Штучний інтелект вперше перевершив традиційні методи прогнозування погоди. Про це пише Financial Times.

Йдеться про метеорологічну модель ШІ, яку створили розробники Google DeepMind. Вона називається GraphCast та здатна за 1 хвилину підготувати прогноз погоди на 10 днів.

Оцінка моделі засвідчила, що вона більш точна порівняно з провідною традиційною системою прогнозів, яку застосовує Європейський центр середньострокових прогнозів погоди (ECMWF).

GraphCast обійшла цю систему прогноз на 3-10 днів у 90% випадків. Для цього було проаналізовано 1380 показників, зокрема температуру, тиск, швидкість та напрямок вітру, вологість.

«Ми вважаємо, що GraphCast стабільно більш вправний, ніж інші моделі машинного навчання, Pangu-Weather від Huawei та FourCastNet від Nvidia, і за багатьма показниками він точніший, ніж наша власна система прогнозування», – зауважили в ECMWF.

У своїй роботі GraphCast використовує архітектуру машинного навчання на основі даних ECMWF про погодні умови у світі за минулі понад 40 років. Як приклад успішного прогнозу, у DeepMind згадали ураган Лі в Північній Атлантиці у вересні.

ШІ зміг правильно передбачити, що Лі досягне берегів Нової Шотландії в Канаді за 9 днів до того, як це сталося. З використанням традиційних підходів розрахунок вдалося зробити за 6 днів до того, як ураган досяг канадської провінції.