Apple оголосила про плани підтримати стандарт обміну повідомленнями Rich Communication Services (RCS), який покращить обмін повідомленнями між iPhone та Android, повідомляє 9to5Mac. Його активно просуває компанія Google та інші виробники Android-смартфонів, для яких закритий стандарт обміну повідомлень iMessage від Apple став великою проблемою за останні декілька років. Особливо в США, де iPhone займає значну частину ринку, що призводить до ускладнення обміну повідомленнями між смартфонами Apple та Android, відомої як «синя бульбашка — зелена бульбашка».

Впровадження RCS з боку Apple, яке компанія планує на 2024 рік має частково розвʼязати цю проблему. RCS сьогодні вже є зрілішою платформою, ніж колись, пропонуючи такі функції, як відмітки про прочитання, індикатори набору тексту, високоякісні зображення та відео тощо. Впровадження Apple RCS також дозволить користувачам ділитися своїм місцеперебуванням у текстових потоках і працюватиме через мобільну передачу даних або Wi-Fi.

Загалом, користувачі iPhone отримають з RCS знайомі по iMessage можливості, але це навряд розвʼяже проблему «синя бульбашка — зелена бульбашка», адже повідомлення RCS продовжать позначатися зеленим кольором. При цьому iMessage залишатиметься основною платформою для обміну повідомленнями для користувачів iPhone, RCS замінить SMS та MMS для кросплатформного спілкування, існуючи окремо від iMessage. SMS та MMS все ще будуть доступні як запасні варіанти.

Apple також підкреслює, що iMessage залишається більш безпечним і дружнім до приватності, ніж RCS, завдяки наскрізному шифруванню, яке нещодавно було посилено завдяки розширеному захисту даних для повідомлень в iCloud. На противагу цьому, RCS поки що не підтримує шифрування настільки ж надійне, як iMessage.

В цілому, рішення Apple впровадити RCS є відповіддю на багаторічний тиск з боку конкурентів і знаменує собою зміну в стратегії обміну повідомленнями. Компанія зробила поступові поліпшення в роботі з SMS між користувачами iPhone та Android, як краща підтримка реакцій на повідомлення Tapback в iOS 16 і такі функції, як потокова відповідь і редагування в iOS 17 для користувачів iPhone в групових SMS-чатах.

Крім того, Apple планує співпрацювати з членами GSMA для вдосконалення протоколу RCS, зосередившись на підвищенні безпеки та шифруванні. Компанія уточнила, що не буде використовувати власне наскрізне шифрування поверх RCS, натомість прагне вдосконалити сам стандарт RCS.

Ця заява є проактивним кроком Apple, спрямованим на розвʼязання потенційних регуляторних проблем, особливо в Європейському Союзі, де законодавство могло б вимагати від Apple відкрити iMessage для інших компаній.