Apple Watch Ultra ­– найдорожчий спортивний годинник, який може працювати тільки з iPhone, і цієї характеристики цілком би вистачило для підсумків огляду. Проте я вирішив його не робити, просто тому, що не потрапляю в категорію користувачів, для яких розроблялася ця модель та не можу повною мірою її оцінити. Я люблю бігати, грати у футбол та плавати, але навряд чи колись пробіжу ультрамарафон, а також поки не планую підкорювати гірські вершини та досліджувати морські глибини. Для моїх потреб насправді з головою вистачає можливостей Apple Watch SE, який я вважаю найбільш недооціненим та найкращим розумним годинником для більшості користувачів iPhone. Але зовсім пройти повз Apple Watch Ultra було б дивно, тому покористувавшись годинником я вирішив написати свої враження та поділитися думками про те, як нова модель вплине на ринок та чи зможе скласти конкуренцію Garmin.

Дизайн та матеріали

Apple Watch Ultra вперше за багато років привносять в лінійку годинників Apple повністю новий дизайн, в якому з усім тим легко впізнати фірмовий стиль компанії. При розробці моделі була обрана та сама форма прямокутника із закругленими кутами, але більшого розміру, тепер це 49 мм у висоту та 44 мм в ширину. Годинник вийшов не те що масивним (зрештою все залежить від розмірів зап’ястя користувача), але доволі великим та з товщиною 14,4 мм. Його вага досягає 61,3 грама, хоча на руці Apple Watch Ultra відчуваються легшими, ніж очікуєш, з огляду на специфікації.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Розроблений для конкуренції з топовими моделями Garmin, годинник від Apple має повністю титановий корпус із сапфіровим захисним склом дисплея та керамічною панеллю навколо оптичного пульсометра на нижній частині. Екран трохи утоплений вглиб корпусу, щоб краще протистояти можливим ударам, а традиційне колесо прокрутки Digital Crown ховається за виступом, щоб пережити екстремальні умови використання, та має приємну тактильну віддачу при прокручуванні.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Чи гарантують якісні матеріали довговічність Apple Watch Ultra? Складно сказати, рамки навколо екрана годинника тонші, ніж у спортивних моделях цього класу та гостріші. Цілком можливо, що на них з часом можуть з’явитися сколи. До того ж, хоча рамки трохи вище за скло дисплея, воно все одно не настільки утоплене в корпус, як в тих же Garmin.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Ще одне нововведення в дизайні Apple Watch Ultra – це додаткова клавіша помаранчевого кольору, на яку можна назначити певну команду, наприклад, запустити тренування або увімкнути ліхтарик. Компромісне рішення для користувачів, які можливо перейдуть на годинник Apple з Garmin, проте для власників інших моделей Apple Watch, це прямо щось новеньке.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Загалом варто зазначити, що попри більший розмір корпусу, Apple Watch Ultra не виглядають на руці як якийсь портативний комп’ютер, не в останню чергу завдяки продуманому дизайну ремінців та традиційному для компанії вивіреному підходу до створення циферблатів.

В перший же день використання мені здалося, що через більшу висоту корпусу я постійно буду об щось битися чи чіплятися годинником, проте насправді нічого такого не відбувалося. Навіть спати в Apple Watch Ultra виявилося доволі комфортно.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Виходячи з того, що Apple Watch Ultra має преміальні матеріали та розроблявся для активних видів спорту, не дивно що годинник також отримав захист від пилу по стандарту IP6X, захист від води WR100 та сертифікацію MIL-STD 810H.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Годинник потрапив до мене з тканинним ремінцем Alpine Loop, якій виробник пропонує використовувати під час скелелазіння. Він зроблений з двох шарів поліефірного волокна, синтетичного матеріалу який за зовнішнім виглядом нагадує шерсть, але є набагато витривалішим. Для кріплення ремінця виробник використав титанову застібку G-hook, яка чіпляється за спеціальні петлі. Загалом Alpine Loop зручно носити, але не дуже зручно знімати та надягати через застібку, окрім того, вона під час роботи за ноутбуком може чіплятися за його корпус та залишити на ньому подряпини. Тому я б скоріше обрав звичайний тканинний ремінець.

