Європейський Союз (ЄС) ініціював офіційне розслідування щодо компанії X Ілона Маска, раніше відомої як Twitter, на предмет дотримання нею Закону про цифрові послуги (DSA), повідомляє The Verge. Цей крок був зроблений після нападу ХАМАС на Ізраїль на початку жовтня і подальших ізраїльських авіанальотів на Газу. Занепокоєння ЄС пов’язане зі звинуваченнями у поширенні незаконного контенту та дезінформації на платформі, особливо контенту, що пропагує тероризм, насильство та мову ворожнечі.

Комісар ЄС Тьєррі Бретон зв’язався з власником X, Ілоном Маском, висловивши стурбованість тим, що платформа використовується для поширення незаконного контенту і дезінформації в ЄС. ЄС встановив для X крайній термін до 18 жовтня для надання інформації, що має відношення до розслідування. Основна мета розслідування — зрозуміти протоколи, якими користується Х під час кризових ситуацій. Бретон підкреслив, що в мережі Х широко поширюються оманливі зображення, в тому числі з минулих збройних конфліктів, а також маніпулятивні зображення.

Це розслідування щодо X – перше, проведене відповідно до нових правил DSA. Згідно з ними, великі технологічні компанії, такі як Meta, Google та Amazon, які керують величезними онлайн-платформами з мільйонами користувачів, можуть бути притягнуті до відповідальності за контент, який вважається незаконним в ЄС. У важких випадках комісія має право накладати штрафи в розмірі шести відсотків від глобального доходу компанії.

Окрім X, Бретон також звернувся до генерального директора Meta Марка Цукерберга, наголосивши на важливості видалення нелегального контенту з платформи та забезпечення суворого дотримання правил DSA.