До речі, щодо зброї, яку треба чистити. З’явилася інформація, що Укрспецекспорт планує експортувати українську снайперську гвинтівку «Володар обрію» на світові ринки озброєнь.

Тобто формально це новина про намір експортера постачати українську зброю, але насправді це лише привід, щоб розповісти вам про цей гарний гаджет та показати чудовий ролик про випробування «Володаря Обрію» при стрільбі на відстань понад 2 км. Тим більше, що це відео створено за участю нашого старого друга Тараса Олійника, керівника Тестової лабораторії «Компьютерного Обозрения», який багато писав для ДПК, а потім головного редактора ITC.ua (2008–2010 рр.). Взагалі-то, YouTube канал «ІБІС Зброя та Полювання» пропонує дуже гарний та корисний україномовний контент.

Щодо гвинтівки. «Володар обрію» / Horizon’s Lord — багатоцільова мультикаліберна снайперська гвинтівка, що розроблена за участю провідних снайперів України, інженерів компанії «Володар Обрію», іноземних компаній Bartlein Barrels Inc. (США) та АRC Ballistics (Велика Британія). До гвинтівки розроблений спеціальний патрон 12,7х114″НL”.

«Володар Обрію» / MCR Horizon’s Lord – нова українська мультикаліберна снайперська гвинтівка

«Володар обрію» призначений для проведення диверсійних та контрдиверсійних заходів (у тому числі в умовах пустель та гірської місцевості), для знищення снайперів противника, розрахунків великокаліберних кулеметів, протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) та для боротьби з легкоброньованою технікою противника.

«Володар Обрію» / MCR Horizon’s Lord – нова українська мультикаліберна снайперська гвинтівка

Гвинтівка доступна в декількох калібрах: .416Barrett; .460Steyr; 12,7x99NATO; 12,7×108; 12,7×114″HL”; 14,5×114 та 23х115мм. Останній калібр – це малокаліберний снаряд, застосування якого перетворює гвинтівку в малокаліберну гармату. Для зміни калібру достатньо замінити ствол та кілька деталей.

Вага гвинтівки 16,7 кг, довжина зі складеним прикладом 1,52 м, а у розгорнутому вигляді – 1,82 м. Максимальна дальність прицільного пострілу ‒ 3200 м. Ефективна дальність снайперського пострілу ‒ 2500 м.