Українська САУ 2С22 «Богдана», у необхідності виробництва якої деякі військові експерти сумнівалися, непогано показала себе на фронті, у тому числі під час звільнення острова Зміїний. Як стало відомо, ЗСУ вже отримало близько 30 САУ «Богдана», крім того, у розробці причіпну версію гаубиці. Про це пише Мілітарний, посилаючись на матеріал «Економічної правди».

«У КЗВВ (Краматорський завод важкого верстатобудування, виробник стволів для САУ) розповіли, що в українській армії «Богдана» є однією з найбільш застосовуваних САУ 155-го калібру, а на фронті їх уже десятки», – йдеться у статті ЕП.

Ствол гармати САУ 2С22 «Богдана», виробляє Краматорський завод важкого верстатобудування (КЗВВ), загалом у виробництво «Богдани» заподіяно 25 підприємств та 400 людей. Деякі критичні компоненти виробляють на власних майданчиках за кордоном. Частина процесів децентралізована, щоб убезпечитися від ракетних атак.

ЗСУ отримало вже близько 30 САУ «Богдана»

Останні моделі «Богдани» використовують чеське шасі Tatra T815-7. Про це шасі військові відгукуються схвально, однак воно вдвічі дорожче за попереднє (білоруській МАЗ) і має цикл виробництва понад рік. Тому, ймовірно, у майбутньому його замінять.

У КЗВВ розповіли ЕП, що всі нові САУ «Богдана» постачаються до війська вже з механічним досилачем боєприпасів, що частково спрощує роботу артилеристів. На думку розробників відсутність складних автоматизованих систем робить САУ більш придатною для швидкого ремонту.

На початку лютого 2023 р. з’явилася інформація, що нові поставки 155-мм САУ 2С22 «Богдана» відбудуться у найближчі місяці. А на початку грудня 2023 р., президент Володимир Зеленський заявив, що Україна вийшла на виробництво 6 самохідних гаубиць 2С22 «Богдана» на місяць.

ЗСУ отримало вже близько 30 САУ «Богдана»

Тактико-технічні характеристики САУ 2С22 «Богдана»
Калібр – 155 мм
Довжина ствола – 52 калібри
Кути підвищення – +5…+65°
Автомат заряджання – на 6 снарядів
Швидкострільність – 4-6 пострілів на хвилину
Боєзапас – контейнери на 20 снарядів
Дальність вогню – до 42 км (осколково-фугасний снаряд), до 50 км (активно-реактивний снаряд)
Шасі – КрАЗ-63221
Вага – 28 т
Обслуга – 5 осіб
Швидкість руху – 80 км/год (по трасі), 30 км/год (по пересіченій місцевості)
Запас ходу – 800 км (по трасі), 300 км (по пересіченій місцевості)