3 серпня 2023 р. на Windows ПК нарешті вийшла довгоочікувана Baldur’s Gate III, третя частина відомої рольової  саги і перша гра серії від бельгійської Larian Studios. Але щоб осягнути таку величезну гру, треба витратити декілька тижнів, просто не встаючи з-за комп’ютера. Кажуть, там 17 000 різних фіналів (умовно різних) та 100 годин геймплею лише в основній сюжетній лінії. Тому, поки ми усі лише починаємо грати, ми вирішили нагадати вам, як все починалося і викласти інтерв’ю засновника BioWare доктора Рея Музики, яке він дав Алексу Птиці у вересні 2000 р. за два тижні до виходу легендарної Baldur’s Gate II: Shadows of Amn. Це інтерв’ю відбулося на ігровій виставці ECTS 2000 у Лондоні, 5 вересня 2000 р. і було надруковано у «Домашньому ПК» №11/2000 перед оглядом самої гри.


Олександр Птиця
Страж «Брами Балдура»

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare

Представтеся, будь ласка!

Joint CEO (один із двох абсолютно рівноправних керівників) та виконавчий продюсер компанії BioWare, доктор Рей Музика.

Чому доктор? Доктор фізико-математичних наук чи все ж таки медицини?

Як це не дивно, я насправді медик за освітою. Але, бачите, BioWare велика компанія, в ній працюють близько сотні співробітників і, самі розумієте, поєднувати лікувальну практику та менеджмент було б дуже складно. Хоча часом я дозволяю собі «згадати старе» та зайнятися здоров’ям людей.

До речі, якою є Ваша медична спеціальність?

Сімейна медицина та невідкладна допомога. Я справді деякий час працював сімейним лікарем у невеликому містечку.

Baldur's Gate II

А чому ж Ви так радикально змінили своє життя і з лікування переключилися на зовсім інший рід діяльності – створення комп’ютерних ігор?

Моя справжня любов – відеоігри, так що перетворення було абсолютно неминучим. Мені подобається грати та подобається розробляти ігри.

Давайте на хвилинку заглянемо у минуле і поговоримо про ваш геймерський досвід. З чого почалося захоплення іграми? Які це були ігри? На яких платформах?

Приблизно у 1979 р. я почав свою «ігрову кар’єру» на Apple II. Ще тоді я серйозно «підсів» на легендарні піратські адвентюри Скотта Адамса (текстові адвентюри компанії Adventure International, які вийшли у 1979-1982 рр. – прим. з 2023 р.). Дещо пізніше, десь у 1980-1981 рр., на повну «відтягнувся», граючи в першу Wizardry все на тому ж самому Apple II.

А якщо я попрошу назвати Ваш персональний TOP 5 ігор усіх часів та народів, що в ньому буде?

Насамперед – System Shock та Ultima Underworld. Далі, хоча це й може здатися нескромним, я б додав до списку Baldur’s Gate II, яку ми щойно закінчили. На четвертому місці Deus Ex, замикає п’ятірку класична Wizardry I.

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare

Нічого собі, до п’ятірки потрапили аж три гри Воррена Спектора!

Нічого дивного, я великий шанувальник його творчості. А крім усього іншого, він просто класний хлопець. І до того ж із ним працює чудова команда.

Я вважаю, що Deus Ех – одна з головних претенденток на титул «Гра 2000 року».

Не сперечаюся, але сподіваюся, що наша Baldur’s Gate II на рівних позмагається з Deus Ex за це почесне звання.

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare

Зараз, коли роботу над грою вже закінчено, які її основні відмінності від оригінальної Baldur’s Gate Ви б насамперед назвали і чи все, що було задумане, вдалося реалізувати?

