише ліцензійного програмного забезпечення – розробники не можуть собі дозволити «підставитися», адже гра видаватиметься на Заході. В Action Forms вважають, що це нормально, хоча в Україні сьогодні, мабуть, важко знайти цілком «чисті» фірми.

Графіка

Графіка – це стиль. Згадаймо, що приніс у 3D-action Quake – похмурі підземелля, що навіюють справжнісінький жах, відмінний дизайн рівнів, воду і т. ін. (і що забрав з жанру Duke Nukem 3D) (зараз ми вже навіть не пригадаємо, до чого тут ця ремарка про Duke Nukem 3D – коментар з 2022 р.). У Chasm стиль є. Хоч рівні і не багатоповерхові, але ретельно промальовані деталі створюють враження, подібне до гри у Quake. Як каже менеджер проєкту Ярослав Кравченко: «Гра має бути похмурою та жорстокою: кров, темно й нічого не видно». Навіть кольорова гама, колір неба, темні коридори біля розбитих ламп – настрій створює все.

На відміну від вільних від предметів коридорів Quake, тут (принаймні, у першому епізоді, що представлено в демоверсії) безліч об’єктів – столи, армійські ліжка, комп’ютери тощо, причому багато з цієї різноманітності можна розбити пострілами. Особливу достовірність грі надає зміна освітлення при знищенні джерел світла (здається, ця фішка вперше з’явилася в іграх саме в Chasm – коментар з 2022 р.).

Chasm: The Rift

І, звісно ж, монстри. Їх у грі буде близько 20 – від звичних зомбі до динозаврів, кабанів, вікінгів тощо. Сценарій передбачає рівні у різних історичних епохах – загалом у грі чотири епізоди з 16 рівнів. Наш час – військова база, середньовіччя – замок, давнина – піраміди Єгипту та ацтеків, і останній епізод – усередині головного монстра. Для створення монстрів та рівнів хлопцям довелося розробити власний редактор з інтерфейсом, подібним до 3D Studio. Кожна частина монстра має свої ступені свободи, текстури намальовані дуже реально, під час руху вони тягнуться, створюючи ілюзію руху м’язів. Причому, оскільки Motion Capture в нас провести важко (та й живого кабана, наприклад, дістати нелегко), все це доводилося анімувати вручну, і ми б не сказали, що вийшло гірше, мабуть, навпаки. Вражають також головні супротивники наприкінці кожного епізоду (боси, це називається боси, але літературна редакція була категорично проти цього слова – коментар з 2022 р.) і дуже ефектні вибухи та загибель монстрів, яка в залежності від зброї та місця влучання виглядає по-різному.

Chasm: The Rift

Звук

Згадайте класику, грати в Quake без звуку просто неможливо. Дзвін крапель, гарчання монстрів за стінами, плескіт води. Грати у Chasm без SoundBlaster’a нецікаво. Шум дощу, вентиляторів, трансформаторів, звуки пострілів різної зброї, гарчання монстрів, брязкіт скла, що розлітається на друзки, гуркіт грому – все це надає грі неповторний шарм. Причому зон відсутності звуку, як це бувало у вже згаданому Quake (там і справді таке було? – коментар з 2022 р.), тут практично немає. У фінальному релізі очікується музика на CD у вигляді саундтреків.

Chasm: The Rift

Мережа

Звичайно ж, як і у всіх іграх подібного плану, не обійшлося тут без DeathMatch на вісім осіб через IPX, Serial Link, modem та TCP/IP. Тобто ми зможемо грати як по локальній мережі, так й у Internet. Введення в гру більшої кількості гравців пов’язане з проблемами передачі об’ємних пакетів даних, оскільки в Chasm, на відміну від інших ігор, дуже багато інформації: про частини тіл, що було відстрелено, розбиті предмети і джерела світла тощо – адже людина, яка входить у гру, має бачити те саме, що й інші.

