Науковці навчають штучний інтелект співпереживанню. Нові можливості можуть покращити взаємодію у сфері обслуговування клієнтів, людських ресурсів або психічного здоров’я. Про це пише The Wall Street Journal.

За твердженнями науковців, великі мовні моделі, керовані штучним інтелектом, натреновані на величезній кількості голосових, текстових і відео розмов. Тож тепер вони достатньо розумні, щоб виявляти та імітувати такі емоції, як емпатія. Причому іноді краще за людей.

Приміром, телекомунікаційний гігант Cox Communications і телемаркетингова компанія Teleperformance використовують ШІ, щоб вимірювати рівень емпатії операторів кол-центрів. А лікарі та терапевти застосовують генеративний ШІ для створення емпатійного листування з пацієнтами.

«ШІ може навіть краще за людей допомагати нам у соціально-емоційному навчанні, тому що ми можемо дати йому знання найкращих психологів світу, щоб тренувати і навчати людей», – вважає Грін Лорд, клінічний психолог і генеральний директор компанії mpathic.ai, яка займається аналізом розмов.

Втім, деякі соціологи запитують, чи етично використовувати ШІ, який не має досвіду людських страждань, для інтерпретації емоційних станів. Існує також думка, що штучна емпатія може здешевити очікування того, що люди в біді заслуговують на справжню людську увагу.

«Емпатія, яка має найбільшу клінічну цінність, вимагає, щоб лікар щось відчував, коли слухає пацієнта», – пояснює професорка біоетики в Каліфорнійському університеті в Берклі Джоді Халперн.

За її словами, це те, чого не може зробити бот без людських почуттів.

Як відомо, ШІ дедалі активніше застосовується в багатьох сферах людського життя. Приміром, недавно дві дослідницькі групи з Каліфорнії розробили мозкові імплантати, які можуть надати голос людям, котрі не здатні говорити. Результати їхньої роботи опубліковані в журналі Nature.