Спеціалісти NASA успішно провели експеримент із використання лазерного зв’язку в далекому космосі. Під час нього вони передали на Землю короткий відеоролик із рудим котом. Про це йдеться в повідомленні Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Експеримент із застосуванням системи Deep Space Optical Communications (DSOC) провели 11 грудня. В його межах науковці передали 15-секунде потокове відео надвисокої чіткості з відстані майже 31 млн км, що стало рекордом.

«Збільшення нашої пропускної здатності має важливе значення для досягнення наших майбутніх дослідницьких і наукових цілей, і ми з нетерпінням чекаємо подальшого розвитку цієї технології та трансформації того, як ми спілкуємося під час майбутніх міжпланетних місій», – пояснили в NASA.

Відеосигнал досягнув Землі за 101 секунду та передавався з максимальною швидкістю 267 Мбіт/с. «Головна роль» у тестовому відео дісталася рудому коту на ім’я Тейтерс. Це – домашній улюбленець одного зі співробітників JPL, а у ролику він ганяється за лазерною указкою.

Минулого місяці NASA протестувало лазерний зв’язок у космосі, сигнал отримали з відстані 16 млн км. Дані вдалося надіслати з космічного апарату Psyche, який запустили з метою вивчення багатого на метали астероїду.