Дисплей Apple Watch Ultra

Годинник має доволі великий, як для цього класу пристроїв, 1,92-дюймовий LTPO OLED екран з роздільністю 502х410 точок та піковою яскравістю 2000 ніт. Як і в інших моделях Apple Watch, окрім версії SE, дисплей завжди залишається увімкненим, зменшуючи для економії заряду яскравість та частоту оновлення.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Без перебільшення це один із найкращих екранів, які тільки можна знайти в розумних годинниках. В нього чітка картинка (338 ppi), глибокий чорний колір, чудові кути огляду й він прекрасно справляється з показом інформації навіть при дуже яскравому освітленні. Тобто в принципі в будь-яких умовах користувачу не буде проблемою прочитати екран Apple Watch Ultra.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Компанія навіть додала до деяких циферблатів годинника новий режим для низького освітлення. Достатньо трохи викрутити колесо Digital Crown вниз і такий циферблат стає повністю червоним, а, як відомо, червоний колір має мінімальну частоту, яка сприймається людським оком, тож на нього комфортніше дивитися в повній темряві.

Висока максимальна яскравість також дозволяє використовувати екран Apple Watch Ultra як ліхтарик, він просто заливається білим світлом. І варто зазначити, що працює це доволі непогано.

Швидкодія та підключення

В основі Apple Watch Ultra лежить новий 2-ядерний 64-бітний процесор Apple S8, який звісно позиціюється кращим за попередника. Проте я не помітив значного приросту швидкодії навіть у порівнянні з Apple Watch SE 2020 року, що працюють на чипі S5 і чудово справляються зі своєю роботою. Схоже, що виробник досяг тієї межі, після якої поки що немає сенсу нарощувати потужність процесора, адже коло завдань для розумних годинників за останні роки майже не змінюється.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Apple S8 також містить чип W3 для бездротового зв’язку через Bluetooth 5.2, модуль Wi-Fi 5, а також U1 для підтримки ультра-широкого діапазону (бездротова технологія зв’язку на малих відстанях при низьких витратах енергії), який можна використовувати для пошуку годинника, якщо ви випадково його загубили. Окрім того, в Apple Watch Ultra є тільки одна модифікація, отже користувач отримує все й одразу, в тому числі підтримку мобільного зв’язку та інтернету через LTE з використанням eSIM. Остання поки не підтримується операторами в Україні, отже, на жаль, за замовчанням доведеться переплачувати за версію з мобільним інтернетом, яким поки не вийде скористатися.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Як й інші моделі Apple Watch, Ultra також можуть приймати телефонні дзвінки або просто відтворювати звуковий сигнал, проте не через один, а одразу два зовнішні динаміки, що значно підвищило гучність пристрою, в Apple кажуть аж до 86 децибелів. На практиці це може дозволити навіть привернути увагу рятувальників, якщо в екстремальній ситуації не має можливості покликати їх голосом. Як зазначає компанія, динаміки на повній гучності має бути чутно з відстані 180 метрів.

Зі смартфоном годинник з’єднується через Bluetooth і для першого налаштування та подальшої синхронізації вам звісно знадобиться iPhone. Смартфон автоматично виявляє новий годинник поруч, тож все відбувається максимально просто та швидко. Всі подальші налаштування можна змінювати в застосунку Watch, який є стандартним для роботи Apple Watch.

Глибока інтеграція в екосистему Apple є однією з переваг та одночасно недоліком Apple Watch Ultra. Наприклад, годинник підтримує всі сповіщення з iPhone, безліч застосунків, змінює власні налаштування відповідно до налаштувань смартфона, зокрема якщо ви увімкнули на останньому беззвучний режим. Це дуже зручно та створює єдиний досвід використання для всіх пристроїв Apple. Проте й обмежує вибір, адже такий дорогий годинник купується далеко не на один рік, і це означає, що користувач не зможе використовувати його з Android-смартфонами, навіть якщо майбутні iPhone виявляться менш вдалими, або просто захочеться чогось абсолютно нового.

