Китайські регуляторні органи оголосили низку нових правил, спрямованих на обмеження витрат та винагород, які заохочують гравців у відеоігри. Найбільший у світі ринку ігор, який лише почав оговтуватися, отримав потужного удару. Про це пише Reuters.

Акції Tencent Holdings, однієї з найбільших ігрових компаній у світі, моментально впали на 16%, акції її найближчого конкурента, NetEase, впали на 25%. Китайський ринок відеоігор майже моментально втратив майже $80 мільярдів доларів ринкової вартості.

Нові правила забороняють нагороджувати гравців, якщо входять у систему щодня; якщо вони витрачають на гру вперше або якщо вони витрачають на гру кілька разів поспіль. Саме такі механізми заохочення працюють майже в усіх онлайн та мобільних іграх. Окрім того, розробники ігор повинні встановлювати обмеження на те, на яку суму гравці можуть поповнювати свої цифрові гаманці для витрат у грі.

Протягом багатьох років КНР ставив дедалі жорсткіші вимоги щодо відеоігор. У 2021 році Китай встановив суворі обмеження на час гри для гравців молодше 18 років і призупинив схвалення нових відеоігор приблизно на вісім місяців, посилаючись на занепокоєння ігровою залежністю. Попри те, що репресії формально завершилися у 2022 році з відновленням схвалення нових ігор, регулятори продовжують вводити обмеження, щоб стримати «внутрішньоігрові» витрати.

Можна було б порадити, що хоч хтось намагається стримати не зовсім чесні практики заробітку в іграх, але… зміна ринкових правил за хотінням комуністичної партії ніколи не доводила до добра.

Чим це все загрожує західним та українським геймерам? Тим, що китайські ігрові компанії, ті самі Tencent Holdings, NetEase та інші, будуть ще охоче вкладати гроші в більш стабільні ринки, тобто купувати провідні західні, у тому числі українські, студії.