Нова команда в Microsoft почала формувати дорожню карту випуску нової версії Windows, яка отримала кодову назву Hudson Valley, повідомляє Windows Central.

В Microsoft планують випустити нову велику версію платформи Windows у 2024 році під кодовою назвою Germanium, на якій і базуватиметься Hudson Valley. Нове керівництво Windows зараз повертається до щорічного циклу випуску основних версій платформи Windows, що означає, що операційна система Microsoft повернеться до одного великого оновлення функцій на рік замість кількох менших протягом усього року. Microsoft, можливо, все ще помірно використовуватиме оновлення Moment, але вони більше не будуть основним засобом доставки нових функцій у майбутньому.

За даними джерел видання, ці зміни набудуть чинності після запуску нової Windows у 2024 році, тому все ще можна розраховувати принаймні на ще одне оновлення Moment для поточної версії Windows 11, яке, за словами інсайдерів, буде випущено в лютому або березні на початку наступного року.

Дорожня карта для нової Windows також досить цікава. Очікується, що оновлення з’явиться у випуску платформи Germanium, яка має досягти рівня RTM у квітні. Однак саме оновлення до наступної Windows не буде завершено до серпня, і не почне поставлятися як оновлення для існуючих ПК до вересня або жовтня.

Як і у випадку з Cobalt та Sun Valley, що вийшли у 2021 році, Microsoft продовжить роботу над новою Windows влітку, оскільки багато функцій розробляються незалежно від платформи. Разом з тим, джерела вказують на те, що OEM-виробники почнуть поставляти нове обладнання Arm з попередньо завантаженою платформою Germanium вже в червні 2024 року.

Причиною цього нібито є компанія Qualcomm та її нові чипи Snapdragon X Elite, які залежать від вдосконалення платформи, що поставляється з Germanium. Це означає, що OEM-виробники не можуть постачати нове обладнання X Elite з поточною версією Windows 11, і вони не хочуть чекати, поки наступна операційна система буде готова восени.

Отже, вперше Microsoft випустить нову версію платформи Windows до того, як буде готове наступне оновлення клієнтської версії Windows. Це означає, що комп’ютери, які постачатимуться з Germanium у червні, не матимуть більшості функцій, що входять до складу випуску наступного покоління Windows, до осені, коли операційна система стане загальнодоступною для всіх.

Комп’ютери, які постачатимуться влітку з попередньо завантаженим Germanium, отримають нову Windows як останнє накопичувальне оновлення (LCU) поверх збірки Germanium RTM, в той час, як всі інші користувачі поточної версії операційної системи Microsoft отримають наступну Windows як велике оновлення.

За даними видання, основна увага в наступному поколінні Windows буде приділена можливостям штучного інтелекту, які вплітаються та інтегруються в ОС, значна частина з яких, ймовірно, потребуватиме нового обладнання NPU для роботи.

Згідно з джерелами, новим блокбастером від Microsoft стане впровадження оболонки Windows Shell на базі штучного інтелекту, доповненої «вдосконаленим Copilot», який зможе постійно працювати у фоновому режимі для покращення пошуку, прискореного запуску проєктів або робочих процесів, розуміння контексту та багато іншого. Інсайдери стверджують, що ці функції штучного інтелекту будуть «революційними».

Компанія працює над новою функцією історії/часової шкали, яка дозволить користувачам прокручувати назад у часі всі програми та вебсайти, які Copilot запам’ятав, і які можна відфільтрувати на основі конкретних критеріїв пошуку користувача. Наприклад, користувач зможе ввести «прибутки FY24», і кожен випадок, коли цей термін з’являвся на в інтерфейсі Windows, знову з’явиться на екрані, щоб його можна було переглянути та відкрити.

ШІ також покращить пошук у Windows завдяки можливості використовувати природну мову для пошуку речей, які користувач вже відкривав або бачив на своєму комп’ютері. Якщо назва або зміст документа забулися, то у Windows можна буде ввести пошуковий запит «знайти документ, який Боб надіслав мені у WhatsApp кілька днів тому» і отримати потрібний результат.

Інші функції ШІ включають щось під назвою Super Resolution, яка використовує апаратне забезпечення NPU для підвищення якості відео та ігор. Також розробляється вдосконалена версія функції Live Captions, яка зможе перекладати кілька різних мов у режимі реального часу, будь то аудіо у відео або під час дзвінка в реальному часі.

Microsoft навіть працює над шпалерами зі штучним інтелектом, які використовуватимуть машинне навчання для розпізнавання шарів у будь-якому зображенні та створюватимуть ефект легкого паралакса, який взаємодіє з курсором або вбудованим гіроскопом на портативних пристроях.

Окрім штучного інтелекту, Microsoft хоче додати в меню «Пуск» і «Провідник» спеціальний розділ для «творців», в якому будуть зібрані всі сервіси Microsoft, що дозволяють користувачам створювати контент. По суті, це буде стартовий майданчик для Microsoft 365, де можна буде швидко перейти до нового або наявного проєкту в Designer, документа Word, презентації PowerPoint тощо.

Microsoft також працює над кількома ключовими вдосконаленнями енергозбереження, які, як стверджують джерела, зможуть продовжити термін служби батареї до 50% на певному обладнанні. Також розробляється нова функція «зеленого живлення», яка намагатиметься зарядити пристрій, коли Windows визначить, що енергія, яку він отримує від мережі, є відновлюваною.

Нарешті, Microsoft грається з новим інтерфейсом робочого столу для нового Windows, який розміщує елементи панелі завдань, такі як панель сповіщень, у верхній частині екрана. Джерела стверджують, що ці ідеї знаходяться в експериментальній фазі, і, ймовірно, навряд чи будуть запущені у 2024 році. Нові боси Windows нібито не хочуть надто «розхитувати човен» своїм першим релізом.

Одне велике питання, яке залишається загадкою, це те, яку остаточну форму прийме нова операційна система Microsoft. Чи буде це нова версія Windows 11, заснована на випуску платформи Germanium? Чи Microsoft піде ва-банк і оголосить її як Windows 12?

Джерела стверджують, що Microsoft втомилася від подальшої фрагментації користувацької бази Windows з кожним новим випуском продукту. Зараз Windows має близько 1,4 мільярда користувачів, 400 мільйонів з яких використовують Windows 11. Це означає, що все ще існує 1 мільярд користувачів Windows 10, значна частина з яких не може оновитися до Windows 11 (або наступних версій) через системні вимоги.

З огляду на це, випуск наступного випуску як Windows 12 зашкодить меті Microsoft зменшити фрагментацію та повернути всіх на одну версію Windows. Але це рішення в кінцевому підсумку зводиться до маркетингу, і остаточно питання щодо брендингу поки що не вирішене.

Яким би не було брендування, з технічної точки зору Hudson Valley вважається новою версією Windows всередині компанії.