GamesIndustry.biz поспілкувався з лідерами ігрових компаній. Вони вважають, що 2024 рік буде роком закриття студій і пропонують готуватися «до двох років страждань».

«Якщо 2023 рік був роком звільнень, то 2024 рік буде роком закриття. Не лише розробники, але й видавці, медіа, сервісні компанії… У відеоіграх забагато збиткових бізнесів. Ми очікуємо до двох років болю» – сказав CEO однієї публічної компанії.

Деякі інвестори, з якими спілкувався GamesIndustry.biz, очікують зниження процентних ставок, що, можливо, стимулює більше інвестицій, але не раніше кінця 2024 року. До того часу існують «набагато безпечніші способи інвестувати свої гроші, ніж відеоігри. Хоча це не єдина галузь, яка стикається зараз з цією проблемою», – сказав один з ангел-інвесторів.

«Навіщо гратися з ігровою компанією, коли можна просто покласти гроші в банк і заробити 5%?» – додав провідний венчурний капіталіст.

Високі процентні ставки тиснуть на витрати, і не лише на заробітну плату, а й на страхування, подорожі, оренду та інші бізнес-витрати. Тим часом далі підіймати ціни на відеоігри неможливо. Приблизне те ж саме казав під час інтерв’ю «Межі» і колишній директор з видавничої стратегії Epic Games Сергій Гальонкін.

Крім того, зростає занепокоєння видавців і великою кількістю ігор, які випускаються на в сіх платформах.

«У 2020 і 2021 роках забагато ігор отримали зелене світло», – каже один із керівників видавництва – «З точки зору графіка випуску нам потрібно повернутися на рівень до пандемії, і це, мабуть, займе два роки. Ви вже бачите, що видавці підписують менше ігор. Це відбувається скрізь. Магазини переповнені, не тільки Steam, і ігри просто не забезпечують тих рівнів [прибутків], які були».

«Розширення та інвестиції через COVID призвели до того, що бізнес, заснований на залученні користувачів, а не лише відеоігри, став занадто «тонким». Ми робимо забагато речей, які не приносять результатів» – каже інший видавець.

«Конкуренція не є найбільшим фактором [у поточній ситуації], але це виклик, особливо якщо врахувати дохід людей, які вони можуть витрати на розваги. А це не лише велика кількість нових ігор, з якими ви конкуруєте, але й усі старі ігри та ігри-сервіси, які заробляють великі гроші» – каже один з венчурних інвесторів.

Рішення для компаній як завжди просте – відмовитися або скоротити ті сфери бізнесу, які є збитковими або відволікають від їх основних продуктів, і зосередитися на тому, що вони роблять найкраще. А це означає чергові скорочення та закриття студій.

Одне, на чому наголошували усі, це те, що хоча відеоігри стикаються з унікальними проблемами, існують глобальні проблеми, які ігровий бізнес не може контролювати. «Перевитрати уряду під час пандемії, і на війни, і на такі речі як Brexit у Великій Британії… знадобляться роки, перш ніж це нормалізується», – сказав інвестор.

Але не все так погано. Глава великої студії, з яким спілкувався GamesIndustry.biz підкреслив, що ігрова індустрія залишається в гарній формі. «Якщо ви подивіться на геймерів, то вони щасливі. Вони грають в усі ці фантастичні ігри, і вони грають більше, ніж п’ять років тому… і купують більше. Індустріальний графік має тенденцію зростання. Ігрова індустрія знаходиться зараз у дивному положенні. Але для тих, хто находиться ззовні, це виглядає інакше».

«Інвестиції не припинилися повністю. Ви все ще побачите, як гроші надходять в ігри, ви все ще будете бачити досвідчених людей з хорошими бізнес-планами, які створюють нові команди. У такі моменти народжується багато успішних компаній. Така ситуація тимчасова. Ігровий бізнес побудований на дуже міцній основі. І коли все знову почне розвиватися, ми сподіваємося побачити нову, більш стійку та розумнішу індустрію ігор» – каже генеральний директор з яким спілкувалися журналісти.