Схоже виробників флеш-пам’яті серйозно налаштовані змінити поточні тенденції на ринку чипів NAND. Призупинення виробництва та розвантаження запасів флеш-мікросхем підживлюють попит на необхідні компоненти. Тож виробники, що були змушені терпіти період низьких ціни на флеш-чипи, тепер, схоже, ладні надолужити згаяне.

За даними джерел TrendForce, компанія Samsung планує як мінімум до середини 2024 року щокварталу на 20% збільшувати вартість NAND. До того ж певне зростання відпускних цін почалось вже з вересня місяця. З урахуванням скорочення постачань, та зменшення пропозиції, виробники флеш-пам’яті підсилюють свої позиції у переговорах з виробниками накопичувачів. Звичайно збільшення витрат останній у кінцевому випадку буде перекладено на плечі безпосередніх споживачів. Висновок простий – SSD будуть дорожчати.

Враховуючи позиції Samsung на ринку флеш-мікросхем, можна не сумніватися у тому, що інші виробники з радістю будуть діяти за прикладом корейського гіганта. Особливо після затяжного “голодного” періоду, коли ціна флеш, а відповідно і накопичувачів на їх основі, безперестанно знижувалась.

Samsung планує підвищення цін на мікросхеми флеш-пам’яті. SSD подорожчають? Samsung 970 EVO Plus price

Перші “дзвіночки” вже можна спостерігати навіть на роздрібному ринку SSD в Україні. Певні моделі накопичувачів, досягнувши цінового дна у серпні-вересні, почали поступово дорожчати. Маючи інформацію про поточні плани виробників флеш-пам’яті на наступні кілька кварталів, можна говорити про те, що це не якісь окремі випадки, а очікувана реакція. Тож якщо ви збирались придбати SSD необхідної місткості й очікували найбільш вдалого моменту з найнижчою ціною, то зараз саме час пришвидшитись із покупкою.