Voyager Space, одна з кількох американських компаній, що розробляють концепції нових комерційних космічних станцій, створила спільне підприємство з Airbus для розробки навколоземної дослідницької станції під назвою Starlab. Про це пише Ars Technica.

Компанії оголосили, що планують запустити наступника Міжнародної космічної станції.

«Спільне підприємство під керівництвом США об’єднає лідерів світового класу в космічній галузі, а також сприятиме подальшому об’єднанню американських і європейських інтересів у дослідженні космосу», – йдеться в спільній заяві двох компаній.

Voyager вже кілька років керує розробкою приватної космічної станції під назвою Starlab. Її концепція була однією з обраних NASA для фінансування в 2021 році. Пропозиція Voyager отримала найбільшу фінансову підтримку NASA – $160 млн, які підуть на проєктування та інженерні роботи для станції.

Європейський аерокосмічний гігант Airbus тепер бере більш активну участь у програмі Starlab. Після оголошення в січні про те, що компанія приєднується до команди Starlab, спільне підприємство закріплює за Airbus статус співвласника космічної станції.

«Маючи за плечима досвід інновацій і технологічних досягнень, Airbus пишається партнерством з компаніями, які прагнуть змінити історію», – сказав керівник відділу космічних систем Airbus Жан-Марк Наср.

Станція Starlab розрахована на постійний екіпаж з чотирьох осіб, плюс ще кілька осіб на короткостроковій основі. Вона може бути готова до запуску у 2028 році. Станція буде запущена однією ракетою-носієм великої вантажопідйомності. Команда Starlab оголосить постачальника відповідних послуг протягом наступних кількох місяців.

NASA хоче мати принаймні одну комерційну космічну станцію, яка буде літати до того часу, коли Міжнародна космічна станція буде виведена з експлуатації у 2030 році, щоб американські астронавти та дослідники могли продовжувати безперервну роботу на низькій навколоземній орбіті.