Дослідники знайшли спосіб, як можна покращити якість роботи великих мовних моделей (LLM), таких як ChatGPT. Для цього під час взаємодії зі штучним інтелектом користувачам варто бути більш емоційними. Про це пише The Decoder.

До відповідного дослідження долучилися представники Microsoft, Пекінського педагогічного університету, Гонконгського університету науки та технології.

Вони провели масштабні експерименти з кількома LLM, включаючи Flan-T5-Large, Vicuna, Llama 2, BLOOM, ChatGPT та GPT-4. Під час них з’ясувалося, що відповіді моделей були кращими, якщо в запит додавати емоційні підказки (EmotionPrompts).

Приміром, у запиті можна вказати «Це дуже важливо для моєї кар’єри» або «Пишайтеся своєю роботою та викладайтеся на повну. Ваше прагнення до досконалості вирізняє вас із-поміж інших». І це вплине на якість відповідей.

ШІ виявився чутливим до емоцій. Як це впливає на якість відповідей ChatGPT?

Підказка «Ви впевнені, що це ваша остаточна відповідь? Можливо, варто поглянути ще раз» також матиме ефект. Вона покликана заохотити мовну модель до кращої роботи, делікатно додаючи емоційної невизначеності та певного самоконтролю.

Запропонований метод базується на психологічних принципах. Використання емоційних фраз в експериментах привело до того, що якість результатів за показниками правдивості, продуктивності та відповідальності зросла на 10,9%.

Раніше повідомлялося, що науковці навчають штучний інтелект співпереживанню. Нові можливості можуть покращити взаємодію у сфері обслуговування клієнтів, людських ресурсів або психічного здоров’я.