Якщо ви вважаєте, що 2 500 грн. за стандартну версію Diablo IV – це занадто, що Diablo IV зараз не на часі, чи може що Blizzard взагалі вже не торт, ми зібрали для вас 12 Diablolike-ігор, які можуть замінити нову action/RPG від Blizzard. Деякі з них досить нові, деякі непогано збереглися, більшість набагато дешевше, ніж Diablo IV і скоріш за все вже є у вашій колекції. Тож поїхали!


Darksiders Genesis

Рік виходу 2019
Розробник Airship Syndicate
Платформи Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
Ціна ПК-версії 389 грн

Darksiders Genesis, спін-офф серії Darksiders – зразок того, як правильно змінити жанр, не позбавивши гру знайомих атрибутів серії і не пожертвувавши при цьому грабельністю. Ба більше, нам здається, що Darksiders Genesis більшою мірою Darksiders, ніж остання «велика» частина серії – Darksiders III. Принаймні з погляду геймплею та фану, що ви отримуєте від гри, ми оцінюємо спін-оф вище.

Darksiders Genesis насправді бракує деяких елементів Diablolike action/RPG, а дещо тут взагалі від платформерів та dual-stick шутерів, але за настроєм, графікою, динамікою це дуже «дьяблівська» гра. Фірмовий графічний стиль Джо Мадурейра та музика Гарета Кокера доповнюють картину. Ну і взагалі це просто дуже класна action/RPG, яку варто спробувати.

ПК-версія Darksiders Genesis коштує зараз 389 грн., але вона часто буває і на розпродажах, наприклад, наприкінці квітня гру можна було придбати на Steam лише за 97 грн.


Diablo II: Resurrected

Рік виходу 2021
Розробники Blizzard Entertainment, Vicarious Visions
Платформи Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4/5, Xbox One / Xbox Series X|S
Ціна ПК-версії 1239 грн

Хто ж може конкурувати з Diablo краще, ніж саме Diablo? Тим більше Diablo, яке багато хто вважає найкращою частиною серії. Так, мова про ремастер Diablo II (2000) та Diablo II: Lord of Destruction (2001), який вийшов на 20-річчя гри.

Що ж, ремастери класичних – це зараз майнстрім. Вони збирають непогану касу та гарні відгуки ЗМІ та гравців. Тим більше, якщо це класно зроблені ремастери, а Diablo II: Resurrected саме такий. Покращена графіка, 3D-моделі, оновлені ролики, підтримка 4K та 7.1 Dolby Surround, нова мережева функціональність. І головне – той самий старий базовий геймплей. Ба більше, тут є навіть експорт файлів збережень з оригінального Diablo II, якщо хтось зберігав їх протягом 20 років. Цього разу Blizzard змогли.

Але… це Blizzard, тому це недешево. Базова версія Diablo II: Resurrected має цінник 1 239 грн. Найповніша Diablo Prime Evil Collection, яка включає також повну версію Diablo III та Diablo III: Reaper of Souls, коштує вже 1 999 грн. І за мірками Blizzard це дуже непогана пропозиція.


Diablo III

Рік виходу 2012
Розробники Blizzard Team 3
Платформи Windows, Nintendo Switch, PlayStation 3/4, Xbox 360/One
Ціна ПК-версії 619 грн

Так, ми знаємо, що дехто вважає Diablo III занадто спрощеною, занадто кольоровою і занадто попсовою версією Diablo II, але насправді такої відточеної, плавної і приємної бойової частини нема у жодної іншої Diablolike-гри. До того ж після виходу Diablo III: Reaper of Souls, який приніс у гру нового персонажа та нову локацію, Diablo III стала трохи похмуріше та цікавіше.

А ще, попри те, що з моменту релізу базової гри пройшло вже 11 років, Diablo III все ще жива, оновлюється та підтримується розробниками. Ба більше, виходять нові сезони з новими косметичними предметами та новими завданнями. Останній, 28 сезон стартував 24 лютого 2023 р.

Як ми вже писали трохи вище, повну версію Diablo III та Diablo III: Reaper of Souls можна отримати разом з Diablo II: Resurrected. Якщо ви бажаєте придбати їх окремо, це обійдеться у 619 грн. за «голий» Diablo III, 619 грн. за Diablo III: Reaper of Souls та ще 449 грн. за Diablo III: Rise of the Necromancer. Тож краще вже разом з Diablo II: Resurrected, або у найбільш повній версії Diablo III: Eternal Collection за 1239 грн. Скоріш за все, після виходу Diablo IV попередня частина ще трохи подешевшає, але це ж Blizzard, знижки в них бувають вкрай рідко і вони зазвичай дуже помірні.


