Були часи, коли напруга між компаніями Apple та Google давалася значно меншою. Наприклад, тоді на iPhone можна було побачити застосунок Google Maps одразу при першому ввімкненні. Але після придбання та ширшого запуску Android, така плідна співпраця компаній почала відчутно зменшуватися, а конкуренція тільки зростати.

Згідно з матеріалами Financial Times, всередині Apple все ще залишається чимала доля «образи». Тому наразі купертиський офіс працює над поліпшенням щонайменше трьох напрямків роботи сервісів, які допоможуть зменшити співпрацю з Google.

Першим таким є карти. Apple Maps запустили у 2012 році й замінили ними Google (щоправда, це навіть й зараз не заважає користувачам завантажити додаток пошукового гіганта з App Store). Це не був легкий старт для компанії й Тіму Куку навіть доводилося перепрошувати перед користувачами за деякі неточності в його роботі. Але з того моменту сервіс значно покращився, продовжуючи отримувати нові можливості.

Наприклад, вже цього року було анонсовано Business Connect — співпрацю з бізнесом, який має змогу «відмітитися» на карті, де користувач зможе побачити фото, акційні пропозиції та зв’язатися з закладом. І це прямий конкурент функції Google Maps, де своєю чергою це реалізовано разом з Yelp. Але Apple йде далі, відкривши можливості інтеграції вже на системному рівні з Apple Pay та Business Chat.

Другим пунктом в списку такої «боротьби» є пошук. В Купертино його називають Apple Search й за словами співробітників він вже полегшує «мільярди пошукових запитів» на день. Згадки про пошукові функції від Apple почалися у 2013 році, коли компанія придбала стартап Topsy Labs, який індексував Twitter для пошуку та аналітики. Наразі ці технології використовуються щоразу, коли користувачі запитують щось в Siri, чи щось шукають в Spotlight.

Для посилення таких можливостей у 2019 році також було придбано стартап колишнього інженера Google — Laserlike. Це ШІ-інструмент, мета якого описана як подача «високоякісної інформації та різноманітних поглядів на будь-яку тему з усього інтернету».

Як вважає директор зі стратегії платформи для роботи з вебсайтами Pantheon Джош Кеніг, лише облишивши Google, як стандартну пошукову платформу в 1,2 млрд iPhone, Apple зможе відірвати чималий шматок від «пошукової» долі Google, яка складає 92%.

Якщо Apple зможе створити щось таке ж хороше, як «класичний Google» — Google приблизно 2010 року, коли це була проста пошукова система, менш оптимізована для доходів від реклами — люди могли б віддати перевагу цьому.

Але це буде задоволення не з дешевих. Згідно з даними Міністерства юстиції США, наразі Apple отримує від Google від 8 до 12 млрд доларів за те, що Google є пошуком за замовчуванням в iOS. Все ж, подібна заміна з додатковими гарантіями користувачам, що їхні дані не потраплять до сторонніх брокерів, добре підсилять маркетингову кампанію Apple щодо приватності, одночасно завдавши чималих збитків Google.

Для прикладу, нова політика приватності Apple, запущена у 2021 році, зачепила застосунки Facebook та Snap, яким стало важче побудувати портрети користувачів відстежуючи їхні дії в застосунках, а акції цих компаній втратили 58% та 84% відповідно.

І третім пунктом залишається реклама, де Alphabet отримує 80% власних доходів. Влітку минулого року Apple шукала людину, яка зможе «керувати дизайном максимально орієнтованої на конфіденційність, складної платформи попиту». Іншими словами — інструмент купівлі цифрової реклами, який дозволяє рекламодавцям купувати рекламний ресурс на кількох біржах.

Подібна вакансія могла вказувати на те, що компанія має намір побудувати нову рекламну мережу, яка б дозволила показувати рекламу користувачам iPhone оминаючи сторонніх брокерів. У вересні на цю посаду найняли Кейта Вайсбурга, який до цього провів 10 років в Google і YouTube, а також працював на схожій позиції в Amazon.

Ендрю Ліпсман, аналітик Insider Intelligence, вважає, що такі кроки Apple зможуть послабити позиції Alphabet в iOS «більше, ніж будь-коли раніше»:

Apple отримує все більше стимулів до пошукового бізнесу, оскільки вона розбудовує свою рекламну частину. Пошук — це ключ до величезних сховищ власних даних, і це нове поле битви за майбутнє цифрової реклами.

Сама Apple офіційно не коментує таку інформацію.