Звісно, півтора роки термін чималий (наприкінці 1990-х – на початку 2000-х вважалося що 1,5 роки – це дуже великий термін для розробки гри, зараз і 5 років часом замало – прим. з 2023 р.), за цей час якісь ідеї приходили і втілювалися у рядках коду, а щось заплановане раніше відмирало через непотрібність. Але, якщо говорити загалом, то зауважу, що рушій Infinity було значно покращено. Але це не головне. Сюжет, інтрига, а звідси і занурення в ігрову реальність набагато глибше, ніж у першій Baldur’s Gate. Я сказав би, що Baldur’s Gate II «темніше» своєї попередниці, але водночас у грі маса гумору. Можна довго розмірковувати про купу нових монстрів, заклинання (а їх близько 300), але ще раз підкреслю, що для мене головне – це сюжет. Саме він створює мотивацію і утримує гравця у створеному нами світі: ну ось ще один субквест виконаю, ще одну главу закінчу, ще одну локацію досліджу і так до нескінченності.

Сам характер гри змін практично не зазнав, просто ми постаралися покращити буквально всі її компоненти – інтерфейс, геймплей, графіку, анімацію, скрипти, але ще раз повторюся, що на першому місці – сюжет.

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare

Гра ось-ось вийде у світ. Ми зможемо самі провести її «польові випробування», здобути першу порцію ігрового досвіду та висловити свою думку. Для вас Baldur’s Gate II – це вже пройдений етап, але ж попереду ще одна «сяюча вершина» – Neverwinter Nights. Як вона нині себе почуває?

Як Baldur’s Gate, так і Baldur’s Gate II орієнтовані в першу чергу на однокористувацьку гру. Сьогодні ж «на коні» мультплеєр, і Neverwinter Nights буде нашою даниною любителям колективного геймінгу. Якщо все в нас вийде як задумано, то ви отримаєте гру, здатну викликати у гравців ті ж самі переживання та емоції, які вони отримали б, сидячи разом за одним столом, кидаючи кубики і відіграючи свої ролі в настільних «Підземеллях і драконах». Хоча я й не люблю гучних слів та зайвого пафосу, проте скажу, що Neverwinter Nights – це справді революційний проєкт. Що ви скажете про гру, яка дозволяє користувачам додавати власний контент, а Майстру (ведучий у настільних RPG – прим. автора) – моделювати гру. Користувачі отримають інструментарій, що дає можливість власноруч створювати ігрові модулі. Dungeon Master отримає унікальні «повноваження» – спрямовувати діалоги, розставляти монстрів та неігрових персонажів (NPC), «вселятися в них», встановлювати правила битв.

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare

А як бути тим «невдахам», у яких зовсім нема інтернету або якість з’єднання залишає бажати кращого? Адже у нас в країні абсолютна більшість гравців поки що не може похвалитися своїми онлайновими перемогами саме з цієї причини.

Без одиночної сюжетної частини Neverwinter Nights не залишиться, не турбуйтесь. Крім того, ми не збираємося зупинятися, будьте впевнені, що новий проєкт ще «обросте» платними та безкоштовними доповненнями.

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare

У пресі проскакувала назва MDK Armageddon? Що це за «звір» такий?
MDK Armageddon – нове втілення MDK2, цього разу для Sony PlayStation 2.

Істотних відмінностей від версій для ПК та Dreamcast у ній не спостерігається, хіба що трохи розширений сюжет та дещо покращена графіка.

Рей, я не відпущу Вас, поки не розповісте хоч трохи про свій новий масштабний проєкт – RPG на основі всесвіту «Зоряних війн» (йдеться про гру, яка отримає пізніше назву Star Wars: Knights of the Old Republic – прим. з 2023 р.), звичайно, в межах дозволеного на такому ранньому етапі роботи.

Ця робота для всієї BioWare і для мене особисто має дуже велике значення, і з цього приводу нас переповнює ціла гама різноманітних почуттів – від гордості за честь, яка нам випала, до страшенного хвилювання. Самі розумієте, скільки народу в усьому світі знаходиться під магічною владою слів Star Wars.

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare

Про конкретні подробиці говорити поки що зарано, хіба що кілька слів про сюжет. Він заснований на серії коміксів компанії Dark Horse, події якої відбуваються за чотири тисячі років до відображених у «Епізоді I». Саме в ті часи зародилося протистояння між світлими лицарями-джедаями, майбутніми захисниками республіки, та слугами «Темної Сторони» сітхами. Саме там знаходиться джерело усіх сюжетних ліній всіх відомих нам кінофільмів.