Grim Dawn

Рік виходу 2016
Розробники Crate Entertainment
Платформи Windows, Xbox One
Ціна ПК-версії 329 грн

Grim Dawn – наочний приклад того, як правильно створювати інді-ігри. Студія Crate Entertainment була створена вихідцями з Iron Lore Entertainment, які придбали права на вихідний код рушія власної action/RPG Titan Quest (вона, звісно, теж є в цьому переліку). Стартувавши усього з двома штатними співробітниками у травні 2012 р., студія провела успішну Kickstarter-кампанію, зібравши $537 515 на розробку нової гри, а вже через рік випустила альфа-версію Grim Dawn. У листопаді 2013 р. Grim Dawn з’явилася у Дочасному доступу Steam, і після 26 місяців балансування та доопрацювання action/RPG нарешті вийшла і завоювала прихильність гравців.

Grim Dawn у більшій мірі Diablo, ніж сама Diablo. Тут дуже похмурий постапокаліптичний сетинг з елементами стімпанк, цікава складна рольова система, декілька класів персонажів тощо.

З моменту релізу до Grim Dawn вийшло декілька великих доповнень: Crucible Mode (2016) з аренами випробувань, та два сюжетних DLC Ashes of Malmout (2017) та Forgotten Gods (2019). DLC додали в гру нові класи, сузір’я, сюжетні глави, нових ворогів, зброю та багато іншого.

Найбільш повний комплект гри Grim Dawn Definitive Edition з усіма DLC можна придбати на Steam за 804 грн. Базова гра коштує лише 329 грн., а на деяких розпродажах її вартість знижувалася навіть до 65 грн.


Last Epoch

Рік виходу 2023
Розробники Eleventh Hour Games
Платформи Windows, Linux
Ціна ПК-версії 700 грн

Насправді Last Epoch, яку розробляє команда фанатів жанру action/RPG зі студії Eleventh Hour Games, мала вийти ще у 2020 р., але поки що добралася лише до Дочасного доступу Steam. Але насправді в Last Epoch вже можна грати і отримувати задоволення від процесу. Поточна версія гри Beta 0.9l і до кінця 2023 р. Last Epoch має дістатися до релізу.

Фішка Last Epoch у тому, що сюжет гри розгортається у різних епохах, тож ви можете побачити ті самі локації у доісторичні часи, у сучасності та у майбутньому наприкінці часів.

5 базових та 15 покращених класів, древо з більш ніж 120 вміннями, крафтинг, цікава рольова система, різноманітні локації, мережевий мультиплеєр, end-game контент. Усе як ви любите. Нещодавно у грі з’явився магазин, але це лише косметика.

Як ми вже зауважили, до кінця 2023 р. Last Epoch має вийти, але підтримати розробку та спробувати гру можна вже зараз. Це виключно ПК-гра і продається поки що лише у Steam. Поточна вартість гри 700 грн., а ще влітку 2022 р. її можна було придбати усього за 343 грн.


Path of Exile

Рік виходу 2013
Розробники Grinding Gear Games
Платформи Windows, macOS, Xbox One, PlayStation 4
Ціна ПК-версії Free-to-Play

Багато хто вважає, що Path of Exile – кращий з Diablo-клонів, який на голову перевершує будь-яку з частин Diablo, особливо дещо спрощену Diablo III. Тут майже нескінченне древо вмінь, яке дозволяє мільйони комбінацій і тисячі різних більдів (питання лише у тому, скільки з них життєздатні). І все це щастя безплатно для усіх, тобто даром!

Інші навпаки впевнені, що Path of Exile перевантажена вміннями, різними типами валют та матеріалів, а Free-to-Play лише псує гру, перетворюючи її на нескінченний грінд. З іншого боку, усі action/RPG – це про грінд.

Ще одна проблема: якщо ви вирішите увійти в Path of Exile, у вас може з’явитися враження, що ви почали дивитися популярний серіал з 10 сезону, багато що пропустили і багато що не розумієте.

Але у будь-якому разі, Path of Exile – це дійсно дуже глибока та майже нескінченна action/RPG, у якій можна легко витратити купу часу. І все це, знову ж таки, не заплативши ні копійки.

За роки розробки Path of Exile отримав купу оновлень. Останнє, 3.21 Crucible, вийшло 7 квітня 2023 р. А під час ExileCon 2023, який відбудеться влітку 2023 р., розробники мають презентувати бета-версію Path of Exile 2 з новою сюжетною кампанією на 7 актів, при цьому оригінальна кампанія Path of Exile теж залишиться в грі. Чекаємо на анонси.


Titan Quest

Рік виходу 2006
Розробники Iron Lore Entertainment, THQ Nordic
Платформи Windows, Android, iOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
Ціна ПК-версії 279 грн.

