SpaceX виграла контракт на запуск космічної станції Starlab, її доправить Starship

Компанія SpaceX виграла контракт, який передбачає запуск комерційної космічної станції, частково побудованої європейською компанією Airbus SE. Про це пише Bloomberg.

За контрактом, станцію у космос доправить ракета Starship, яка поки проходить випробування. Сума цієї угоди наразі не розголошується.

Йдеться про станцію Starlab від партнерів Airbus і Voyager Space Holdings, Inc. Це – одна з низки приватних орбітальних космічних станцій, які розробляються як форпости для досліджень і комерції в наступному десятилітті.

Побудовані та експлуатовані компаніями у партнерстві з NASA, орбітальні лабораторії мають на меті замінити застарілу Міжнародну космічну станцію. Вона має бути виведена з експлуатації вже у 2031 році.

Starlab планують запустити в повністю зібраному вигляді всього за один політ.

Voyager вже кілька років керує розробкою Starlab. Її концепція була однією з обраних NASA для фінансування у 2021 році. Пропозиція Voyager отримала найбільшу фінансову підтримку NASA – $160 млн. Торік стало відомо, що Voyager Space створила спільне підприємство з Airbus для розробки Starlab.