Єврокомісія розпочинає розслідування проти X у зв’язку з підозрою в порушенні вимог Закону про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA). Про це пише Reuters.

Європейський закон вимагає від великих онлайн-платформ і пошукових систем боротися з незаконним контентом і ризиками для громадської безпеки. Ще одна вимога – захист послуг від маніпулятивних технологій.

Це – перше подібне розслідування. Воно зосередиться на протидії поширенню незаконного контенту в ЄС та ефективності заходів, вжитих для боротьби з маніпулятивною інформацією.

Увагу також приділять заходам, вжитих X для підвищення прозорості своєї платформи, та дизайну інтерфейсу користувачів, який може вводити в оману. Йдеться, зокрема про сині галочки, які видають за платну підписку в соцмережі.

Комісія має намір провести поглиблене розслідування та продовжить збирати докази, надсилаючи додаткові запити на інформацію, проводячи інтерв’ю та перевірки.

Раніше повідомлялося, що ЄС ініціював офіційне розслідування щодо компанії X Ілона Маска на предмет дотримання нею Закону про цифрові послуги. Цей крок був зроблений після нападу ХАМАС на Ізраїль на початку жовтня і подальших ізраїльських авіанальотів на Газу.

Занепокоєння ЄС пов’язане зі звинуваченнями у поширенні незаконного контенту та дезінформації на платформі, особливо контенту, що пропагує тероризм, насильство та мову ворожнечі.