Команда вчених створила з людських клітин крихітних біологічних роботів, які здатні загоювати пошкоджені тканини тіла. Про це повідомляє Nature.

Над розробкою працював біолог Майкл Левін із Університету Тафтса в Медфорді (США) разом із колегами. Для створення антропоботів вони використали клітини людської трахеї. Результати роботи вони опублікували в журналі Advanced Science.

У межах дослідження науковці спостерігали злиття кількох антропоботів, яких потім помістили на пошкоджений шар нервової тканини. Він повністю загоївся впродовж лише трьох днів.

Антропоботи – крихітні біологічні роботи, які здатні загоювати пошкоджені тканини тіла

Спеціалісти вважають це прекрасним результатом, зокрема й тому, що антропоботи виконали функцію відновлення тканин без жодних генетичних модифікацій.

На думку вчених, в майбутньому їхнє досягнення допоможе, приміром, в очищенні артерій або доставці ліків всередині організму. Також антропоботи відкривають шлях до створення персональних терапевтичних інструментів.

Недавно повідомлялося, що науковці змогли створити шкіру, яка схожа на людську більше за будь-які інші розробки. Для її створення вони використали методи 3D-друку та шість основних типів клітин шкіри у поєднанні зі спеціалізованими гідрогелями.