Кіноадаптації популярних ігор, здається, переслідує якийсь злий рок — переважна більшість виходить нижче за всяку критику і подекуди навіть заслуговує на рейтинг зі знаком мінус. У цьому матеріалі ми не аналізуватимемо, чому так сталося і хто винен (хоча й можемо згадати той факт, що сумнозвісний режисер Уве Болл свого часу полюбляв знімати свій треш за відомими іграми), натомість спробуємо знайти такі фільми, які все ж можна дивитися без болю і не відтворювати відомий мем з очима Мікі Мауса. А вони, на щастя, є.

Одразу зазначимо, що в цій статті зібрані фільми за конкретними іграми, а не стрічки, творці яких надихалися світом відеоігор взагалі — тому такі загалом непогані фільми як Ready Player One, Free Guy, Pixels, TRON / TRON: Legacy або мультфільм Wreck-It Ralph до нього не потрапили.

 

Lara Croft: Tomb Raider / “Лара Крофт: Розкрадачка гробниць”

Рік виходу: 2001 | IMDb: 5,7

Анжеліна Джолі “зразка” початку 2000-х — це майже ідеальне втілення образу класичної Лари Крофт, ще до всіх цих ребутів та перезапусків. І це, мабуть, головний позитивний момент першої частини — якби не Джолі, Lara Croft: Tomb Raider до цього переліку потрапити шансів би не мала. Гаразд, ще один “плюс” стрічка отримує завдяки молодому Денієлу Крейґу, який тоді ще не встиг потрапити до конвеєра “бондіани”. Сиквел, що вийшов через два роки, Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life, на подив виявився кращим за оригінал, тож якщо вам сподобається перша частина, другу також варто подивитися.

 

Mortal Kombat / “Смертельна битва”

Рік виходу: 1995 | IMDb: 5,8

Попри низький рейтинг на IMDb, екранізація відомого файтинга 1995 року вийшла зовсім непоганою та досить автентичною, з добре зіграними героями та якісними бійками. Причому зараз під час перегляду ще й навіює приємну ностальгію за “класичними” екшен-фільмами 90-х.

 

Mortal Kombat / “Мортал Комбат”

Рік виходу: 2021 | IMDb: 6,1

З новітньою екранізацією ситуація складніша: Mortal Kombat (2021) виконано на геть іншому технічному рівні з сучасними спецефектами, проте якість сюжету в нього явно нижча. А ще тут немає турніру. Проте це все ж таки не провал, і раз подивитися можна — під настрій та якщо ви знаєтеся на тому, що взагалі відбувається у світі Mortal Kombat.

 

Pokémon: Detective Pikachu / “Покемон. Детектив Пікачу”

Рік виходу: 2019 | IMDb: 6,5

Анімацій за “покемонами” — хоч греблю гати, проте з ігровими стрічками все дуже погано. За чутками, Netflix готує серіальну адаптацію і начебто ще й фільм — проте офіційної інформації щодо цього досі немає. Тож Pokémon: Detective Pikachu поки що залишається єдиним кінофільмом, дії якого розгортаються у цьому всесвіті — якщо бути точним, то це екранізація гри Detective Pikachu (2016) для Nintendo 3DS, своєрідного спін-оффа головної франшизи. Стрічка вийшла легкою та веселою і дуже типовою для Раяна Рейнольдса, який зіграв у ній головну роль. А ще в ній дуже гарно зображені власне покемони.

 

Prince of Persia: The Sands of Time / “Принц Персії: Піски часу”

Рік виходу: 2010 | IMDb: 6,6

Фільм Prince of Persia: The Sands of Time, знятий за мотивами однойменної гри 2003 року (з елементами інших ігор трилогії Sands of Time – Warrior Within та The Two Thrones), отримав стримані відгуки критиків, але глядачам загалом сподобався — настільки, що свого часу він зібрав третину мільярда доларів у прокаті й був найкасовішим фільмом за відеоіграми, поки його не обійшов WarCraft. Головну роль зіграв відомий актор Джейк Джилленгол, і крім його акторської гри, стрічку можна похвалити за часом непоганий гумор, динамічний сюжет і пристойні як на свій час спецефекти.

