Поява iPhone 15 Pro та 15 Pro Max залишила флагманську модель смартфонів від Apple без класичного перемикача режимів виклику, який до цього мала кожна модель iPhone з моменту його виходу у 2007 році. На його місці тепер можна знайти Action button — програмовану кнопку, завдання якої тепер самостійно визначає користувач.

Доволі передбачувано, наступного року Action button також отримають й звичайні версії iPhone 16, а трохи пізніше таку можна буде знайти й на новому iPhone SE у 2025 році.

Проте за інформацією видання MacRumors, на поточних можливостях цієї клавіші Apple не планує зупинятися.

Action button з’явилася в планах компанії два роки тому. Тоді виробник також планував оновити й всі інші клавіші на смартфоні, замінивши стандартні механізми на «хаптику», яке це було з останніми варіантами Touch ID в попередніх iPhone та все ще використовується в трепадах всіх моделей ноутбуків MacBook. На заваді стали технічні складнощі реалізації, які мало не в останній момент посунули такий задум на наступні покоління смартфонів.

Однак Action button все ж дісталася Pro-моделей раніше цього року. Наразі компанія пропонує користувачам доволі обмежений перелік функцій, які можна обрати для цієї кнопки, хоча креативний підхід з Shortcuts може значно розширити стандартний список.

Наступного ж року клавіша зміниться з механічної на кнопку ємнісного типу (capacitive-type button). Вона визначатиме зміну тиску та матиме «функцію перемикання такту». Що означає останнє — поки що залишається за лаштунками внутрішньої документації Apple, де загальний проєкт має назву Atlas. Загалом кнопка також може змінити назву на Capture button, зберігши всі поточні можливості. 

В компанії також експериментували з її розмірами, які могли сягати габаритів сусідніх клавіш регулювання гучності. 

Все це поки що залишається на стадії розробки та може не потрапити до наступних моделей, якщо інженери постануть перед черговими труднощами. Але поточні плани все ж передбачають значні оновлення в наступних моделях iPhone.