Коли “повного метра” виявилося недостатньо: 17 серіалів за кінофільмами

Повнометражні фільми мають усі можливості для розкриття заплутаного сюжету, демонстрації видовищного екшену та показу цікавих героїв. Але нерідко історіям стає затісно в межах “повного метру”, а персонажам не вистачає екранного часу, щоби повністю розкрити свої характери. В такому випадку можна зняти другу частину — а можна звернутися до серіального формату, який набагато краще підходить для таких цілей.

Сьогодні ми спробуємо згадати найцікавіші серіали, що “виросли” з кінофільмів. Цей матеріал можна вважати своєрідним продовженням “12 фільмів за іграми, які не боляче дивитися” та “15 серіалів та мультфільмів за іграми: набагато краще за фільми”.

Одразу зазначимо, що тут будуть лише “живі” серіали, без анімації — до неї, можливо, ми звернемося іншого разу. Також у цей список ми вирішили додати серіали з кіновсесвіту Marvel: хоча формально вони й вважаються “серіалами за коміксами”, все ж таки для переважної більшості глядачів героями та подіями вони нерозривно пов’язані саме з кінофільмами.

 

Agent Carter / “Агент Картер”

Роки виходу: 2015-2016 | IMDb: 7,9 | Metacritic: 73 / 7,7

Серіал на основі коміксів Marvel, створений за мотивами фільму “Перший месник” (Captain America: The First Avenger), що розповідає історію Пеггі Картер, яка працює таємним агентом в США 40-х років. “Агент Картер” — стильний серіал з динамічним сюжетом, який органічно вписується у кіновсесвіт Marvel, отримав переважно схвальні відгуки як критиків, так і глядачів, але через недостатньо високі показники переглядів був закритий після другого сезону.

 

Agents of S.H.I.E.L.D. / “Агенти Щ.И.Т.”

Роки виходу: 2013–2020 | IMDb: 7,5 | Metacritic: 74 / 9,4

Перший і, мабуть, найуспішніший серіал у кіновсесвіті Marvel — принаймні “Агенти Щ.И.Т.” протрималися цілих 7 сезонів! Створений відомим режисером і сценаристом Джоссом Відоном, він розповідає історію організації S.H.I.E.L.D., в якій працює агент Філ Колсон, що вижив після подій фільму “Месники” (The Avengers). Серіал досить тісно пов’язаний з кінофільмами, що виходили того часу, тому для найповнішого занурення у всесвіт Marvel з ним варто було б ознайомитися.

 

Andor / “Андор”

Роки виходу: 2022-.. | IMDb: 8,4 | Metacritic: 74 / 8,3

В якому напрямку останні роки розвивається франшиза “Зоряних війн”, не тішить, мабуть, нікого. Проте був один фільм, що входить в окрему “Антологію”, який виявився кращим за усю останню трилогію разом взяту. Це “Бунтар Один” (Rogue One), що розповідав історію групи повстанців, які намагаються викрасти плани “Зірки Смерті”, і виступав приквелом найпершої класичної частини Star Wars 1977 року. Не дивно, що одним з кращих серіалів у всесвіті “Зоряних війн” є саме Andor — приквел Rogue One, головним героєм якого виступає один з групи повстанців з фільму, Касіан Андор. У серіалі він все ще злодій, який тільки починає співробітничати з повстанцями. Як і у Rogue One, в Andor практично нема стандартного “зоряного” пафосу: це похмура історія, в якій нема чіткого розділу на однозначно поганих чи добрих персонажів.

 

Ash vs. Evil Dead / “Еш проти зловісних мерців”

Роки виходу: 2015-2018 | IMDb: 8,4 | Metacritic: 76 / 8,9

В оригінальній трилогії “Зловісних мерців” (Evil Dead) дійсно горором був тільки перший фільм 1981 року — уже з другої частини серія перетворюється на фарс і виглядає скоріше як чорна комедія. Серіал Ash vs. Evil Dead почав виходити через 23 роки після останньої частини, Army of Darkness (перезапуск циклу у 2013 з іншими акторами брати до уваги не будемо). Події серіалу також відбуваються набагато пізніше трилогії, приблизно через 30 років, тому постарілий Брюс Кемпбелл, який повернувся до ролі Еша, виглядає у ньому цілком природно. За жанром Ash vs. Evil Dead, як і останні два фільми у трилогії, це комедійний горор, з абсурдним і часто вульгарним гумором. Зараз подивитися серіал можна на Netflix.

