В коментарях до попереднього матеріалу, “12 фільмів за іграми, які не боляче дивитися”, висловлювались пропозиції зробити аналогічну добірку, але з анімаційними роботами та серіалами. Зважаючи на те, що в цих жанрах ситуація з якістю ігрових адаптацій краща ніж у кінофільмів, ми вирішили повернутися до цієї теми.

Одразу попереджаємо: “Відьмака” в переліку немає, тому що серіал заснований не на іграх, а на серії романів Анджея Сапковського. Також тут немає покемонів, просто тому, що тоді весь цей матеріал десь на 90% складався б з мультфільмів та серіалів у цьому всесвіті.

Серіали з живими акторами

Detention / “Назад до школи”

Рік виходу: 2020 | IMDb: 6,3

Трохи незвичний “гість” — тайванський серіал за мотивами тайванської ж гри з однойменною назвою — двовимірного горору, події якого розгортаються під час воєнного стану в Тайвані 1960-х років. У гри дуже високий рейтинг у Steam, у серіалу — значно скромніший, але теж доволі непоганий. Всього у Detention один сезон на вісім серій, подивитися його можна на Netflix.

Halo

Рік виходу: 2022 | IMDb: 7,0

Серіал також відомий під назвою Halo: The Series (мабуть, щоб краще відрізняти від ігрової серії). Американська наукова фантастика, що дуже вільно поводиться з першоджерелом — його сюжет належить до так званої “срібної хронології”, яка знаходиться поза каноном франшизи Halo (хоча й отримала від нього дуже значний вплив, за словами продюсера). З іграми в нього насправді не дуже багато спільного, але як сучасна космоопера він досить непоганий. Серіал показується в сервісі Paramount+, підписники Xbox Game Pass можуть отримати в ньому безкоштовний 30-денний термін.

Mortal Kombat: Legacy / “Смертельна битва: Спадщина”

Рік виходу: 2011 | IMDb: 7,4

Американський вебсеріал за мотивами популярного файтингу. Він виходив на каналі Machinima в YouTube, усього вийшло два сезони з 19 коротких (приблизно по 10 хвилин) серій. Серіал можна вважати приквелом оригінальної гри — перший сезон розповідає про головних героїв, другий — про власне турнір. Серії майже не пов’язані одна з одною і в більшості мають “реалістичний” підхід до відображення подій. Серіал отримав переважно схвальні відгуки, хоча окремі серії зазнали суттєвої критики. На жаль, зараз Mortal Kombat: Legacy в YouTube недоступний — у 2021 році серіал “переїхав” до HBO Max, який в Україні не працює.

Street Fighter: Assassin’s Fist

Рік виходу: 2014 | IMDb: 7,2

Ще один вебсеріал (цього разу – британський), що виходив на каналі Machinima в YouTube. Street Fighter: Assassin’s Fist розповідає історію бійців Рю та Кена, які дізнаються про минуле свого майстра Гоукена та вивчають секрети темного мистецтва Ансатсукена. На жаль, як і Mortal Kombat: Legacy, цей серіал в YouTube вже відсутній — Assassin’s Fist є в деяких стримінгових сервісах, наприклад, в Amazon Prime Video, але в Україні у цьому сервісі він недоступний.

Анімаційні серіали

Alien: Isolation Digital Series

Рік виходу: 2019 | IMDb: 6,2

Вебсеріал, що базується на грі Alien: Isolation. Його події відбуваються через 15 років після оригінального фільму, що дав старт усій франшизі “Чужих”, і розповідає про дочку Еллен Ріплі, Аманду. Серіал залишився майже непоміченим, але шанувальники гри оцінили його досить високо — попри доволі примітивну 3D-графіку, Alien: Isolation Digital Series має непоганий сюжет і автентичну атмосферу. Усі серії можна подивитися на каналі IGN в YouTube.

Arcane / “Аркейн”

Рік виходу: 2021 | IMDb: 9,0

Мабуть, найпопулярніший серіал за іграми — Arcane дивилися навіть дуже далекі від всесвіту League of Legends люди. Серіал створив розробник гри Riot Games спільно з французькою студією Fortiche Production, його анонс відбувся під час святкування десятирічного ювілею LoL. Arcane має чудовий візуальний стиль, цікавий динамічний сюжет і оригінальний всесвіт — причому для розуміння того, що відбувається на екрані, зовсім непотрібно знатися на оригіналі. Подивитися Arcane можна на Netflix.

Brotherhood: Final Fantasy XV

Рік виходу: 2016 | IMDb: 7,1

Японський вебсеріал, створений Square Enix спільно з анімаційною студією A-1 Pictures. Як неважко здогадатися, серіал присвячений подіям гри Final Fantasy XV і розповідає передісторію головного героя та його оточення. Brotherhood: Final Fantasy XV виступав своєрідною “промокампанією” гри — він вийшов за кілька місяців до її релізу на офіційному YouTube-каналі та в онлайновому сервісі Crunchyroll, а після релізу був включений до Ultimate Collector Edition гри на Blu-ray диску. Зараз всі серії Brotherhood: Final Fantasy XV можна переглянути на каналі Final Fantasy XV.

