Після скандалу з рекламодавцями X, яких Ілон Маск вирішив буквально послати, одіозний бізнесмен прибув на гігафабрику Tesla в Техас, щоб провести захід присвячений початку продажів електричного пікапа Cybertruck. Електромобіль нарешті готовий до початку постачання першим покупцям після багаторічних затримок у виробництві. Окрім того, в Tesla поділилися його вартістю, запасом хода та інформацією про аксесуари. Отже: всі деталі, що наразі відомі про пікап Tesla Cybertruck – можливо, найголовніший та найцікавіший електромобіль останніх років.

Версії та ціни

Так-так, саме років, оскільки від першої презентації до нинішнього моменту пройшло вже близько чотирьох років. За цей час встигли змінитись не лише цифри у календарі, але й цінники на електричний пікап. Наприклад, ціна Tesla Cybertruck від моменту анонсу 4 роки тому до сьогодні виявилася на 42% вищою від запланованої – наразі пікап стартує від $60 990 та може сягати близько $100 000 без врахування податкових пільг.

Лінійка Tesla Cybertruck включає кілька моделей, кожна з яких має різні технічні характеристики. За базову вартість у $60 990 покупець може замовити версію із заднім приводом та запасом ходу 400 км (250 миль), яка розганяється до 100 км/год приблизно за 6,5 секунд. Однак цей пікап ще доведеться зачекати – виробництво базової версії Tesla Cybertruck заплановане лише на 2025 рік.

Інші варіанти будуть доступні раніше – вже з 2024-го. Так, версія Tesla Cybertruck середнього рівня пропонує систему повного приводу з двома електродвигунами, запас ходу в 540 км (340 миль), потужність 600 к.с. та прискорення 0-100 км/год за чотири з невеличким секунди. Вартість Tesla Cybertruck з повним приводом починається від $80 000.

Нарешті останній варіант – найбільш «просунутий»: він має три електромотори та навіть отримав власну назву Tesla Cyberbeast. Потужність такого електричного пікапа складає 845 «коней», а прискорення 0-100 км/год має займати менш ніж три секунди. Взагалі-то заявлено навіть 2,6 секунди. Але! виробник у всіх трьох прикладах оперує поняттям 0-60 миль/год (це по-перше), а в останньому випадку ще й додає примітку «старт накатом» (це по-друге), тобто старт відраховується зі швидкості 2-3-5 км/год для уникнення пробуксовки коліс. Електричний пікап Tesla Cybertruck Cyberbeast має долати до 515 км (320 миль) та буде коштувати від $100 000.

Поворотні задні колеса, розетки та «подовжувач ходу»

Взагалі оприлюднення детальної інформації та зображень принесло багато цікавого. Серед іншого – про компонування електричного пікапа Tesla Cybertruck, де окрім акумуляторного блоку та електромоторів можна помітити механізм керування (виділено зеленим кольором на світлинах). Ці схематичні малюнки підтверджують, що пікап Tesla Cybertruck має запропонувати поворотні не лише передні колеса, але й також задні колеса.

Крім того, серед цікавих технічних особливостей варто згадати наявність розеток та можливість живлення інших споживачів. Це можуть бути як звичайні побутові прилади або інструмент робітників, так і підключення для підзарядки інших електромобілів.

До речі, для новинки Tesla Cybertruck також заявлено резервне живлення: фактично додатковий акумуляторний блок Range Extender, що додає +130 миль пробігу (майже 210 км). Таким чином, максимальна дистанція автономного пробігу Tesla Cybertruck може сягати 470 миль або 760 км.

Просторий салон та майже YOKE-кермо

Ну й нарешті кілька слів про салон електромобіля Tesla Cybertruck. Він повністю виконаний у геометричних формах, де зроблено акцент на прямих лініях та майже прямокутному кермі. Проте це все ж не YOKE – тут є верхня частина керма.

Виробник обіцяє неабиякий затишок, що мають забезпечити приємне фонове підсвічування, великі зручні дисплеї (позаду також), багато бездротових зарядних пристроїв тощо. Крім того, передбачено особливий режим вентиляції, що передбачає очищення повітря від різноманітних забруднювачів на 99,97% завдяки наявному НЕРА-фільтру (як в інших електромобілях Tesla).

PS: електричний пікап Tesla Cybertruck вийшов доволі революційним. Чого лише вартий дуже великий «двірник» або кузов зі сталі, що може протистояти ударам та навіть кулям (перегляньте відео нижче). Й нам потрібен додатковий час, щоб осягнути всі зміни, які приносить з собою цей електромобіль.

Чи можна його назвати головним електромобілем останніх років? А ось і дайте власну відповідь у коментарях нижче!