 

Bates Motel / “Мотель Бейтсів”

Роки виходу: 2013-2017 | IMDb: 8,1 | Metacritic: 69 / 8,2

Bates Motel — сучасний приквел до класичного фільму Альфреда Хічкока Psycho (1960), який показує життя Нормана Бейтса та його матері Норми до подій, зображених у фільмі. Серіал виходив в американській кабельній телемережі A&E, протримався п’ять сезонів, мав досить високі рейтинги й отримав схвальні відгуки критиків.

 

Buffy the Vampire Slayer / “Баффі — переможниця вампірів”

Роки виходу: 1997-2003 | IMDb: 8,3 | Metacritic: 85 / 8,2

Розповідь про серіали, що були зняті за фільмами, неможлива без “Баффі — переможниці вампірів”. Молодіжний серіал із Сарою Мішель Геллар у головній ролі, про долю американської дівчини, яка має надлюдські сили, виходив наприкінці 90-х — початку 2000-х років і мав набагато більший успіх, ніж однойменний фільм 1992 р., на якому він базувався. Автором і фільму, і серіалу був один і той самий Джосс Відон — відомий режисер, сценарист і продюсер, при цьому серіал з фільмом ніяк не пов’язаний.

 

Cobra Kai / “Кобра Кай”

Роки виходу: 2018-2023 | IMDb: 8,5 | Metacritic: 71 / 8,3

Ще один серіал, що “реанімує” класику: Cobra Kai є сюжетним продовженням фільму “Малюк-каратист” (The Karate Kid) 1984 р. і розповідає історію дорослих героїв стрічки, як і чим вони живуть зараз, через 34 роки після вирішального поєдинку на молодіжному турнірі All-Valley Karate Championship. Cobra Kai на подив вийшов кумедним серіалом з динамічним сюжетом, і зараз має помітно вищі рейтинги, ніж оригінальна стрічка. Подивитися Cobra Kai можна на Netflix.

 

Fargo / “Фарґо”

Роки виходу: 2014 – .. | IMDb: 8,9 | Metacritic: 85 / 8,6

Детективна чорна комедія, творці якої надихалися однойменним кінофільмом 1996 р. братів Коен. Події серіалу відбуваються у тому самому всесвіті, побудований він у форматі антології: кожен новий сезон має окрему історію, в різних епохах та місцях і переважно з новим акторським складом. Усього за період з 2014 до 2020 р. вийшло чотири сезони, рік тому було анонсовано, що серіал отримає п’ятий сезон, проте досі невідомо, коли він вийде.

 

Highlander / “Горець”

Роки виходу: 1992-1998 | IMDb: 7,2 |Metacritic: tbd / 7,8

Фантастичний серіал, що базується на серії однойменних кінофільмів, а точніше — є альтернативним сиквелом першої частини 1986 року. Серіал розповідає історію ще одного горця з шотландського клану Мак-Лаудів — Дункана. “Горець” виходив у середині 90-х років і зараз, скоріше за все, “перевірку часом” вже не витримає — проте коли його в Україні показував телеканал “ТЕТ” у другій половині 2000-х (до речі, українською мовою), це був справжній хіт.

 

Mr Inbetween

Роки виходу: 2018-2021 | IMDb: 8,6 | Metacritic: 75 / 9,2

Австралійська кримінальна “чорнокомедійна” драма, знята на базі кінофільму “Я вбивця” (The Magician) 2005 року. Як і фільм, серіал створений режисером Скоттом Райаном, який також виступив автором сценарію і знявся у головній ролі. Як це нерідко буває, Mr Inbetween отримав набагато кращі відгуки, ніж оригінальна стрічка — історія бандита, який намагається знайти баланс між своєю роботою та родиною і друзями, припала до смаку як критикам, так і глядачам.

 

Stargate SG-1 / “Зоряна брама: SG-1”

Роки виходу: 1997-2007 | IMDb: 8,4 | Metacritic: 48 / 8,9

Ще одна класика телевізійної фантастики. Stargate SG-1 є прямим продовженням фільму Stargate (1994) — серіал починається через рік після його закінчення і показує нам пригоди загону SG-1, який мандрує нескінченними світами за допомогою тої самої “зоряної брами”. Серіал свого часу мав високу популярність і протримався цілих 10 сезонів (понад 200 серій!) — і навіть зараз у нього залишається чимало шанувальників. Крім того, до франшизи Stargate входять ще два великі серіали – Stargate Atlantis (2004-2009) і Stargate Universe (2009-2011), проте їхні рейтинги вже були нижчими.