 

Rampage / “Ремпейдж”

Рік виходу: 2018 | IMDb: 6,1

Видовищний бойовик із Двейном “Скелею” Джонсоном у головній ролі. Rampage знятий за мотивами однойменної серії ігор Midway Games, що виходили з середини 80-х років минулого століття на аркадах та консолях. За сюжетом герої рятують світ від велетенських звірів-мутантів – горили, вовка та крокодила. Так, виглядає це настільки ж безглуздо, як і звучить, проте харизма Двейна Джонсона та часом непогані жарти перетворюють Rampage на легке та ненав’язливе кіно, на якому можна просто відпочити.

 

Resident Evil / “Оселя зла”

Рік виходу: 2002 | IMDb: 6,6

Зараз в це вже важко повірити, але спочатку фільми у цій серії були насправді непоганими, і Міла Йовович ще не встигла набриднути у нескінченному потоці все гірших стрічок. Перша частина так взагалі була доволі якісним горором з кількома ефектними сценами. Якщо після перегляду Resident Evil (2002) захочеться продовження, можна подивитись другу та третю частини – Resident Evil: Apocalypse (2004) та Resident Evil: Extinction (2007), але на цьому краще й зупинитися.

 

Silent Hill / “Сайлент Хілл”

Рік виходу: 2006 | IMDb: 6,5

Перша кіноадаптація відомого японського горора. Фільм не сподобався критикам, які скаржилися на невиразний сюжет та примітивні діалоги, але завдяки автентичній атмосфері оригінальної гри глядацькі рейтинги у Silent Hill набагато кращі — і на IMDb, і на Metacritic. Після стрічки 2006 року вирішили зняти сиквел – Silent Hill: Revelation (2012), але тут все було погано. Зараз, до речі, у виробництві знаходиться вже третя екранізація, причому нею займається режисер першого фільму Крістоф Ганс, який обіцяє випустити нову стрічку вже у 2023 р.

 

Sonic the Hedgehog / “Їжак Сонік”

Рік виходу: 2020 | IMDb: 6,5

Комедійний екшен про їжака Соніка вийшов досить вторинним за сюжетом і використовує майже всі кліше та штампи про милого самотнього прибульця, що потрапив на Землю і намагається подружитися з місцевими. Проте це — добре сімейне кіно з непоганою динамікою, після перегляду якого не жалкуєш згаяного часу, до того ж у ролі злодія в ньому знявся сам Джим Керрі. До речі, друга частина, Sonic the Hedgehog 2, має з’явитися в українських кінотеатрах зовсім скоро, 21 липня.

 

Uncharted / “Uncharted: Незвідане”

Рік виходу: 2022 | IMDb: 6,4

Uncharted вийшов типовим розважальним кіно про шукачів скарбів — він видовищний, динамічний і до того ж з гарними акторами. Хоча Том Голланд і зовсім не схожий на образ ігрового Нейтана Дрейка — проте це, мабуть, головна вада фільму, все інше в ньому виконано на досить пристойному рівні, а як для “стрічки за грою” — то й взагалі. І навіть Марк Волберг наприкінці “відпустив” вуса і став майже ідеальним втіленням образу Саллі.

 

WarCraft / “WarCraft: Початок”

Рік виходу: 2016 | IMDb: 6,7

Фільм вщент рознесли критики (зведена оцінка на Metacritic — жалюгідні 32%), проте він був значно краще прийнятий звичайними глядачами, особливо фанатами ігор Blizzard. Користувацький рейтинг на тому ж Metacritic — 8,1/10, і це найвища оцінка глядачів серед усіх ігрових кіноадаптацій, такий самий бал має лише Sonic the Hedgehog. Річ у тім, що попри не досить виразну акторську гру, WarCraft пропонує безліч фан-сервісу, канонічних персонажів та локації й відмінну графіку — тобто це справжнє свято для усіх фанатів ігрового світу WarCraft.

 

Werewolves Within

Рік виходу: 2021 | IMDb: 6

Скоріше за все, більшість наших читачів уперше чують цю назву, і якби не логотип Ubisoft на початку фільму, навіть не здогадалися б, що це — ігрова кіноадаптація. Werewolves Within — багатокористувацька VR-гра, події якої розгортаються у середньовічному містечку – тут завівся перевертень, і гравці мають визначити, хто саме з місцевих їсть своїх сусідів. Дія фільму перенесена у сьогодення, до глухої американської провінції, за жанром це легка і ненав’язлива комедія з невеличкими елементами горору. Сюжет геть простий, проте стрічку рятують головні герої, які вийшли на диво непоганими.