Індія випробовує штучний інтелект для побудови кліматичних моделей, щоб покращити якість прогнозування погоди. Про це повідомляє Reuters.

До таких дій у країні вдаються, оскільки проливні дощі, повені та посухи поширюються по всій її території. За оцінками Центру науки та довкілля, який базується в Індії, більша кількість екстремальних погодних явищ забрала цього року життя майже 3 тис. людей.

Точне прогнозування погоди особливо важливе для Індії. Річ у цім, що це – країна з населенням 1,4 млрд людей, вона також є другим у світі виробником рису, пшениці та цукру.

Метеорологічний департамент Індії (IMD) робить прогнози на основі математичних моделей за допомогою суперкомп’ютерів. Використання ШІ може допомогти зі створенням більш точних даних із меншими витратами.

Недавно повідомлялося, що ШІ перевершив традиційні методи прогнозування погоди. Йдеться про метеорологічну модель ШІ, яку створили розробники Google DeepMind. Вона називається GraphCast та здатна за 1 хвилину підготувати прогноз погоди на 10 днів.