Раніше часто можна було побачити думки на кшталт того, що Apple має фокусуватися саме на iPhone — продукті, який приносить компанії найбільше прибутку й може «тягнути на собі» чимало інших ініціатив виробника. Проте, на думку аналітика та відомого Apple-інсайдера Марка Гурмана з Bloomberg, не з продажами смартфона купертинській компанії доведеться «повозитися» цього року.

Про це пан Гурман пише у своїй щотижневій колонці Power On.

Щоправда, з iPhone справи йдуть не так добре, як хотілося б. Бажаного зростання продажів немає вже п’ятий квартал поспіль: ще з часів iPhone 14, виробництво якого «підкосили» залишки COVID-19, а вихід нової лінійки не додав значного поліпшення продажам. Прогнозована відсутність великих змін у наступній лінійці вже ставить під сумнів шалений успіх категорії смартфонів під завершення року (на Волл-стріт замало оптимістів). 

Хоча в Apple все одно впевнені, що серйозних проблем зі смартфонами не буде (а такі прогнози компанії частіше за все доволі вірні). На додачу, як зазначає пан Гурман, у користувачів залишається чимало старіших моделей (як-от iPhone 12 чи 13), які вони будуть не проти оновити. І у цьому є сенс.

Apple має чимало викликів на 2024 рік, й продажі iPhone не найбільші з них — Гурман

Саме тому, на думку аналітика, для компанії є значніші виклики на 2024 рік. Серед них в першу чергу — штучний інтелект. Дійсно, шалений темп розвитку ШІ останніми роками наробив чимало галасу, й, певно, вже важко знайти сучасну людину, яка не чула чи не спробувала користуватися чатботом, чи генерацією зображень.

І своєю чергою Apple готується. Але що далі, то складніше застрибнути у цей потяг. На момент, коли компанія представить свої рішення, ChatGPT буде майже дворічним продуктом, «сутичці» Microsoft Bing/Copilot та Google Bard — півтора року, та рік — оновленій Amazon Alexa.

До презентації нової лінійки Samsung Galaxy S24 лишилося трошки більше як тиждень, й корейський конкурент вже встиг повідомити, що основним фокусом Galaxy Unpacked 2024 стане ШІ. Тож найближчим часом маркетинг Samsung зробить все, щоб наголошувати на нових перевагах.

В планах Apple спробувати наздогнати все це не важко вирахувати дату подібних анонсів. Worldwide Developers Conference на початку літа — найліпший захід для такого. Раніше пан Гурман вже розповідав про це. Ще з початку минулого року в компанії працюють над Ajax — власній версії LLM.

Apple має чимало викликів на 2024 рік, й продажі iPhone не найбільші з них — Гурман

Таким чином можна значно покращити роботу з Siri, додати нові допоміжні можливості у застосунки Pages та Keynote (фірмові Word та PowerPoint), в Apple Music плануються покращення автоматизації плейлістів тощо. Звісно, й про розробників не забудуть, які знайдуть в Xcode буде більше ШІ-допомоги, а працівники Apple зможуть зручніше надавати допомогу AppleCare. Однак з генеративними можливостями все одно справа затягнеться до наступного року. Підтримувати звання «новатора» в цій індустрії буде складно.

Та й з «залізом» все буде не просто. Гарнітура змішаної реальності, яка стала найбільшою Apple-новиною минулого року, вже майже дісталася магазинів. Apple Vision Pro малими партіями вже дістається складських приміщень. В центральний офіс навідуються обрані працівники магазинів Apple, які мають пройти відповідне навчання та передати знання своїм колегам. Під кінець місяця в ритейлі заплановані відповідні заходи протяжністю 3-4 години. Трошки пізніше магазини почнуть отримувати й необхідне нове устаткування.

Очевидно, запуск гарнітури йде повним ходом. Однак Apple Vision Pro найближчим часом не стане бестселером. Після США, наступними країнами для запуску розглядаються Канада, Велика Британія та Китай. Й великих партій все одно очікувати не варто (просто нагадаю, що вартість нового гаджета становитиме $3499, без податків).

Apple має чимало викликів на 2024 рік, й продажі iPhone не найбільші з них — Гурман

Та і яким би не став запуск, важливо те, що відбуватиметься після нього. А потенційних проблем тут вистачає: компанії треба буде запропонувати зручний інструмент онлайн-замовлень, адже не кожен покупець має змогу завітати в Apple Store (для цього готують відповідний застосунок сканування обличчя); варто очікувати на певні негативні відгуки, адже не кожен користувач залишиться задоволеним, ще й критиків вистачатиме; розробників теж треба заохотити займатися порівняно невеликим ринком… Робота над цим залишається.

Втім, великий анонс Apple може зробити вже цього тижня, щоб трошки «насолити» учасникам CES 2024.

Також не варто забувати про iPad та Mac. Минулий рік для планшетів компанії став першим, коли вони не отримали оновлень. Так, робота ведеться, але про неї більше знають лише в середині компанії. iPad Pro має отримати значні покращення, але й цінник в нього не для кожного охочого (хоча на показники середньої ціни продажів вплине). 15-дюймового MacBook Air також не вистачило на збереження «крутного моменту» перших успіхів Apple Silicon. Тож над маркетинговою стратегією з M3 доведеться попріти.

До цього варто додати патентні проблеми з Masimo, які не закінчилися. Apple Watch то зникають, то повертаються на полички магазинів. Середина січня цю тяганину продовжить. Пан Гурман прогнозує завершення історії до кінця цього місяця. І якщо юридичні можливості компанії будуть вичерпані, ми скоріше побачимо мирову угоду, ані ж ще кілька місяців боротьби.

Apple має чимало викликів на 2024 рік, й продажі iPhone не найбільші з них — Гурман

А на останок, окремим викликом залишається європейська історія з DMA (Digital Markets Act, Закон про цифрові ринки). З початком весни компанії доведеться розділити App Store зі сторонніми рішеннями в Європі. Теж саме стосується й методів оплати. Тобто користувачі в Європі зможуть завантажувати застосунки не лише з App Store, й так само платити за них через сторонні платіжні системи.

Додаткова проблема в тому, що Європа стане лише початком. Подібну ініціативу вже розробляє Японія. Питання часу, коли до «вечірки» доєднаються й інші країни. Для Apple це означає втрату чималих надходжень від продажів. Й з часом App Store може суттєво постраждати.

Й навіть попри все це, пан Гурман зберігає оптимізм: 

Всупереч викликам, Apple може отримати вигоду від постійної споживчої привабливості своїх продуктів. Хоча Vision Pro, ймовірно, принесе компанії більше головного болю, ніж доларів, це все ще привабливе обладнання; нові функції штучного інтелекту в iOS 18 нарешті повернуть Apple в гру; а значні зміни в Apple Watch та AirPods, ймовірно, добре допоможуть продажам під час свят.

А якщо все інше не спрацює, завжди є старий добрий iPhone й $150-200 мільярдів, які він приносить щорічно.