Після перерви у два роки виставка Consumer Electronics Show або просто CES повернулася у Лас-Вегас, що дозволило виробникам споживчої електроніки наживо продемонструвати свої останні розробки у найрізноманітніших сферах. Ми вибрали основні, на нашу думку, анонси, які наочно демонструють, в якому напрямку рухаються різні індустрії та чого чекати споживачам.

Майже безпровідний телевізор LG

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Компанія LG привезла на CES 2023 нову флагманську лінійку OLED телевізорів M3, серед яких топовим рішенням є 97-дюймова модель з роздільною здатністю 4K, хоча також будуть доступні «менші» версії з діагоналями 77 та 83 дюйми.

Проте далеко не діагональ чи тип матриці стали основним нововведенням в цій лінійці телевізорів, а те, що всі роз’єми підключення та основна електроніка в них винесені в окремий блок, який своєю чергою під’єднується до екрана безпровідним способом. Тобто такий блок можна просто сховати десь у шафі разом із ТВ-приставкою та ігровою консоллю.

Безпровідна передача відео не є чимось новим, люди вже давно передають контент на свої телевізори із різноманітних пристроїв, але в LG зазначають, що їм вперше вдалося реалізувати стабільну передачу відео в 4К 120 Гц від блока до екрана. При цьому на неї нібито не впливають інші безпровідні мережі Wi-Fi.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Сам блок LG M3 містить стандартний набір портів для телевізорів – три HDMI, два USB, Ethernet, підключення антени та оптичний цифровий вихід.

Враховуючи, що це перше покоління телевізорів з таким типом підключення, не виключено що в реальному використанні можуть бути певні нюанси, проте загалом це те, чого виробники так чи інакше прагнуть досягти вже багато років – максимально позбавитися в телевізорах кабелів, які псують інтер’єр. Впевнений, що цим же шляхом підуть й інші великі компанії. Тому цілком можливо, що в перспективі наступних 10 років телевізори перетворяться на невеликий чорний ящик, який буде стояти у шафі, а до них треба буде купувати екран на свій смак та гаманець.

Ноутбук Lenovo з двома екранами

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Колись дуже давно компанія Microsoft працювала над тим, щоб створити електронний записник з двома екранами та навіть створила прототип пристрою під назвою Microsoft Courier. Потім його скасували та забули, проте сама концепція продовжила жити. Той же Microsoft пізніше випустив смартфон на Android з двома екранами – Surface Duo, а Lenovo – ноутбук Yoga Book C930. Тепер остання компанія вирішила розвити цю ідею в моделі Yoga Book 9i.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Пристрій формально входить до лінійки ноутбуків Lenovo, але він набагато універсальніший, ніж традиційні моделі. А все завдяки тому, що Yoga Book 9i отримав одразу два 13,3-дюймові сенсорні OLED-екрани з підтримкою пера, а також магнітну клавіатуру та підставку. Це дозволило значно підвищити кількість варіантів використання пристрою. Наприклад можна поставити екрани один над одним, можна поруч, можна скласти ноутбук в планшет, можна використовувати один з екранів як підставку або ж поставити їх як «тент».

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Також можна користуватися Yoga Book 9i як звичайним ноутбуком. Для цього на один із дисплеїв можна вивести віртуальну клавіатуру та тачпад, які надають реалістичне відчуття натискання завдяки вбудованій системі вібрації з використанням приводу лінійного переміщення.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Але для тих, хто просто хоче друкувати на звичайних клавішах, є варіант скористатися магнітною клавіатурою, яка кріпиться до екрана. Її можна розмістити традиційно ближче до основного дисплея та отримати великий віртуальний тачпад, або навпаки підсунути до себе та побачити панель віджетів з різноманітною інформацією.

Такий формат з двома окремими дисплеями зараз виглядає надійнішим за рішення із гнучким екраном та надає більше варіантів виконання повсякденних задач. Але наскільки зручним він виявиться в реальному використанні, сподіваюся, ще зможемо дізнатися. Принаймні, поки що, враховуючи вартість близько $2 000, Yoga Book 9i не розрахований на масовий ринок, а отже, у Lenovo буде час оцінити вплив моделі та зібрати відгуки оглядачів та користувачів.

Телевізори Samsung QD OLED S95C

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Останні декілька років Samsung фокусував увагу споживачів на технологіях дисплеїв QLED, Mini LED та Micro LED у своїх телевізорах, в той час, як OLED отримував менше уваги, хоча компанія не переставала випускати моделі з матрицями на органічних світлодіодах. Цього року вона представила нову лінійку телевізорів з екранами QD OLED, які використовують технологію квантових точок. З таким підходом компанія змогла досягти яскравості матриці понад 2 000 ніт та загалом покращити якість зображення.