А ось і згадана трохи раніше Titan Quest. Оригінальна гра вийшла аж у 2006 р., через п’ять років після Diablo II: Lord of Destruction, і виглядала досить свіжою. Світ грецької, єгипетської та китайської міфології виявився дуже гарним підґрунтям для action/RPG.

У 2016 році на 10-річчя гри усюдисуща THQ Nordic aka Embracer Group перевидала оновлену Titan Quest Anniversary Edition. Спочатку на Android та iOS, потім на Steam, а згодом і на консолях. Деякі механіки на той час виглядали вже трохи застарілими, але під соусом ностальгії гра дуже непогано зайшла поціновувачам action/RPG. Але це ж THQ Nordic і просто перевиданням все не скінчилося.

У 2017 році вийшло перше DLC – Titan Quest: Ragnarök, у якому гравець відправиться у землі кельтів, германців та вікінгів. У 2019 друге – Titan Quest: Atlantis з подорожжю до Гадіра (сучасна Іспанія) та Атлантиди. А у 2021 р. третє і останнє станом на зараз – Titan Quest: Eternal Embers, де наш герой вирушає на Схід. Усі DLC приблизно того самого рівня, але Titan Quest: Ragnarök здається більш цілісним.

Базовий Titan Quest Anniversary Edition можна придбати на Steam за 279 грн., але, скоріш за все, він у вас вже є; свого часу гру роздавали безплатно. Titan Quest Bundle з усіма DLC коштує вже 959 грн., але можна почекати розпродажу.


The Incredible Adventures of Van Helsing

Рік виходу 2013
Розробники NeocoreGames
Платформи Windows, macOS, Xbox One, PlayStation 4
Ціна ПК-версії 325 грн.

Угорська студія NeocoreGames розбила свою стімпанк action/RPG The Incredible Adventures of Van Helsing на три окремі частини, які виходили щорічно у 2013–2015 рр. Кожна з частин трошки відрізнялася по рольовій системі та інтерфейсу, тому у 2017 р. студія зібрала їх разом у The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut. Якщо ви мали усі ігри серії окремо, то отримували Final Cut автоматично. У найбільш повній грі шість ігрових класів і більше ніж 50 годин геймплею.

Особливості The Incredible Adventures of Van Helsing – цікавий мікс стімпанк та історій про вампірів, привид-помічник Леді Катаріна, лігво мисливця на монстрів та особливі місії в жанрі Tower Defense. Непогана гра, але трохи одноманітна.

Якщо хочете почати з окремої гри, яка, до речі, має найвищий рейтинг в серії, то The Incredible Adventures of Van Helsing коштує зараз 325 грн., але на деяких розпродажах гру можна було придбати усього за 22 грн. Найбільш повна The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut обійдеться вам у 835 грн (мінімальна зафіксована ціна цієї версії – 52 грн. у 2019 р.).

За пакунок The Incredible Adventures of Van Helsing Anthology, у який крім трьох базових ігор входять усі DLC з додатковими персонажами та місіями плюс Tower Defense гра-спінофф Deathtrap, просять вже 1 375 грн.


Torchlight II

Рік виходу 2012
Розробники Runic Games
Платформи Windows, macOS, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
Ціна ПК-версії 279 грн.

Хоча з моменту релізу Torchlight II у 2012 р. встигли вийти і Torchlight III, і Torchlight: Infinite, ми не радимо вам навіть пробувати ці ігри, особливо останню. Інша справа Torchlight II.

І хоча надто мультяшний та кольоровий стиль роблять її мало схожою на Diablo, це дуже гарна action/RPG з цікавими власними особливостями, як то тварини-компаньйони, рибна ловля та зміна стану тварин завдяки їжі. Фішка гри – генеровані підземелля, а ще у Torchlight II є трохи стімпанку, що теж добре.

І хоча вона ще не отримала ремастеру, зістарилася гра дуже непогано, подякуємо за це тому самому мультяшному стилю. А ще Torchlight II підтримує майстерню Steam, тож тут є і нові рівні, і нові монстри, і навіть компіляція модів, яка перетворює класичну гру у своєрідний ремастер.

Torchlight II коштує в Steam 229 грн., але часто буває на розпродажах. Найнижча зафіксована ціна – 55 грн.


Victor Vran

Рік виходу 2015
Розробники Haemimont Games
Платформи Windows, macOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Ціна ПК-версії 279 грн.

Victor Vran – action/RPG з елементами dual-stick шутера та платформера від болгарської студії Haemimont Games, яка працювала над економічними стратегіями Tropico (3, 4 та 5 частини) та Surviving Mars. Схоже, Victor Vran це їх спроба трохи перепочити від стратегічного геймплею.

