Світові поставки ПК в 2023 році порівняно з 2022 роком зменшаться на 12,4% та складуть 248,5 млн одиниць. Торік вони сягали 283,7 млн одиниць. Про це йдеться в прогнозі аналітичної компанії Canalys, пише TechPowerUp.

Однак експерти зауважують, що зараз поставки ПК в світі перебувають на межі відновлення після падіння впродовж семи кварталів поспіль. В IV кварталі цього року ринок повернеться до зростання, яке складе 5%.

«Світовий ринок ПК перебуває на шляху до відновлення і до наступного року повернеться до рівня поставок 2019 року, – пояснюють в Canalys. – Вплив ШІ на індустрію ПК буде значним, а провідні гравці серед OEM-виробників, виробників процесорів і постачальників операційних систем зосередяться на випуску нових моделей з підтримкою ШІ в 2024 році. Ці ініціативи сприятимуть відновленню попиту, особливо в комерційному секторі».

Згідно з прогнозами Canalys, наступного року світові поставки ПК зростуть порівняно з нинішнім роком на 7,6% та досягнуть 267,3 млн одиниць. Цьому сприятиме, зокрема цикл оновлення Windows та поширення систем зі ШІ.

Нагадаємо, що зростання прибутків Intel та AMD свідчить про те, що ринок персональних комп’ютерів відновлюється після пандемії. Крім того, керівники обох компанії сподіваються, що інтеграція штучного інтелекту в ПК прискорить це зростання.