Фізична активність та здоров’я

Можливості Apple Watch Ultra для відстеження фізичної активності та здоров’я не відрізняються від Series 8. Годинник щоденно пропонує користувачу замикати всі кільця, які заповнюються пройденими кроками, виконанням вправ та кількістю хвилин, проведених стоячи.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Паралельно він постійно відстежує частоту сердечного ритму, може визначати кількість кисню у крові, зробити не медичну електрокардіограму, попередити про низький або високий пульс та аритмію, а також виміряти температуру тіла. Остання функція в цілому є новинкою для лінійки Apple Watch та доступна тільки на Ultra та Series 8. Вона передбачена для того, щоб покращити відстеження менструального циклу у жінок.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Окрім того, годинник відстежує фази сну, якщо не знімати його на ніч. Вище я вже зазначав, що, на перший погляд, спати з Apple Watch Ultra може здаватися не зручно, але на практиці швидко звикаєш. Звісно, якщо ви в цілому нормально ставитеся до ідеї, щоб спати з електронним пристроєм на руці, адже знаю, що не всім комфортно робити це навіть в невеликому браслеті.

Загалом, якщо вам в першу чергу потрібен годинник для відстеження фізичної активності, то в Apple Watch Ultra в цьому плані немає жодних переваг над компактнішими моделями Series 8. На відміну від занять спортом, про які я розкажу нижче.

Можливості для спорту

Apple Watch Ultra розроблялися з прицілом на людей, які серйозно захоплюються спортом, і для цього компанія реалізувала декілька додаткових функцій. Одна з них, це двочастотний GPS (L1+L5), який дозволяє точніше відстежувати дистанцію та швидкість під час бігу чи інших занять спортом. Особливо це актуально в умовах тісної міської забудови, коли відстеження відбувається з великими погрішностями, що може впливати на точність запису тренувань або змагань, наприклад, якщо ви біжите марафон. А це важливо для тих, хто більш-менш серйозно займається спортом, не кажучи вже про професійних спортсменів.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Окрім того, годинник збирає більше даних під час тренування. Він забезпечує користувача інформацією про зони серцевого ритму, що дозволяє зрозуміти наскільки добре організм витримує інтенсивне навантаження та триматися потрібної зони. Для активних занять бігом також буде корисною можливість додати в застосунок для тренувань на Apple Watch Ultra довжину кроку та відстежувати час контакту з землею й вертикальні відхилення, щоб краще розуміти ефективність тренування.

Ще один цікавий показник, це потужність бігу, вона є виміром того, який обсяг роботи ви виконуєте під час тренування і як швидко, та виражається у ватах. Це дозволяє краще розуміти свій фізичний стан та ефективність разом з іншими інструментами, такими як максимальне споживання організмом кисню (VO2 max).

Загалом Apple Watch Ultra дозволяють відстежувати багато видів спорту, далеко не для всіх є такі просунуті метрики як для бігу, але загалом користувач може стежити за своїм пульсом та бачити яку кількість калорій він спалив, вже не кажучи про час.

Ще однією особливістю саме моделі Ultra є кращий захист від води з можливістю занурюватися на глибину до 40 метрів. Разом із застосунком Oceanic+, який Apple розробляли разом з компанією Huish Outdoors, годинник може працювати як не професійний комп’ютер для дайвінгу. Він надає користувачеві інформацію про глибину занурення, час, припливи та температуру води. Apple Watch Ultra також слідкують, щоб дайвер не підіймався занадто швидко.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Загалом, звісно, Ultra багато в чому не можуть конкурувати з професійними пристроями, й схоже що Apple поки будуть «їсти слона» частинами, згодом поліпшуючи інструменти для відстеження різних видів спорту. Поки що однозначно годинник краще, ніж інші моделі Apple Watch, підходить для бігу, трейлу, та дайвінгу. Можна також однозначно сказати, що користувач не відчує себе бета-тестером, Ultra – це той самий розумний/спортивний годинник від Apple, просто в трохи іншому корпусі та з деякими додатковими можливостями. В майбутньому їх, певно, стане більше, але поки доводиться довіритися компанії та її довгій підтримці своїх продуктів. Як, наприклад, з картами.

Що з картами?

