Як повідомляють деякі українські телеграм-канали та ЗМІ, українській спецпризначенець встановив новий світовий рекорд влучного пострілу зі снайперської зброї в умовах реальних бойових дій. Боєць спецпідрозділ СБУ «Альфа», ім’я якого не називається, поцілив ворога на дистанції у 3 800 м.

Рекордний постріл було здійснено з української гвинтівки «Володар Обрію» / MCR Horizon’s Lord калібру 12,7×114 мм HL. Реальність рекордного пострілу підтвердив відомий експерт зі зброї, а зараз старший лейтенант ЗСУ Тарас Олійник, але без будь-яких деталей, які приховуються з міркувань безпеки.

Попередній світовий рекорд влучного пострілу було встановлено у 2017 році неназваним канадським спецпризначенцем зі складу Joint Task Force 2 з використанням гвинтівки McMillan TAC-50 калібру .50 BMG (API). Дальність того пострілу складала 3 540 м. Український військовий покращив рекорд на 260 м.

Український снайпер встановив світовий рекорд влучного пострілу використовуючи українську гвинтівку «Володар Обрію» / MCR Horizon’s Lord

Це не єдиний найдовший постріл у виконанні українських снайперів. 4 місце у переліку рекордних пострілів посідає неназваний боєць Національної гвардії України, який у листопаді 2022 р. поцілив ворога з відстані у 2 710 м. Що характерно, теж використовуючи гвинтівку українського виробництва – XADO Snipex Alligator калібру 14,5×114 мм.

Поздоровляємо українських стрільців та конструкторів з цими досягненнями.

Свого часу Тарас Олійник тестував гвинтівку «Володар Обрію» / MCR Horizon’s Lord і зняв відповідний сюжет для Youtube-каналу «ІБІС Зброя та Полювання».

Нагадаємо, «Володар обрію» / Horizon’s Lord – це багатоцільова мультикаліберна снайперська гвинтівка, розроблена за участю провідних снайперів України, інженерів компанії «Володар Обрію», компаній Bartlein Barrels Inc. (США) та АRC Ballistics (Велика Британія). До гвинтівки розроблений спеціальний патрон 12,7х114 мм НL.

Взагалі-то ця гвинтівка доступна в декількох калібрах: .416Barrett; .460Steyr; 12,7x99NATO; 12,7×108; 12,7×114″HL”; 14,5×114 та 23х115 мм. Останній калібр – це по суті малокаліберний снаряд, застосування якого перетворює гвинтівку в малокаліберну гармату. Цікаво, що для зміни калібру достатньо замінити лише ствол та декілька деталей.

Вага гвинтівки «Володар Обрію» / MCR Horizon’s Lord – 16,7 кг, довжина зі складеним прикладом 1,52 м, а у розгорнутому вигляді – 1,82 м. Максимальна заявлена дальність прицільного пострілу ‒ 3200 м (яка, як ми бачимо, вже перевершена). Ефективна дальність снайперського пострілу ‒ 2500 м.

Український снайпер встановив світовий рекорд влучного пострілу використовуючи українську гвинтівку «Володар Обрію» / MCR Horizon’s Lord