Ця гра з’явиться нескоро. Lucas Arts запланувала її вихід на 2002 р. (як ми зараз знаємо, Star Wars: Knights of the Old Republic вийде лише влітку 2003 р. – прим. з 2023 р.) Між іншим, вона з’явиться відразу на декількох платформах. Крім ПК, як найімовірніших кандидатів ми розглядаємо PlayStation 2, Dreamcast та Мас. Ну а зараз працюємо над концепт-артами, обговорюємо геймдизайн. І так, тривимірний рушій для Star Wars буде знову ж таки наш власний і зовсім новий. (Star Wars: Knights of the Old Republic використовувала рушій Odyssey Engine, оновлену версію Aurora Engine з Neverwinter Nights. На тій самій Aurora Engine побудовано першу частину The Witcher від CD Projekt Red – прим. з 2023 р.)

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare

До речі, я давній фанат «Зоряних війн», але, на мій глибокий жаль, торішня «Прихована загроза» жодних емоцій, окрім негативних, не викликала. А який Ваш улюблений фільм серії?

«Епізод V. Імперія завдає удару у відповідь».

Я приїхав зі столиці України міста Києва та представляю тут у Лондоні, на ECTS 2000, український журнал «Домашній ПК». У Вашому прізвищі мені чується щось таке рідне та близьке.

Не буду приховувати, історична батьківщина моїх предків – Україна, хоча сам я там жодного разу не був. А хотілося б… На жаль, не можу похвалитися вільним володінням мовою Вашої країни, хоч кілька слів знаю.

Сподіваюся, що в якомусь із проміжків між «епохальними» іграми від BioWare Ви знайдете пару-трійку днів і заїдете до нас до Києва. Будемо дуже раді новій зустрічі.

Ретро-інтерв’ю: Рей Музика про Baldur’s Gate II, Neverwinter Nights та інші ігри BioWare


Як я вже зауважив на початку, це інтерв’ю в «Домашньому ПК» №11/2000 передувало огляду Baldur’s Gate II: Shadows of Amn. Але той огляд був написаний в експериментальній манері, яка зараз здається автору недоречною. Гра отримала високі бали та відзнаку «Гра номера».

За підсумками 2000 р. Baldur’s Gate II: Shadows of Amn зібрала купу нагород Role-Playing Game of the Year та Game of the Year, а пізніше потрапила в численні списки «Найкращі ігри усіх часів». Але, як і передбачив Алекс Птиця, відзнаку «Гра року» від «Домашнього ПК» отримала Deus Ex Воррена Спектора та Ion Storm. Зате Baldur’s Gate II виграла звання «RPG року». Читачі того разу обрали «Грою року» Diablo II.

Майже усі класичні ігри BioWare, що згадуються у цьому інтерв’ю, отримали пізніше покращені версії, які працюють на сучасних ПК: Baldur’s Gate: Enhanced Edition, Baldur’s Gate II: Enhanced Edition, Neverwinter Nights: Enhanced Edition. А чутки про можливий ремейк Star Wars Knights of the Old Republic циркулюють з початку 2023 р., тож чекаємо новин.

Рей Музика попрацював у BioWare до жовтня 2012 р., останньою його грою як співголови компанії стала Mass Effect 3, яку багато хто вважає останньою гарною грою BioWare. Але ім’я доктора Музики все ще з’являється в титрах різноманітних ігор, зазвичай як Special Thanks від авторів.

У 2018 р. Рей Музика отримав Орден Канади, другу за значущістю нагороду країни. Зараз Рей Музика та його компанія ThresholdImpact займається соціально-перетворюючими інвестиціями (Impact investing) у медицину, біотехнології, охорону здоров’я тощо.

Щодо Baldur’s Gate III, то це вже зовсім інша історія. Сподіваємося, доктор Рей Музика все ще грає, і нова частина «його гри» від бельгійської Larian Studios йому сподобається.