У США відкрили завод, щоб поглинати вуглекислий газ із повітря. Як він працює?

У США відкрили унікальне підприємство. Його робота спрямована на те, щоб поглинати вуглекислий газ з атмосфери. Про це пише Slashdot із посиланням на The New York Times.

Об’єкт побудувала компанія Heirloom Carbon Technologies. Він розташований в Каліфорнії та вважається першим подібним заводом у США. На думку деяких вчених, технологія на підприємстві може мати вирішальне значення для боротьби зі зміною клімату.

Завод є доволі невеликим – щороку тут поглинатимуть максимум 1 000 тонн вуглекислого газу, що дорівнює викидам від близько 200 автомобілів. Але в Heirloom сподіваються на швидше зростання.

«Ми хочемо вийти на мільйони тонн на рік, – заявив виконавчий директор компанії Шашанк Самала. – Це означає копіювання та повторення цього базового проєкту знову і знову».

Технологія Heirloom базується на простій хімії. Головна роль у цьому процесі відводиться вапняку, який утворюється під час взаємодії вуглекислого газу та оксиду кальцію.

У печі на підприємстві вапняк нагрівають до високих температур, в результаті чого виділяється вуглекислий газ, який «закачують» в резервуар для зберігання. Оксид кальцію, який після цього залишається, заливають водою та виставляють у стелажах на відкрите повітря.

Впродовж трьох днів оксид кальцію поглинає вуглекислий газ із повітря, в результаті чого знову утворюється вапняк. Після цього його повертають до печі, і цикл повторюється. В природних умовах цей процес триває роками, а на підприємстві його просто пришвидшують.