Apple Watch Ultra мають вбудований модуль LTE та підтримку eSIM, тобто можуть тримати підключення до інтернету навіть якщо поруч немає смартфона. Таким чином для годинника в теорії не потрібні офлайн карти, а у випадку, коли користувач опинився поза зоною роботи покриття мобільних операторів Apple пропонує використовувати мітки у компасі, які дозволяють відмічати свій маршрут та повертатися назад. В теорії все добре, проте на практиці це далеко не так зручно, як при наявності офлайн карт. І тут моделі від Garmin обходять Apple Watch Ultra зі своїми картами майже всього світу, які можна використовувати для навігації без доступу до інтернету.

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

Чи додасть Apple коли-небудь таку можливість, складно сказати. Компанія не те щоб дуже добре вміє робити карти та витрачає на це якісь додаткові зусилля. Тому не дуже вірю, що в цьому плані Ultra у найближчі роки зможуть скласти конкуренцію Garmin.

Автономність

Говорячи про серйозний спортивний годинник, одразу уявляєш собі автономність мінімум днів 30, проте традиційно для Apple мова йде не стільки про дні, скільки про години. Якщо конкретніше, то це 36 годин заявленої автономності при звичайному використанні та 60 годин в режимі енергоощадження, який з’явиться згодом.

Мій короткий досвід з Apple Watch Ultra показав, що якщо не займатися спортом, а просто носити годинник та перевіряти на ньому сповіщення, то в день він втрачає приблизно 25% заряду. А якщо, наприклад, пограти 2 години в баскетбол, то до ночі він втратить під 40% заряду. Для Apple Watch це прямо дуже хороший результат, і не дивно, що годинник зібрав стільки позитивних відгуків від людей, які перейшли на нього з інших моделей Apple. Ніякої магії тут немає, просто акумулятор на 542 мА⋅год, найбільшому з усіх Apple Watch.

По факту виходить, що власники попередніх годинників Apple приємно вражені автономністю Ultra, але користувачів Garmin цим не здивуєш, навіть навпаки. Тобто конкуренція в цьому плані знову виходить слабенька. Проте я б не став списувати намагання Apple нанівець, адже багатьом людям просто не потрібно, щоб годинник на одному заряді працював місяць, вони будуть заряджати його хоч кожен день в обмін на швидку роботу та зручну екосистему. Це все підводить нас до висновків.

У підсумку

Я не думаю, що Garmin зараз є про що переживати, накопичений досвід компанії в спортивних годинниках та навігації дозволяє її моделям по багатьох параметрах залишати Apple Watch Ultra позаду. Сама компанія Apple без сумнівів буде боротися за цей ринок, але почала з м’якого виходу на нього, і витратить ще декілька років на те, щоб зрозуміти як він працює. Тому поки що основною аудиторією Ultra-версії, скоріше, будуть власники інших моделей Apple Watch, які хочуть отримати знайому функціональність в новому дизайні, ніж ті, хто серйозно захоплюється спортом. Хоча не виключаю, що багатьом буде цікаво просто спробувати новий годинник від Apple.

Який би спортивний годинник я обрав?

Під час написання цього матеріалу, а він зайняв в мене більше часу, ніж я розраховував, прийшов до висновку, що маючи умовні $999 на спортивний годинник скоріше б розглядав для покупки Garmin epix (Gen 2).

Apple Watch Ultra – враження та думки про найдорожчий годинник Apple

З усієї нової лінійки Garmin він здається мені найближчим конкурентом для Apple Watch Ultra, адже також отримав OLED екран, а не трансфлективний, як в серії Fenix 7. Швидкість роботи інтерфейсу та кількість доступних застосунків тут, звісно, менша ніж в годинниках Apple, але все необхідне є, включно зі Spotify та підтримкою безконтактних платежів. Окрім того, Garmin epix (Gen 2) навіть із завжди увімкненим екраном працюють на одному заряді близько 6 днів, що більш ніж достатньо. А якщо активувати екран тільки на підняття, то автономність збільшується до 16 днів.

Редакція дякує інтернет-магазину iLounge.ua за можливість спробувати Apple Watch Ultra