Castlevania / “Кастлванія”

Рік виходу: 2017 | IMDb: 8,3

Анімаційний серіал за мотивами циклу відеоігор Castlevania японського видавця Konami – зокрема, перші два сезони з чотирьох базуються на грі Castlevania III: Dracula’s Curse (1989) з подальшими запозиченнями з Castlevania: Symphony of the Night (1997) та Castlevania: Curse of Darkness (2005). Серіал має дуже високі рейтинги й зазвичай згадується у всіх переліках “якісної ігрової кіноадаптації”, тож він однозначно рекомендується до перегляду, особливо якщо вам до вподоби жанр “темного фентезі”. Подивитися Castlevania можна на Netflix.

The Cuphead Show! / “Пригоди Капхеда”

Рік виходу: 2022 | IMDb: 7,4

Серіал за мотивами гри Cuphead — її стиль натхненний анімацією 30-х років минулого сторіччя, тож він органічно “вписався” в анімаційну адаптацію. “Пригоди Капхеда” втратили більшість стрілянини оригінального платформера, проте зберегли незвичний стиль — судячи з рейтингу на IMDb, глядачам серіал загалом подобається. Переглянути The Cuphead Show! можна на Netflix.

DOTA: Dragon’s Blood / “DOTA: Кров дракона”

Рік виходу: 2021 | IMDb: 7,8

Анімація за головним конкурентом першоджерела Arcane — ще однієї гри у жанрі MOBA. Втім, візуальний стиль у DOTA: Dragon’s Blood набагато традиційніший, та й рейтинг і кількість оцінок на IMDb також значно скромніші. Як і у випадку Arcane, “Кров дракона” — це скоріше вільна адаптація лору DOTA 2, хоча персонажі гри в серіалі й представлені. Для незнайомого з оригіналом глядача DOTA: Dragon’s Blood виглядатиме як якісне, але доволі стандартне “високе фентезі”. Серіал доступний на Netflix.

Анімаційні фільми

The Angry Birds Movie / “Angry Birds у кіно”

Рік виходу: 2016 | IMDb: 6,2

Американсько-фінська адаптація серії мобільних ігор, як неважко здогадатися, розповідає про протистояння пташок і свиней, що прибули до їхнього острову. Через три роки вийшов сиквел, який отримав навіть трохи вищий глядацький рейтинг на IMDb — 6,4. Зараз обидві частини можна придбати в YouTube або подивитись на Netflix.

Batman: Assault on Arkham

Рік виходу: 2014 | IMDb: 7,4

Події фільму розгортаються у всесвіті відеоігор Batman: Arkham, а саме після Arkham Origins. Сюжет головним чином розповідає про членів “загону самогубців”, зокрема Дедшота та Гарлі Квін. На жаль, Batman: Assault on Arkham доступний лише у стримінгу HBO Max (в Україні не працює) та Amazon Prime Video, (але в українському каталозі він відсутній).

Final Fantasy VII: Advent Children

Рік виходу: 2005 | IMDb: 7,2

Фільм за однією з найвідоміших частин Final Fantasy є її сиквелом та розповідає про події, що відбувалися через 2 роки після перемоги над Сефіротом — тож якщо ви досі не знайомі з FF7, але плануєте пограти у Final Fantasy VII Remake на PS4/PS5 або ПК, то з фільмом краще почекати. До речі, його візуальний стиль досить схожий на ремейк, хоча їх і розділяє цілих 15 років. Зараз Final Fantasy VII: Advent Children можна придбати у різних стримінгових сервісах, посилання на які можна знайти на офіційному сайті фільму. Advent Children — не єдина стрічка за мотивами цього класичного циклу jRPG, але, мабуть, найкраща з усіх. Шанувальникам останньої на сьогодні, п’ятнадцятої частини можна порекомендувати звернути увагу на Kingsglaive: Final Fantasy XV – він вийшов також непоганим, хоча й поступається Advent Children.

Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge / “Смертельна битва. Легенди. Помста Скорпіона”

Рік виходу: 2020 | IMDb: 7,4

Ще один Mortal Kombat, цього разу анімаційний. Scorpion’s Revenge став першою екранізацією Warner Bros. Animation після придбання франшизи й першою анімацією Mortal Kombat з часів серіалу Defenders of the Realm (1996). Сюжет стрічки, як не важко здогадатися з назви, присвячений одному з головних персонажів франшизи та його помсті за вбивство його родини та клану. Scorpion’s Revenge пропонує якісні батальні сцени й непогану музику, і отримав схвальні відгуки фанатів циклу. Наступного року на хвилі успіху був випущений сиквел Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms, але його рейтинги були помітно скромнішими. На жаль, як і Batman: Assault on Arkham, Scorpion’s Revenge доступний лише в HBO Max та Prime Video (але не в українському каталозі).

Resident Evil: Degeneration

Рік виходу: 2008 | IMDb: 6,4

У франшизі Resident Evil, крім численних кінофільмів з Мілою Йовович, виходили також і анімаційні роботи. Resident Evil: Degeneration — перший фільм в умовній “трилогії” з добре знайомими за іграми головними героями — Леоном Кеннеді та Клер Редфілд, причому її сюжет пов’язаний з ігровою серією і не є “альтернативним баченням” всесвіту. Після Degeneration вийшли Resident Evil: Damnation (2012) і Resident Evil: Vendetta (2017), причому у всіх трьох приблизно однакові рейтинги — трохи гірші за перші кінофільми, але кращі за решту (і безумовно кращі за серіал Resident Evil, який нещодавно вийшов на Netflix). Фільми доступні у кількох стримінгових сервісах — YouTube, iTunes, Google Play Movies.