Цікаво, що Victor Vran вийшла майже одночасно з The Incredible Adventures of Van Helsing III і теж розповідає про мисливця за монстрами і загадкову країну зі східно-європейською назвою. І навіть королеву Загоравії у Victor Vran зовуть так само, як і помічницю Ван Хельсінга в The Incredible Adventures of Van Helsing – Катаріна.

У Victor Vran шість умовних класів, які ваш герой може змінювати, коли йому заманеться, цікава система випробувань/завдань та пошук секретів, який вимагає трохи акробатичних навичок. А ще система бонусів заснована на картах Таро.

Оригінальна Victor Vran вийшла у 2015 р. «Музичне» DLC Victor Vran: Mötorhead Through The Ages і доповнення з випадковими підземеллями Victor Vran: Fractured Worlds з’явилися у 2017 р. Перше з них дійсно класне, друге не дуже.

За базову версію Victor Vran зараз просять 279 грн. (мінімальна зафіксована ціна – 69 грн. у 2017 р.). Найповніша версія Victor Vran Overkill Edition обійдеться у 609 грн.


Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr

Рік виходу 2018
Розробники NeocoreGames
Платформи Windows, PlayStation 4/5, Xbox One / Xbox Series X|S
Ціна ПК-версії 925 грн.

Ще одна гра від студії NeocoreGames у нашому переліку. І це не тому, що ми любимо цю угорську студію, просто ми не мали ніякого морального права пройти повз Diablolike action/RPG у всесвіті Warhammer 40К. По-перше, це ж Ваха, всесвіт якої дуже пасує похмурій стилістиці оригінальних Diablo. По-друге, фантастичні action/RPG – це така рідкість, що нехтувати ними не варто.

Події Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr розпочинаються на покинутому кораблі-монастирі, який 5 000 років дрейфував десь у Варпі. Але це лише початок, потім герой гри, звісно ж, інквізитор, буде вештатися усією Галактикою, викорінюючи єресь і шукаючи, що ж не так з його завданням.

Особливість Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr – використання як далекобійної зброї, так і різних енергетичних молотів та ланцюгових мечів, а також система укриттів, як у якомусь сучасному шутері.

У звичайній для себе, і дуже незручній манері NeocoreGames розбила гру на дуже дивні частини. Основна гра, яка вийшла у 2018 р. – це Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr. Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy 2019 року, що містить новий клас Техадептів – це самостійне доповнення, яке не потребує основної гри, але якщо вона у вас є, з’явиться в ній як невід’ємна частина. У той час як Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr – Sororitas Class, 2022 року, яке додає в гру ще один клас, Сестер Битви, або Адепта Сорорітас – це вже звичайне DLC, яке потребує базову гру. Ось навіщо так складно?

Базова версія Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr коштує зараз 925 грн., але під час розпродажу ціна може падати до 115 грн. За найбільш повну Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr Complete Collection з усіма DLC, яких вже більше двадцяти, хочуть 1 475 грн.

P.S. І чому sci-fi action/RPG майже не роблять? Ми б залюбки зіграли б у щось на кшталт Shadowgrounds або Shadowgrounds Survivor.


Wolcen: Lords Of Mayhem

Рік виходу 2020
Розробники Wolcen Studio
Платформи Windows, PlayStation 4, Xbox One
Ціна ПК-версії 479 грн.

Найновіша Diablolike у нашому переліку. ПК-версія Wolcen: Lords Of Mayhem вийшла у 2020 р., а консольні взагалі нещодавно – 15 березня 2023 р. До речі, до 29 травня гру можна придбати на Steam зі знижкою у 75%, лише за 119 грн.

Таке враження, що автори Wolcen: Lords Of Mayhem хотіли зробити гру у всесвіті Warhammer Fantasy (чи треба вже казати Warhammer Age of Sigmar?), але не отримали ліцензію. Все в цій грі велике або дуже велике. Колосальна архітектура, величезні лати, пафос можна намазувати на хліб.

Як на наш смак, у Wolcen трохи забагато лоску і якась нездорова кількість луту, але в цілому це цікава action/RPG з величезним древом вмінь в дусі Path of Exile, яке можна редагувати під себе, прокачкою скілів, які використовуються, камінням і усім тим, за що ми любимо Diablo.

До виходу консольної версії гри Wolcen: Lords Of Mayhem отримала додатковий безплатний четвертий акт з End-game контентом, який за бажанням можна проходити новим персонажем відразу 40 рівня. Деякі зміни відбулися і в базовій грі.

Як ми вже зауважили, прямо зараз Wolcen: Lords Of Mayhem можна придбати за 119 грн., звичайна ж ціна гри – 479 грн. З DLC поки що є лише дві версії саундтреку, звісно ж, дуже пафосного.


Що ж, сподіваємось, ви знайдете серед перелічених вище ігор гарну заміну Diablo IV. Але якщо ми щось забули, додавайте ваші варіанти гарних action/RPG у коментарях.