Лінійка телевізорів Samsung QD OLED S95C буде складатися з моделей з діагоналлю 55-, 65- та 77-дюймів з роздільністю 4К, часом реакції матриці 0,1 мс, частотою оновлення 144 Гц та підтримкою HDMI 2.1 та технології AMD FreeSync Premium Pro. Як видно, лінійка в тому числі розрахована на гравців, до того ж не стільки консольних, скільки комп’ютерних.

Загалом, збільшення уваги з боку Samsung технології органічних світлодіодів в екранах телевізорів та нова матриця QD OLED в лінійці S95C дозволять компанії збільшити конкуренцію на ринку преміальних моделей, тож покупці мають отримати привабливіші пропозиції.

Afeela – перший електрокар від Sony та Honda

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Ще у 2020 році компанія Sony показала прототип електромобіля Sony Vision S EV, який цього року переріс у комерційний проєкт під новим брендом Afeela. Понад це, розвивати його буде спільне підприємство Sony Honda Mobility. Назва нової марки авто сподобається не всім, але розробники хотіли, щоб воно викликало асоціації з автономністю (autonomy), доповненою реальністю (augmented reality) та близькістю (affinity), ну й, звісно, з різними приємними відчуттями (feelings).

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Авто все ще знаходиться на стадії прототипу, але вже ближче до серійного виробництва, тому порівняно з версією дворічної давнини дизайн Afeela став аеродинамічнішим, але й трохи нуднішим за попередню версію. При погляді на кузов електромобіля оку особливо немає за що «зачепитися», проте висока обтічність в парі з мініатюрними камерами замість дзеркал має зменшити опір повітрю та забезпечити довший пробіг на одному заряді батареї. Єдине, що привертає увагу в дизайні авто – це вбудовані в бампери дисплеї Media Bar, які показують інформацію, наприклад, про заряджання, або про напрямок руху машини, щоб це було помітніше пішоходам.

Технічних подробиць про Afeela вкрай мало. Відомо, що це доволі великий 4,9-метровий седан з 21-дюймовими колесами, заявленим 3 рівнем автономного водіння, яке покладається на вражаючий масив із 45 камер та обчислювальний блок Qualcomm Snapdragon Digital Chassis. В Sony також зазначають, що авто матиме неперевершену розважальну систему, на що натякає масивний екран, який розкинувся на всю ширину фронтальної панелі салону. Y-подібне кермо-штурвал має не перекривати водію інформацію на дисплеї.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

За планом Sony Honda Mobility, перші Afeela потраплять на дороги навесні 2026 року, тож до того часу ми встигнемо отримати більше інформації про електромобіль.

3D повертається, але поки тільки в ноутбуках ASUS

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Технологія 3D екранів, на яких можна бачити об’ємне зображення без спеціальних окулярів, зникла зі споживчого ринку багато років тому, разом із занепадом ідеї 3D-телевізорів, для яких користувачам було складно знаходити контент. Проте цього року на CES 2023 компанія ASUS вирішила реанімувати ідею автостереоскопічного дисплея, але запропонувати її для професійних моделей ноутбуків – ProArt Studiobook 16 3D OLED та Vivobook Pro 16X 3D OLED.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Використання лінзового растра та камер для відстеження положення очей дозволяють такому дисплею формувати окремі зображення для кожного ока, створюючи автостереоскопічний ефект тривимірності. Водночас користувачі можуть перемикатися між режимами 2D та 3D, не використовуючи спеціальні окуляри.

В ASUS розраховують, що їхні ноутбуки з 3D-екранами дозволять розширити можливості авторів контенту, архітекторів, дизайнерів, проєктувальників та інших, які зможуть швидше візуалізувати свої роботи, не чекаючи створення фізичних прототипів. І звісно, створювати контент для метавсесвіту на ProArt Studiobook 16 3D OLED та Vivobook Pro 16X 3D OLED також має бути простіше, тож тут ASUS цілиться в доволі широку аудиторію творців.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Наскільки авторів контенту можуть зацікавити ноутбуки з 3D-екранами, поки складно сказати, все буде залежати від того, як вони покажуть себе в реальних тестах, але ASUS дуже впевнені у своїй технології. Тому, можливо, ми ще почуємо про 3D у споживчій електроніці.

Якого кольору це BMW?

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Як і у випадку з Afeela, Vision Dee – це доволі нестандартна назва для електромобіля, тим більше від BMW, проте в цьому концепті взагалі мало стандартного. Виробник вже не перший рік експериментує з E-Ink екранами, використовуючи їх як покриття для кузова авто. Минулого року це був BMW iX з монохромними E-Ink екранами, які могли перетворити колір машини з майже чорної на декілька варіантів сірої.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Цього ж року на CES 2023 компанія BMW показала Vision Dee, продовження ідеї авто, яке може змінювати колір кузова за бажанням власника. Але в ньому вже використані кольорові E-Ink екрани, що робить концепт значно цікавішим. Всього кузов електромобіля розділений на 240 сегментів, кожен з яких може показувати 32 кольори.

