Компанія Qualcomm офіційно представила флагманський процесор Snapdragon 8 Gen 3, характеристики якого були оприлюднені інсайдерами буквально за пару днів до релізу. Компанія стверджує, що новий чип забезпечить на 30% вищу швидкість роботи та на 20% швидшу графіку, повідомляє ArsTechnica.

Snapdragon 8 Gen 3 має унікальну конфігурацію ядер 1:5:2. Традиційно чипи мають одне велике ядро, три середніх і чотири малих ядра, кожне з яких виконує різні обчислювальні завдання. Однак новий процесор Snapdragon має одне велике ядро, п’ять середніх ядер і два малих ядра.

Snapdragon 8 Gen 3 тепер офіційно: Qualcomm каже про 30% приріст швидкості

Основне ядро – це Arm Cortex X4, що працює на частоті 3,3 ГГц. З п’яти середніх ядер три працюють на частоті 3,2 ГГц, а решта два – на частоті 3,0 ГГц. Qualcomm стверджує, що така конфігурація процесора забезпечує 30% приріст швидкості і є на 20% більш енергоефективною. Чип виготовляється за 4 нм технологічним процесом.

Хоча Qualcomm завжди була дещо стриманою щодо специфіки своїх графічних процесорів, новий прискорювач Adreno 750 заявлений як на 25% швидший та на 25% енергоефективніший. Він також підтримує Unreal Engine 5 Lumen та пропонує покращені можливості трасування променів.

Значна частина презентації Qualcomm була присвячена можливостям штучного інтелекту. Підтримуючи тенденцію генеративного ШІ, Qualcomm прагне дозволити пристроям запускати великі моделі ШІ, такі як Llama 2 і Stable Diffusion, локально, що зазвичай є завданням, зарезервованим для хмарних операцій через розмір моделей ШІ.

Співпроцесор Hexagon DSP/NPU потенційно може бути на 98% швидшим і на 40% енергоефективнішим для локальних завдань, таких як обробка зображень з камери або застосування фільтрів Snapchat. Демонстрації також показали здатність чипа видаляти об’єкти з відео.

Хоча Qualcomm не повідомила офіційну дату випуску, чутки свідчать, що Xiaomi 14 може стати першим смартфоном на базі Snapdragon 8 Gen 3. Втім, вже наступного року ми побачимо більше флагманських моделей на Snapdragon 8 Gen 3.