Як повідомляє Defense Express до ДП “Шепетівський ремонтний завод” прибула партія важких шасі Tatra T815-7 у колісній формулі 8х8 для випуску нової української 220-мм реактивної системи залпового вогню “Буревій”.

Перша партія з 16 машин була прийнята фахівцями державної компанії “Укрспецекспорт” у чеського виробника Excalibur Army і почала надходити на підприємство. Шасі було доопрацьовані під вимоги українського війська та з урахуванням встановлення на неї направляючих та системи керування вогнем РСЗВ “Буревій”.

Шасі T815-7 у колісній формулі 8х8, що має вантажопідйомність до 24,5 т, було обрано Міноборони як уніфіковане рішення для всіх важких артилерійських, реактивних, ракетних та ряду допоміжних систем. На цьому чеському шасі вже розміщено береговий комплекс “Нептун” та радіолокаційний комплекс “Мінерал-У”. Також саме Tatra має стати платформою для оновленої високоточної ракетної системи “Вільха”.

«Буревій» – реактивна система залпового вогню калібром 220 мм розроблена ДП «Шепетівський ремонтний завод» для заміни морально застарілих радянських БМ-27 «Ураган». РСЗВ «Буревій» може використовувати всі наявні реактивні снаряди для РСЗВ «Ураган», а також нові, зі збільшеною з 35 до 65 км дальністю знищення цілей, які розробляє КБ «Південне» у рамках програми «Тайфун-2». Система оснащена цифровою системою управління вогнем з системою обміну інформацією на полі бою. Це дозволяє включити «Буревій» у єдиний розвідувально-ударний контур, коли інформація від засобів розвідки, наприклад БПЛА, у режимі онлайн передається на засоби ураження, що значно скорочує час від виявлення цілей до їх знищення