Вчені вважають, що їм нарешті вдалося з’ясувати причину загибелі динозаврів на Землі близько 66 млн років тому. Результати відповідного дослідження опубліковано в журналі Nature Geoscience, пише Slashdot.

На думку міжнародної групи науковців, виною всьому дрібний силікатний пил, який утворився з подрібненої породи після падіння астероїда мільйони років тому.

Вчені припускають, що цей пил залишався в атмосфері планети протягом 15 років та спровокував зниження глобальної температури на 15°C. Завдяки дослідженням науковці з’ясували, що розмір частинок пилу становив від 0,8 до 8,0 мікрометрів.

За твердженнями експертів, саме пил на певний час «зупинив» фотосинтез рослин та спровокував «катастрофічний колапс», який знищив три чверті життя на планеті, зокрема й динозаврів.

До слова, торік в Американському геофізичному союзу створили нову глобальну модель ударного цунамі, спровокованого падінням астероїда у Мексиканській затоці 66 млн років тому. Тут припустили, що руйнівна хвиля спостерігалася в усіх куточках Землі й на початку мала висоту майже в 2 км.