Закінчення року стало складним для Apple. Через патентну суперечку з Masimo, виробник має призупинити продаж Apple Watch в США. Щоправда, рішення тимчасово послабили, й до 12 січня «розумні» годинники залишилися в магазинах. Однак подальший розвиток подій має варіанти.

Тим часом Марк Гурман з Bloomberg розповів, що саме передувало конфлікту.

У 2003 році до Masimo прийшов працювати Марсело Ламего — бразильський доктор наук з електротехніки зі Стенфорда. Він отримав посаду наукового співробітника. Вже у 2006 він став CTO дочірньої компанії Cercacor, де залишався працювати до 2014 року. 

На початку 2013 року Apple зробила пропозицію Ламего приєднатися до компанії. Керівники компанія якраз зустрічалися, щоб укласти угоду. Й на той момент інженер відмовився від пропозиції Apple.

Однак після відмови Masimo в кращій посаді, пан Ламего змінив свою думку та написав листа Тіму Куку. 

«За останні 10 років я розробив кілька медичних пристроїв, й я абсолютно впевнений, що міг би додати значну цінність команді Apple, якби мені дали шанс стати її частиною. Я впевнений, що ми зможемо розробити нову хвилю технологій, які зроблять Apple брендом №1 на ринку медицини, фітнесу та оздоровлення» — йшлося у листі.

За 10 годин після цього з ним вже розмовляв рекрутер з Купертіно.

У Apple та Masimo тоді не було домовленостей щодо обміну технологіями. Але Apple Watch вже були у розробці, тому пан Ламего міг стати непоганим посиленням для команди. Окрім нього на той момент ще 20 працівників Masimo перейшли до Apple.

Ламего приєднався до R&D-команди Apple у січні 2014 року. Проте надовго там не затримався й пішов вже за 7 місяців. Як розповів Стів Хотеллінг, один з колишніх керівників в Apple, інженер просто «не вписався у компанію» через те, що «конфліктував з менеджерами, вимагав багатомільйонних бюджетів й хотів мати можливість наймати власних інженерів без дозволу».

Відповідно до заяв юристів Masimo, Ламего не мав реальних знань щодо розробки пристрою вимірювання вмісту кисню в крові, яким тоді зацікавилася Apple. Проте своїми знаннями з Cercacor та Masimo він все ж поділився.

У вересні 2014 року Apple Watch все ж були представлені, однак функції вимірювання вмісту кисню в крові годинник не отримав до 2020 року.

Щодо Марсело Ламего, то він заснував власний стартап True Wearables та випустив пристрій для моніторингу вмісту кисню в крові Oxxiom. Masimo подала до суду, здобула перемогу та зупинила продажі продукту стартапу.

А вже пізніше, коли з’явилися чутки про те, що Apple Watch матимуть функцію вимірювання вмісту кисню в крові, почалися боротьба Masimo з Apple та звинувачення у перехопленні кадрів.