Буквально на днях Qualcomm планує представити свою нову флагманську мобільну платформу Snapdragon 8 Gen 3, проте вже зараз видання MSPowerUser поділилося повними характеристиками нового процесора, які отримало з внутрішнього документа компанії.

Qualcomm позиціює Snapdragon 8 Gen 3 як першу мобільну платформу, спеціально розроблену для генеративного ШІ, стверджуючи, що це найбільш універсальний і потужний процесор з усіх наявних.

Однією з визначних особливостей Snapdragon 8 Gen 3 є покращена графіка з можливістю трасування променів, яка, як очікується, буде конкурувати з «консольною» графікою iPhone 15 Pro. Qualcomm підкреслює, що Snapdragon 8 Gen 3 разом з Unreal Engine 5.2 підтримує «неперевершене» трасування променів і може масштабувати зображення до роздільної здатності 8K.

Зʼявилися характеристики Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Основні характеристики платформи Snapdragon 8 Gen 3 від Qualcomm:

Штучний інтелект: Платформа буде містити рушій Qualcomm AI Engine, який буде використовувати графічний процесор Adreno, ядра центрального процесора Kryo, графічний процесор Hexagon і ряд прискорювачів. Також буде інтегрований Qualcomm Sensing Hub з двома мікропроцесорами для аудіо та датчиків.

CPU: 4-нанометровий процесор Kryo має 64-розрядну архітектуру з різною частотою ядер, включаючи основне ядро, яке може досягати 3,3 ГГц. За даними Qualcomm новий чип на 30% швидший та на 20% ефективніший за попередника.

GPU: Графічний процесор Adreno підтримує апаратне прискорення трасування променів у реальному часі з глобальним освітленням і сумісний з системою глобального освітлення та віддзеркалень Unreal Engine 5 Lumen.

Підтримка 5G: Чипсет оснащений модемом Snapdragon X75 5G Modem-RF.

Пам’ять: Підтримує до 24 ГБ пам’яті LP-DDR5x зі швидкістю до 4800 МГц.

Wi-Fi та Bluetooth: Система FastConnect 7800 підтримує Wi-Fi 7 з піковою швидкістю 5,8 Гбіт/с і Bluetooth 5.4.

Дисплей: Платформа підтримує роздільну здатність 4K при 60 Гц і QHD+ при 144 Гц, а також зовнішні екрани з роздільною здатністю до 8K при 30 Гц або Full HD від 1 до 244 Гц.

Аудіо: Чип оснащений аудіокодеком Qualcomm Aqstic і підтримує просторовий звук з функцією відстеження руху голови.

Камера: Процесор обробки сигналів зображення Qualcomm Spectra підтримує потрійну систему камер до 36 МП при 30 кадрах в секунду з нульовою затримкою затвора, подвійну систему камер з роздільною здатністю 64+36 Мп при 30 кадрах в секунду з нульовою затримкою затвора та одинарну камеру до 108 Мп при 30 кадрах в секунду з нульовою затримкою затвора. Окрім того, підтримується зйомка відео у форматі 8K HDR та фотозйомка з роздільною здатністю 64 Мп зі швидкістю 30 кадрів за секунду. Зйомка відео у форматі 4K можлива зі швидкістю 120 кадрів за секунду.

USB: Підтримується USB 3.1 Gen 2 та USB Type-C.

Поява Snapdragon 8 Gen 3 також зможе полегшити невеликим виробникам додавання нових можливостей у смартфони завдяки функції Snapdragon Seamless. Вона дозволяє створювати інтегровані можливості, подібні до пропрієтарних рішень, таких як Airdrop від Apple або Galaxy Connect від Samsung, але на основі системи з відкритим вихідним кодом.