Apple оголосила, що тимчасово припиняє продажі своїх смартгодинників Apple Watch Series 9 та Ultra 2 у США, починаючи з цього тижня. Це рішення було прийнято у зв’язку з тим, що технологічний гігант намагається розвʼязати патентну суперечку щодо функції вимірювання рівня кисню в крові на цих пристроях, повідомляє Reuters.

Цей крок слідує за жовтневим рішенням Комісії з міжнародної торгівлі США (ITC), яка визнала, що Apple Watch порушує патентні права компанії Masimo, що спеціалізується на медичних технологіях. Рішення ITC наразі перебуває на розгляді у президента Джо Байдена до 25 грудня. Очікуючи, що воно буде підтримано, Apple вирішила проактивно дотримуватися потенційної заборони на імпорт годинників в США.

Якщо на заборону не буде накладено вето, вона набуде чинності 26 грудня. Apple планує призупинити продаж останніх Apple Watch на своєму сайті з 21 грудня, а в роздрібних магазинах Apple – після 24 грудня. Моделі без датчика кисню в крові, такі як дешевші Apple Watch SE, не будуть зачеплені патентною суперечкою.

Райан Рейт, програмний віцепрезидент дослідницької компанії IDC, прокоментував, що рішення суду, якщо його буде підтримано, ймовірно вплине на продажі Apple у січні та лютому, зазвичай повільніших місяцях продажів у США. Він зазначив, що Apple має достатній запас моделей Watch 8 і SE, щоб покрити цей період. Найбільше занепокоєння викликає питання, чи зможе Apple продовжувати використовувати спірну технологію датчика вимірювання кисню в крові в майбутніх пристроях, або ж їй доведеться вести переговори про врегулювання або знайти альтернативне рішення.

Генеральний директор Masimo Джо Кіані у жовтні висловив готовність до переговорів з Apple. Він підкреслив важливість поваги до рішення ITC щодо захисту прав інтелектуальної власності та збереження довіри громадськості до патентної системи США.

Попри припинення продажів у США, моделі Series 9 та Ultra 2 залишатимуться доступними для придбання за межами Сполучених Штатів.

Apple оскаржила висновки ITC та планує оскаржити рішення у Федеральному окрузі, стверджуючи, що воно було помилковим. Акції компанії закрилися на 0,9% нижче в понеділок після цієї заяви.

Раніше Masimo звинувачувала Apple у переманюванні своїх співробітників та використання її технології пульсоксиметрії в Apple Watch. Суд присяжних у федеральному суді Каліфорнії закінчився у травні відсутністю вердикту, і Apple подала окремий позов про порушення патентних прав проти Masimo в Делавері.

Раніше Бюро патентів і торгових марок США відхилило прохання Apple переглянути дійсність патентів, пов’язаних з рішенням ITC. Тим часом за повідомленнями Bloomberg, інженери Apple коригують алгоритми в смартгодинниках, щоб змінити спосіб визначення і представлення функції вимірювання пульсоксиметрії.

Apple вивчає різні юридичні та технічні варіанти на випадок, якщо заборону буде залишено в силі. Компанія почала готувати свої магазини до змін, видаливши зображення Series 9 і Ultra 2 з рекламних матеріалів. Прессекретар Apple повідомила агентству Bloomberg, що компанія подає обхідний шлях до митної служби США для отримання дозволу на відновлення продажів.

Masimo вважає, що Apple необхідно модифікувати обладнання, щоб воно відповідало вимогам патентів, в той час, як сама Apple не коментує свої наступні кроки. Компанія, однак, заявила про свою прихильність забезпеченню доступності Apple Watch для клієнтів і вживає всіх необхідних заходів для повернення пристроїв на полиці магазинів, якщо наказ ITC буде виконаний у примусовому порядку.