Нещодавно німецький автоклуб ADAC оприлюднив власні спостереження відносно експлуатації електромобіля Volkswagen ID.3 й вони виявились доволі цікавими. Отже: близько 2,5 років тому електричний хетчбек Volkswagen ID.3 у виконанні Pro S (акумулятор 77 кВт·год) відправився на довготривалі тести ADAC. За цей час електромобіль проїхав 100 тис. км – достатній час та відстань, щоб отримати певні ґрунтовні висновки.

Наприклад, відносного реального запасу ходу. Для вищезгаданої версії Volkswagen ID.3 обіцяна дистанція пробігу на повному заряді акумулятора складає 525 км – проте за спостереженнями ADAC у місті (де працює рекуперація) можна проїхати максимум 450 км. На швидкісному шосе (де майже немає гальмувань й, відповідно, рекуперації та зворотного накопичення енергії) виходить менше: 300-320 км в залежності від погоди та швидкості руху.

Або ось ще цікаве спостереження щодо швидкості заряджання акумулятора. За найкращих умов на швидкісній зарядній станції акумулятор й справді можна зарядити майже до максимуму приблизно за пів години. Але за холодної погоди швидкість заряджання акумулятора падає приблизно в 1,5 раза: виходить близько 50 хвилин. До речі, компанія Volkswagen вже оновила електромобіль ID.3 та його ПО – що, серед іншого, має вплинути й на «логіку» заряджання акумулятора та зробити процес швидшим.

Нарешті, дуже цікаве спостереження відносного збереження «здоров’я» акумулятора: за умови пробігу 100 тис. км наразі він зберігає 93% початкової ємності (стан нового акумулятора). Також клуб ADAC відмічав проміжний результат: на пробігу 60 тис. км акумулятор Volkswagen ID.3 мав показник 96% від початкової ємності. Отже, процес деградації невеликий та доволі прогнозований.