Отже, ви нарешті встановили Windows 11 і почали її “обживати” (мабуть, навіть зробили деякі налаштування, користуючись нашим гайдом). Що з системою можна зробити ще, які є варіанти подальшого покращення Windows 11? Здається, саме час придивитися до невеличких, але корисних утиліт, за допомогою яких можна виправити дрібні недоліки, які заважають у повсякденному використанні цієї системи.

 

Start11

Компанія Stardock пропонує своє “бачення” меню “Пуск” для різних версій Windows вже майже десять років — уперше його альтернативу вона випустила ще до Windows 8. Start11 дозволяє замінити це меню на класичні версії з Windows 7/10 або застосувати їх “осучаснені” адаптації, зробити детальні налаштування його зовнішнього вигляду, а на додачу – перемістити панель завдань догори та повернути класичне контекстне меню. Start11 — не безплатна утиліта, ліцензія на один комп’ютер коштує $5,99, але вона найзручніша з усіх альтернативних “Пусків”.

 

Open-Shell-Menu

Якщо ж ви не бажаєте витрачати зайві кошти на Start11, то гарною альтернативою стане Open-Shell-Menu. Вона може замінити меню “Пуск” на таке, що імітує зовнішній вигляд “Пусків” із попередніх Windows (7, 8, 8.1, 10), а також налаштувати деякі параметри Windows Explorer — зокрема повернути до нього панель інструментів. У Open-Shell-Menu доволі заплутане меню налаштувань і загалом не такий зручний інтерфейс, як у Start11 — але це доволі поширена “проблема” безплатних утиліт із відкритим кодом.

 

Windows 11 Drag & Drop to the Taskbar (Fix)

11 утиліт для налаштування Windows 11

Одним з не дуже приємних “нововведень” у Windows 11 стала заборона перетягування файлів на панель завдань — як виявилося, на Windows 10 цією функцією користувалося досить багато людей, тож Microsoft вже навіть пообіцяла повернути її в наступному великому оновленні системи. Але воно очікується не раніше цього літа, тому поки що можна звернутися до цієї маленької утиліти з красномовною назвою. Вона не має власного інтерфейсу і все, що робить — це дозволяє перетягувати файли на іконки програм, що відкриті на панелі завдань.

 

Microsoft PowerToys

11 утиліт для налаштування Windows 11

Пакет утиліт від самої Microsoft, орієнтований на “просунутого” користувача. PowerToys пропонує велику кількість найрізноманітніших “твіків”: гарячі клавіші для закріплення вікон поверх інших, визначення кольору будь-якого пікселя на екрані, додатки до Windows Explorer, створення макетів вікон для розташування декількох програм на екрані, утиліти пакетного перейменування файлів, зміни розкладки клавіатури та швидкого запуску встановлених програм і ще багато іншого. Частина цих функцій може бути експериментальною, тому використання Microsoft PowerToys — на свій розсуд, але нічого особливо ризикованого, здається, вона не пропонує, тож зашкодити системі ви навряд чи зможете.

 

ThisIsWin11

Утиліта для першого знайомства з особливостями нової системи та налаштувань її поведінки, параметрів персоналізації, дозволів, приватності тощо. Також вона може швидко видалити програми, що були встановлені заразом з Windows 11, та створити інсталяційні пакети вашого улюбленого софта, щоби полегшити його встановлення та оновлення. Крім того, модуль PowerUI дозволяє автоматизувати виконання типових завдань за допомогою PowerShell-скриптів спільноти цієї утиліти.

 

EarTrumpet

Системна іконка звуку в треї пропонує лише базову функціональність, а якщо треба зробити щось складніше за просту зміну рівня гучності — доводиться відкривати повноцінне вікно в системних параметрах. EarTrumpet додає розширену функціональність в системний трей — зокрема, дозволяє прямо з нього регулювати гучність у кожній програмі та обирати, на який аудіовихід вона буде надсилати свій звук. Тож користувач може, наприклад, програвати YouTube-відео на динаміках, а голосовий чат надіслати до гарнітури, і все це — за допомогою однієї іконки в треї. На жаль, EarTrumpet не може приховати системну іконку, тож після її встановлення у вашому треї буде два “гучномовця”.

 

QuickLook

Якщо ви не використовуєте окремий файловий менеджер, а надаєте перевагу звичайному Windows Explorer, в пригоді стане утиліта QuickLook. Вона додає до “Провідника” Windows можливість швидкого перегляду мультимедійних файлів у багатьох форматах (зображення, аудіо, відео, документи). Достатньо обрати потрібний файл та натиснути пробіл — і за мить у випадку звичайних зображень (ненабагато довше для “важчих” файлів) відкриється додаткове вікно, причому для аудіо/відео – ще й з програванням медіа.

 

Taskbar11

11 утиліт для налаштування Windows 11

Якщо нове меню “Пуск” вас загалом влаштовує, а ось панель завдань хотілося б трошки “потвікати”, то зверніть увагу на Taskbar11 — ця маленька утиліта дозволяє змінити розмір панелі, перекинути її догори, увімкнути класичне контекстне меню замість вкороченого (але, на жаль, не для самої панелі) тощо.

 

RoundedTB

Ще одна утиліта для налаштування панелі завдань, але на цей раз — лише її візуального стилю. RoundedTB може додати “округлість” панелі та перетворити її на док “а-ля” MacOS (в такому випадку утиліта може приховати системний трей та показувати його лише при підведенні курсору).

 

Auto Dark Mode

У Windows є темний режим інтерфейсу, але увімкнути або вимкнути його можна лише самостійно, автоматичного режиму в нього немає. Auto Dark Mode виправляє цей недолік: в утиліті можна вказати час, коли темний режим буде застосовуватись автоматично, або обрати варіант “від світанку до заходу” (чи навпаки). Крім того, Auto Dark Mode дозволяє призначити гарячі клавіші для негайного застосування темного режиму, та налаштувати поведінку програм та системи під час зміни режимів.

 

Widget Launcher

Якщо вам подобається ідея віджетів, але не влаштовує її реалізація у Windows 11, можна спробувати Widget Launcher — утиліту, що була розроблена ще для “десятки”, але працює й з її наступницею. Це цілий пакет віджетів — в нього входять, наприклад, світовий годинник, нотатки, прогноз погоди, календар, калькулятор, RSS-стрічки тощо. Сама Widget Launcher та базовий набір віджетів безплатний, але розробник також пропонує платний Pro-пакет віджетів вартістю 97,5 грн.