Шалена варіативність та можливості персоналізації, проте навряд ми колись побачимо таке на дорогах. Авто, яке може миттєво змінювати колір – кошмар для поліції. Хіба що у віддаленому майбутньому знайдеться інший надійний спосіб швидкої ідентифікації автомобілів, окрім номерного знаку, марки та кольору кузова.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Хай там як, а можливість Vision Dee змінювати колір стала гарним шоу-стоппером, що дозволило BMW показати ширшій публіці свої інші напрацювання, такі як лобове скло авто з доповненою реальністю, яке справді може потрапити у виробництво вже у 2025 році. Це дозволить машинам виробника пропонувати ширші можливості для візуалізації навігації та надавати водіям ефективні підказки про дорогу, дорожні знаки, світлофори та пішоходів.

Withings U-Scan – домашній аналізатор сечі

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

З кожним роком ринок все більше наповнюється різноманітними пристроями для відстеження здоров’я, проте ми більше звикли до новин про розумні годинники, ваги або тонометри, ніж про пристрій, який треба встановлювати в унітаз. Проте компанію Withings не зупинила така необхідність й на виставці CES 2023 вона показала U-Scan – свій перший аналізатор сечі.

Пристрій призначений для встановлення в унітаз, що дає користувачам вільний доступ до аналізу сечі. Хоча в медичних установах аналіз сечі є рутинною процедурою, він майже не використовується для моніторингу здоров’я в домашніх умовах. Це може сильно змінитися протягом наступних кількох років, якщо Withings U-Scan стане популярним. Компанія зазначає, що сеча має понад 3 000 метаболітів, що дає негайний знімок балансу і здоров’я організму.

U-Scan має вбудований акумулятор та може визначити різницю між змивною водою та сечею і збирає тільки її для аналізу. Під час використання сеча стікає до входу для збору, активуючи насос, після того, як тепловий датчик виявляє її наявність. Зразок проходить через мікрофлюїдний контур і впорскується в тестову капсулу. Тут реакція зчитується оптичним датчиком і передається в застосунок. Кожен наступний змив унітазу очищає систему, перезавантажуючи її для наступного збору зразків.

Поки що пристрій буде доступний тільки у Європі й через його застосунок U-Scan Nutri Balance показує питому вагу сечі (важливий показник для розуміння правильності роботи нирок), рН, рівень вітаміну С та кетонів. Поєднання цих вимірювань допомагає людям контролювати свій метаболізм, щоб оптимізувати щоденну гідратацію та споживання поживних речовин. Окрім того, система може рекомендувати тренування, пропонувати дієтичні пропозиції та рецепти – все для того, щоб допомогти користувачам, які піклуються про своє здоров’я, досягти своїх цілей.

Ноутбуки Razer з екранами Mini LED та змінною частотою оновлення

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Матриці Mini LED поступово з’являються в більшій кількості пристроїв, хоча й залишаються доволі дорогим рішенням. Проте порівняно зі вже звичними IPS панелями, вони мають беззаперечні переваги, як-от висока яскравість та глибший чорний колір, завдяки можливості вимикати окремі зони підсвічування. Компанія Razer – один з небагатьох виробників, який показав на CES 2023 флагманські ноутбуки з Mini LED матрицями. Ними стали моделі Razer Blade 16 та Razer Blade 18.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

Обидві версії оснащені дисплеями з Mini LED, яскравість яких досягає 1 000 ніт, та які мають 1 000 окремих зон підсвічування, що дозволить отримати кращу контрастність й позбутися зайвих ореолів навколо світлих об’єктів. Що цікаво, при максимальній роздільній здатності 3840×2400 точок екрани мають частоту оновлення 120 Гц, проте якщо перемкнутися на роздільність 1920×1200 точок, то частота оновлення збільшується до 240 Гц. Відповідно, можна міняти це налаштування між робочими завданнями та ігровими сесіями.

Не тільки гнеться, але ще й розсувається – новий екран від Samsung

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

4,2-дюймовий екран, який можна розкласти у 10,5-дюймову діагональ зі співвідношенням сторін 4:3, а якщо й цього замало, то механізм слайдера дозволяє розсунути його ще до 12,4-дюймів, отримавши співвідношення 16:10. Хіба це не прекрасно? В Samsung теж так подумали та показали на виставці CES прототип такого дисплея, який отримав назву Flex Hybrid OLED.

CES 2023 – головні анонси виставки та спроба зазирнути у майбутнє

У майбутньому такі екрани могли б використовуватися в різноманітних універсальних пристроях-трансформерах, дозволяючи перетворити смартфон на планшет і за потреби міняти його розмір та співвідношення екрана під різні задачі, наприклад, 4:3 зручно для читання книжок, в той час, як 16:10 краще підходить для перегляду відео.