Scary fast: Apple оновила лінійку власних процесорів, продемонструвавши M3, M3 Pro та M3 Max

Презентація Scary fast, яку Apple провела в не дуже звичний для себе час, продовжувалася лише пів години. Третина цього часу (не рахуючи вступ та короткий спіч Тіма Кука) була відведена оновленню лінійки процесорів для лептопів та десктопів — M3, M3 Pro та M3 Max.

Нові процесори побудовані за технологічним процесом у 3 нанометри (раніше Apple резервувала практично всі можливі потужності TSMC під випуск таких чипів, ще й з доволі ексклюзивними умовами). Й найбільше покращень тут дісталося графічному прискорювачу, який тепер має нові технології Dynamic Caching, Mesh shading та підтримку апаратного прискорення трасування променів (Ray tracing).

Все це заразом має покращувати як загальну продуктивність, так і поліпшувати обробку графіки в іграх та інших програмах, які потребують значних потужностей. У порівнянні з попередніми поколіннями, рендеринг з чипами M3 у 1,8 раза швидший за M2, та у 2,5 раза обходить M1.

Продуктивність ЦП також пришвидшили, зазначивши 15- та 30-відсоткове випередження продуктивних ядер лінійок M2 та M1 відповідно, а перевагу енергоощадних ядер у 30% та 50%.

При цьому нова лінійка, звісно, має непоганий рівень енергоспоживання. ЦП та графіка, для аналогічного рівня продуктивності лінійки M1, потребують лише половини енергії. У порівняння також потрапив MSI Prestige 13Evo A13M-050US з Intel Core i7-1360P, де, згідно з графіками від Apple, ЦП M3 потребує лише 1/4 від рівня енерговитратності Intel, а графіка — 1/5.

Продуктивність 16-ядерного Neural Engine також випереджає M2 на 15%, а M1 — на разючі 60%, що оцінять користувачі застосунків зі ШІ. Media Engine тепер додатково має підтримку AV1.

Тож, початковий процесор лінійки — M3 — має 8 ядер (по 4 продуктивних та енергоощадних), 10-ядерну графіку та підтримує до 24 ГБ оперативної пам’яті. На слайдах Apple окремо зобразила переваги ЦП та графіки відповідно до попередніх моделей у відсотковому еквіваленті.

M3 Pro, як «золота середина», складається з 12 ядер ЦП (по 6 продуктивних та енергоощадних), має 18-ядерну графіку та підтримує до 36 ГБ ОЗП. (Цікаво, що тут якось випустили з уваги порівняння продуктивності ЦП з M2 Pro, зазначивши випередження M1 Pro на всього 20%.)

Своєю чергою M3 Max — 16 ядер (12 продуктивних та 4 енергоощадних), нічогенькі 40 графічних ядер та тепер підтримує до 128 ГБ ОЗП. Все це забезпечує значно відчутнішу перевагу над попередниками.

Першими комп’ютерами Mac, які отримали нові чипи, стали лептопи MacBook Pro 14 та 16, а також AIO-десктопи iMac 24.

Повний запис презентації Scary Fast: