Spotify готується в I кварталі 2024 року запровадити значні зміни до своєї моделі виплати роялті. Про такі наміри стримінгового сервісу повідомляє Music Business Worldwide.

Реалізація планів дозволить компанії впродовж п’яти років спрямувати $1 млрд на користь «легальних» артистів та правовласників.

Spotify протягом кількох тижнів обговорює зміни в моделі виплати роялті з різними правовласниками музики. За інформацією обізнаних джерел, стримінг готує три суттєві зміни до своєї моделі.

По-перше, компанія хоче запровадити фінансове покарання для дистриб’юторів музики включно з лейблами за шахрайські дії щодо музики, яку вони завантажують на Spotify.

Ще одна зміна – це запровадження мінімальної тривалості немузичних треків, які відтворюють шуми, наприклад, звуки дощу тощо. Зараз будь-який трек на Spotify починає отримувати роялті, якщо його слухають довше 30 секунд. Тож часто шумові треки розбивають на доволі короткі, тим самим обманюючи систему. Якою саме буде необхідна мінімальна тривалість немузичних треків, поки невідомо.

А от третя зміна стосується кількості прослуховувань треків у розрахунку на рік. Тут планують запровадити певний мінімальний поріг, перш ніж трек почне генерувати роялті на Spotify.

До слова, недавно стало відомо, що Spotify дарує власникам підписки Premium 15 годин безплатного прослуховування аудіокниг на місяць. З 4 жовтня преміум-підписники отримали доступ до понад 150 тис. аудіокниг без додаткової плати. Наразі йдеться про користувачів Spotify у Великій Британії та Австралії.