Науковці змогли створити шкіру, яка схожа на людську більше за будь-які інші розробки. Відповідне дослідження опубліковано в журналі Science Translational Medicine, пише Gizmodo.

Шкіру розробили дослідники з Інституту регенеративної медицини Уейк Форест. Для її створення вони використали методи 3D-друку та шість основних типів клітин шкіри у поєднанні зі спеціалізованими гідрогелями.

За словами дослідників, отриманий результат нагадує повноцінну людську шкіру з усіма трьома шарами. Її вони протестували на поранених мишах і свинях. Під час цих експериментів шкіра стимулювала швидкий ріст нових кровоносних судин та здорової на вигляд тканини. Зрештою це призвело до кращого загоєння ран та зменшення кількості рубців.

«Комплексне загоєння шкіри є серйозною клінічною задачею, від якої страждають мільйони людей у всьому світі, а можливості для її вирішення обмежені», – зауважили вчені.

Результати їхніх досліджень свідчать про можливий прорив у загоєні ран. Близька до натуральної шкіра потенційно може, приміром, сприяти повному одужанню від серйозних опіків. Водночас вона виглядатиме більш природно, ніж це було досі.