 

Terminator: The Sarah Connor Chronicles / “Термінатор: Хроніки Сари Коннор”

Роки виходу: 2008-2009 | IMDb: 7,6 | Metacritic: 73 / 8.0

Серіал у всесвіті “Термінатора”, який є сюжетним продовженням Terminator 2: Judgment Day (і удає, що ніякого Terminator 3: Rise of the Machines не існує). The Sarah Connor Chronicles — однозначно не найгірше, що виходило у цій франшизі, ба більше – після перших двох частин, мабуть, це єдине що заслуговує на увагу. Окремо варто зазначити, що у ролі Сари Коннор знялась Ліна Гіді (ще до того, як вона стала Серсі Ланістер у “Грі престолів”), а у ролі термінатора – Саммер Глау (серіал Firefly). На жаль, Terminator: The Sarah Connor Chronicles був закритий після другого сезону через надто високу вартість у виробництві.

 

The Mandalorian / “Мандалорець”

Роки виходу: 2019-.. | IMDb: 8,7 | Metacritic: 71 / 8,4

Найуспішніший серіал у всесвіті “Зоряних воєн”. За жанром “Мандалорець” — це такий собі космічний вестерн, що розповідає історію пригод самотнього мисливця за головами та “малюка Йоди”. Події The Mandalorian відбуваються після падіння Імперії, через п’ять років після останньої стрічки у класичній трилогії, Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi. Завдяки захоплюючому сюжету і харизматичним персонажам The Mandalorian отримав високу популярність: так, за статистикою маркетингової компанії Nielsen, перший сезон серіалу “набрав” майже 5,5 млрд хвилин переглядів за сім тижнів трансляції, і став першим серіалом не від Netflix, який посів перше місце у рейтингу Nielsen.

 

Les revenants / The Returned / “Повернені”

Роки виходу: 2012-2015 | IMDb: 8,1 | Metacritic: 89 / 8,5

Французький серіал, створений на основі французького однойменного фільму 2004 року, що виходив на телеканалі Canal+. Les revenants — драматичний серіал з елементами горору, що розповідає про повернення померлих людей до своїх живих родичів і знайомих і їхні намагання відновитися у соціумі. Перший сезон переміг у категорії Best Drama Series у міжнародній нагороді Еммі, у 2015-му році вийшов другий і останній сезон, також того ж року американська компанія A+E Studios зняла свій ремейк під назвою The Returned.

 

WandaVision / “ВандаВіжен”

Рік виходу: 2019 | IMDb: 7,9 | Metacritic: 77 / 7,0

Серіал про Багряну Відьму і робота Віжена, який є частиною четвертої фази кіновсесвіту Marvel. Події відбуваються після завершення фільму “Месники: Завершення” (Avengers: Endgame), Ванда і Віжен живуть ідилічним заміським життям, проте коли їхня реальність починає проходити через десятиліття різних телевізійних ситкомів, стає зрозуміло, що “щось тут не так”. WandaVision — мінісеріал з одного сезону на 9 серій пів години кожна, має дуже незвичний стиль, який не кожному сподобається, але загалом і глядачами, і критиками був сприйнятий дуже добре (зокрема, як можна побачити на IMDb, він отримав понад 30 різних нагород і більше ніж 100 номінацій).

 

Westworld / “Край «Дикий Захід»”

Роки виходу: 2016-2022 | IMDb: 8,5 | Metacritic: 71 / 7,9

Фантастичний серіал, що базується на однойменному фільмі 1973 р. з Юлом Бріннером у головній ролі. Westworld — назва футуристичного парку атракціонів, який відтворює епоху Дикого заходу. В ролі його мешканців виступають людиноподібні роботи, що мають розважати відвідувачів, які приїхали до нього, аби втілити свої найдикіші мрії. Перший сезон мав дуже великий успіх, після чого серіал цілком очікувано продовжили на другий і так далі. Проте з кожним новим сезоном і рейтинги, і глядацька аудиторія неупинно знижувалися, і врешті-решт Westworld було скасовано – HBO закрила серіал після чотирьох сезонів, хоча його творці вже планували п’ятий і останній сезон.

 

What We Do in the Shadows / “Чим ми займаємося в тінях”

Роки виходу: 2019-.. | IMDb: 8,6 | Metacritic: 83 / 8,5

Комедійний серіал жахів у жанрі mockumentary (художній фільм чи серіал, знятий у псевдодокументальному стилі), базується на однойменному новозеландському фільмі 2014 року, який зняли Тайка Вайтіті та Джемейн Клемент. Серіал розповідає про буденне життя вампірів на Стейтен-Айленді у Нью-Йорку та їхню взаємодію з сучасним світом.

Більше коментарів!