Продажі гарнітури змішаної реальності Apple Vision Pro вже не за рогом. Компанія готує персонал та власну мережу магазинів до цієї події. А заразом влаштовує закриті покази для представників медіа. 

Так, наприклад, враженнями поділилися Вікторія Сонг із The Verge, Черлінн Лоу та Дана Воллман з Engadged, Джоанна Стерн з The Wall Street Journal (допис у X), ютубер Маркес Браунлі (також залишив відгук у X) та інші, хто встиг не раз випробувати гарнітуру перед її виходом.

І думки професійних оглядачів переважно схожі. Не дивлячись на те, що вони мали справу з тестовими зразками та не фінальним ПЗ, вже зараз пристрій є за що похвалити. Серед таких речей зазначаються дисплеї, трекінг очей та жестів рук, загальне занурення у відповідних ситуаціях, якість графіки та роботи, пристрій та досвід «в стилі Apple» загалом. При цьому подібні речі вже траплялися й з конкурентними пропозиціями, просто тут «концентрація якості» здається вищою.

«Це все знайомі речі. Просто зроблено це добре, і зроблено без жодних затримок» — Вікторія Сонг, The Verge.

Проте є й такі моменти, які викликають питання. Особливо з урахуванням того, що над Vision Pro так довго працюють та вартість ґаджета становить чималі $3 499.

Гарнітура Apple Vision Pro справила враження на оглядачів. Проте до ґаджета все одно залишаються питання

Фото: Вікторія Сонг, The Verge

Стандартна проблема подібних шоломів не обійшла й Vision Pro — не кожному в них одразу буде зручно. Підібрати розмір та швидко налаштувати кріплення під себе буде складніше, ніж здавалося з рекламних відео. Так, з цим окремо може допомогти застосунок, який працює за схожим принципом налаштування Face ID. Проте не дарма вже існують щонайменше два варіанти фіксаторів та різні варіанти їх розмірів.

І так, розрахувати максимально універсальні кріплення для кожного — неможливо. Навіть AirPods не можуть бути однаково зручними для всіх людей. Годі й казати, коли йдеться про шолом.

Гарнітура Apple Vision Pro справила враження на оглядачів. Проте до ґаджета все одно залишаються питання

Фото: Маркес Браунлі, MKBHD

Так само й з вагою пристрою. Навіть попри те, що в самому шоломі немає батареї, корпус важкенький. Й такий відгук не став поодиноким. Маркес Браунлі мав змогу тричі випробувати Vision Pro, й з кожним разом вага ґаджета ставала для нього все більш помітною (й тут варто зазначити, що пан Браунлі ще й професійно займається спортом):

Третій раз: Чорт забирай, яка важка штука. Також досвід набору тексту пристойний. Є кілька нових крутих додатків, які варто перевірити. Але вау. Така важка.

Йдемо далі. Трекінг очей та жестів працюють добре вже зараз. Однак не виключено, що до керування доведеться пристосуватися. Ба більше, для тривалої роботи із клавіатурою, віртуальний варіант — не найліпше рішення. Тут або потрібна бездротова клавіатура, або взагалі диктувати текст віртуальному асистенту Siri. Це було очевидно ще на презентації пристрою, однак й оглядачі, які випробували це самостійно, також наголосили на цьому моменті.

Зауваження є й до просторового відео. Записи в русі можуть «захитувати» користувача, від чого можна навіть відчути нудоту. Так відбулося з головним редактором The Verge Нілаєм Пателем. В Apple кажуть, що працюють над зменшенням такого ефекту. А як кажуть оглядачі, наразі найкраще — тримати камеру рівно.

Цікаве зауваження зробила Дана Воллман з Engadget. Вона залишилася задоволена якістю записаних відео та реалізацією їх відтворення. Однак перегляд таких записів одночасно став й відносно сумним. Взаємодії не може бути, й користувач вже не бачить близьких поряд:

Ти привид.

Проте сам факт можливості повернутися у подібні спогади у майбутньому, це дійсно емоційно та в перспективі точно буде приємним досвідом.

Також оглядачі оцінили можливість опинитися у віртуальних приміщеннях чи сценах з фільмів. Знову ж, про взаємодію з середовищем (поки що) не йдеться. Але загальний досвід, особливо для фанів тих чи інших доступних локацій (для прикладу приводили дім Тоні Старка з всесвіту Marvel), це цікавий елемент для вільного часу.

Гарнітура Apple Vision Pro справила враження на оглядачів. Проте до ґаджета все одно залишаються питання

Фото: Черлінн Лоу, Engadged

На останок, не всі можуть зрозуміти, як саме Vision Pro вписується в повсякденне користування. Наразі розважальні функції виглядають пристойно, а перегляд відповідного контенту дійсно має відчутний ефект занурення. Однак уявити повноцінну роботу в такій реальності складно. Й, знову ж, загальна вартість ґаджета ставить під сумнів, чи вартий умовний перегляд відео та інші розваги $3 499.

«Тим часом важко уявити, що Vision Pro можна використовувати для реальної роботи. Vision Pro набагато більше підходить для використання в якості персонального домашнього кінотеатру» — Дана Воллман, Engadged.

«Я знаю, що я щойно побачила. Я просто все ще намагаюся зрозуміти, як це вписується в реальний світ» — Вікторія Сонг, TheVerge