Chasm: The Rift

Для режиму DeathMatch передбачені спеціально сконструйовані авторами DeathMatch арени. За словами самих розробників, процес тестування, особливо мережевої версії, приносить їм особливе задоволення. Тут треба зауважити, що гра підтримує дуже багато різного мультимедійного обладнання – джойстики, процесор ММХ, звукові карти, у тому числі пристрої, які важко знайти на нашому ринку (чому цей фрагмент знаходиться у розділі про мережеву гру, зараз не зрозуміло – коментар з 2022 р.).

Гумор

Як це не дивно для гри подібного жанру, гумор присутній і в чималих порціях. Шкода лише, що більшість користувачів, особливо американських, на яких і орієнтована гра, половини з цих жартів не зрозуміють, а другу просто не побачать. Але для нашого серця мають бути близькі Norton Commander на екранах моніторів, червоні килими у штабі, ряди ліжок у казармі, мухи у плафонах ламп та багато іншого. Навіть монстри поводяться неординарно, по ходу сутички змінюють тактику й у кожного з них є «вираження перемоги» – коли він «вбиває» вас, то посилає повітряний поцілунок, трясе сокирою та таке ін.

Chasm: The Rift

Щоправда, часом гумор у грі трохи чорний по відношенню до гравця: наприклад, початок рівня – по коліно у лаві; хибний вихід попереду в межах видимості, а справжній прохід – за вашою спиною; але все одно це весело та цікаво, на відміну від багатьох західних DOOM-клонів.

Цікавість

Хочеться навести враження людини, яка грала в Chasm. «Лячно», – сказала людина, яка до цього тричі пройшла Quake. «Важко», – сказала вона, закінчуючи перший рівень демоверсії Chasm. «Приголомшливо», – додала вона, відстрілюючи монстрам руки та голови, гасячи пострілами лампочки і виходячи під зливу. «Далі», – попрохала вона, коли деморівень закінчився.

Chasm: The Rift – 1997-2022

І справді, гра складна. Навіть перший рівень, який начебто має бути простим, змушує попітніти. Безліч перемикачів та рубильників, деяких монстрів просто неможливо вбити зі зброї. Зомбі, наприклад, потрібно відстрелити голову, водночас скелетон може битися і без голови. Ускладнює гру й необхідність цілитися по вертикалі. Треба сказати, що процедура прицілювання у грі дуже складна, в Chasm реалізована обіцяна ще id Software технологія точкових ударів, тобто ви можете відстрілити противнику руку, ногу чи голову. Причому при втраті кінцівок характер поведінки монстрів змінюється – опинившись без зброї, вони йдуть врукопашну. Як кажуть творці, вони впевнені, що до кінця гри зможуть пройти лише лічені гравці. Останній епізод Chasm просто за межами можливостей. Звичайно ж, не обійшлося без секретних рівнів та інших похмурих сюрпризів.

Бізнес

Фінальний реліз Chasm запланований на вересень цього року (нагадаємо, це 1997 р. – коментар з 2022 р.). Видавець – Megamedia Corporation. Можливий дистриб’ютор у Росії – компанія «Бука». В ідею видання гри в Україні генеральний директор Action Forms Ігор Карєв зараз не вірить – немає видавця, немає ринку, мала купівельна спроможність – список відомий. Хотілося б сказати про престиж країни, та, думаємо, марно. Вищезгаданий луганський «Меридіан-93» теж не шукає видавця в Україні (український видавець не з’явився й через 25 років – коментар з 2022 р.)

Chasm: The Rift – 1997-2022

Про ставлення розробників до власної гри можна судити за таким фактом: з ігор на їх комп’ютерах лише Quake та чотири версії Chasm. Загалом, Action Forms – це люди дуже захоплені, справжні фанатики 3D-action, причому фанатики в найкращому розумінні цього слова. Зараз фірма збирається розпочати роботу над новим проєктом – 3D-файтингом із середньовічним сюжетом. Проєкт ще на стадії початкової розробки. Чекатимемо новин (на жаль, ця ідея так і не була реалізована – коментар з 2022 р.).

Пару слів наприкінці. Ми вважаємо, що з появою таких фірм як Action Forms, у нас в країні нарешті з’являться перспективи давно обіцяного, але на жаль, все ще тільки обіцяного, підйому ринку програмного забезпечення. Дуже хочеться на це сподіватися.

Chasm: The Rift на Moby Games.