Американський технологічний гігант Cisco поставив українській компанії Укренерго модифіковані комутатори, щоб допомогти їй протистояти російським кібератакам, спрямованим на руйнування енергетичної інфраструктури. Про це пише The Register.

Обладнання має впоратися з російськими радіоперешкодами, які впливають на системи GPS. Вони спрямовані на порушення роботи систем наведення ракет та заважають видимості для операторів електромереж України.

Оператори покладаються на системи GPS, щоб управляти потоком електроенергії в країні. Тобто такі порушення можуть призвести до того, що спеціалісти не зможуть, приміром, відстежити місце обриву лінії.

«Наша команда поставила собі за мету розробити рішення з використанням нашої власної технології», – сказали в Cisco.

Cisco надіслала Укренерго модифіковані версії своїх мережевих комутаторів після стрес-тестів у лабораторії в США. За даними CNN, вартість створення та постачання обладнання оцінюється приблизно в $1 млн, але Cisco відправила його безплатно.

Пентагон організував рейси для доставлення вантажу в Україну, Міністерство енергетики займалося логістикою, а Міністерство торгівлі організувало зустрічі між американськими технічними експертами та Укренерго.